?>

'Orman yangınlarıyla mücadelede en başarılı ülkelerden biriyiz'

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Orman yangınlarıyla mücadelede dünyada en başarılı ülkelerden biriyiz, çok ileri teknolojimiz var." dedi. - Anadolu Ajansı

Gündem - 8 yıl önce

AFYONKARAHİSAR-Canan Tükelay

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl çıkan 2 bin 313 orman yangınında 8 bin 308 hektarlık alanın yandığını söyledi.

Son 10 yılda yanan ormanlık alan ortalamasının yaklaşık 10 bin hektar olduğunu ifade eden Eroğlu, "Bu yıl ortalamanın biraz altında ama geçen seneye göre fazla oldu. Geçen sene 49-50 yılın en düşük orman yangınıyla sezonu kapatmıştık. Bu yangınlar kuraklık, aşırı rüzgar, dikkatsizlik gibi birtakım nedenlerden kaynaklanıyor ancak yangınların yüzde 89'i insan kaynaklı." diye konuştu.

"Çok ileri teknolojimiz var"

Bu nedenle vatandaşların dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Vatandaş genelde sigarasını arabanın içindeki kül tabakasında söndürmek yerine, camından dışarı atıyor. Sönmemiş sigara izmariti oradaki kuru otları ateşliyor ve kısa zamanda büyük bir yangına sebep oluyor. Bir de rüzgar varsa, nem oranı da düşükse orman yangını hızla büyüyor. Orman yangınlarıyla mücadelede dünyada en başarılı ülkelerden biriyiz, çok ileri teknolojimiz var. Yangın gözetleme kulelerimiz var, burada 24 saat nöbette olan görevliler var ayrıca kameralı takip sistemi kurduk, dünyada ilk defa. Kamera, 360 derece dönerek bir dumanı gördüğü zaman hemen 1 saniyede en yakın müfrezeye ve Ankara'daki yangın harekat merkezine iletiyor. Orada da yangınlar takip ediliyor. Oradaki örtü durumu, ormanın durumu, hangi tip orman var, ağaç sıklığı, bunlar hemen tespit ediliyor."

"Dünyanın en ileri teknolojisi bizde"

Yangının durumuna göre kendisinin de gerektiğinde devreye girdiğini dile getiren Eroğlu, "Çıkan yangının yerini, yayılma durumunu, havadan hareket eden helikopterin hızını, kaç dakika sonra yangın bölgesine ulaşacağını, kaç sefer yaptığını, suyu nereden aldığını, kaç arazözün görev yaptığını odamdan takip ediyoruz. Gururla ifade ediyorum ki şu anda dünyanın en ileri teknolojisi bizde. Bazen büyükelçiler, diğer ülkelerin bakanları geliyor. Onlara odamdan bu sistemi gösterdiğim zaman 'bunu bize de kurun' diye talepte bulunuyorlar. Bazı ülkelere de kuruyoruz." diye konuştu.

Yangına müdahale süresi 15-16 dakikaya indi

Eroğlu, bazı durumlarda aynı gün 30-35 yangının çıktığını, ellerindeki imkanları da ona göre dağıttıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Eskiden yangına ilk müdahale 45 dakikada oluyordu. Şu anda ileri teknoloji birçok yeni araç ve ekipman aldık. Onlarla bu süreyi ortalama 15-16 dakikaya indirdik. İnşallah daha da aşağıya indirmeye çalışıyoruz. Yangın büyümeden anında söndürülüyor. Su kaynağı da çok önemli. Yangınlar genelde suyla söndürülüyor. DSİ, 1000 günde 1000 Göl-Su Projesini bitirdi. Onların çok faydası oldu. Şimdi 1000 günde 1071 Göl-Su Projesini 2019 yılı sonuna kadar tamamlayarak ülkemizin ve milletimizin istifadesine sunacağız. Orman teşkilatımız da daha küçük çapta birtakım havuzlar inşa etti. Çok yakın mesafeden helikopterin su alabilmesi için bunlar gerçekten çok önemli."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Sanatçı dostları Tarık Akan'ı anlattı

2016-09-16 17:22 - Kültür Sanat

Milli Takım Dünya Şampiyonası'nda 3. oldu

2016-09-15 17:08 - Spor

BM Genel Sekreteri Ban: Daha fazla ülke sığınmacılara kapılarını açmalı

2016-09-15 01:06 - Genel

Bu hafta vizyona 3 film girecek

2016-09-15 13:55 - Kültür Sanat

Serkan Kırıntılı UEFA Avrupa Ligi'nde haftanın oyuncusu seçildi

2016-09-16 19:56 - Spor

'Saddam idama götürülürken bile pişmanlık duymadı'

2016-09-14 03:07 - Dünya

6 aylık hamile Gülşen sahnelerine devam ediyor

2016-09-15 18:02 - Magazin

TDV terör mağdurlarına kurban eti dağıttı

2016-09-13 17:02 - Gündem

'Kalandar Soğuğu' vizyona girdi

2016-09-16 18:52 - Kültür Sanat

Macaristan'ın mülteci politikasına tepki

2016-09-16 01:02 - Dünya

İlgili Haberler

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem

MGK Genel Sekreterliği'ne, AFAD Başkanı Okay Memiş atandı

01:27 - Gündem

Ege Denizi'nde 4,7 büyüklüğünde üç deprem gerçekleşti

00:32 - Gündem

Diyarbakır'da sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan 3 kişi yaralandı

23:23 - Gündem

Günün Manşetleri

BM, bir haftada 545 binden fazla kişinin Gazze'nin kuzeyine geçtiğini tahmin ettiklerini bildir

03:17 - Dünya

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem