?>

Ordudan atılınca hakkını aramak için avukat oldu

28 Şubat'ın anti demokratik uygulamaları nedeniyle yüzlerce TSK mensubu, "irtica" gerekçesiyle gönül verdikleri mesleklerinden hukuksuz bir şekilde ihraç edildi.

Gündem - 7 yıl önce

ANKARA - Tanju Özkaya, Serdar Açıl

Türk siyasi tarihine "post modern darbe" olarak geçen 28 Şubat'ın anti demokratik uygulamaları nedeniyle yüzlerce subay ve astsubay, "irtica" gerekçesiyle gönül verdikleri üniformalarından oldu.

Dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'dan "üstün disiplin anlayışı" nedeniyle takdirname aldıktan birkaç ay sonra "irticai görüşleri benimsediği" gerekçesiyle "disiplinsizlikten" ihraç edilen Yüzbaşı Bülent Demir de bu isimler arasında yer aldı.

Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) "sakıncalı subay" listesine alınan Demir, ordudan ihraç edildikten sonra hakkını aramak için hukuk fakültesini bitirdi. Avukatlık cübbesini 40 yaşında giyen Demir, o günden sonra rütbelerini geri almak ve binlerce insanı mağdur edenlerden hesap sormak için 28 Şubat davasının görüldüğü mahkemede müşteki sırasına oturdu.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat'ın etkileri bakımından askeri darbe olduğunu, bu süreçte rol alanların da darbeci olduklarını söyledi.

İlk duruşmanın görüldüğü günden bu yana İstanbul'dan Ankara'ya gelerek müşteki avukatı olarak duruşmalarda yer aldığını anlatan Demir, "28 Şubat darbesinin görünürde binlerce mağduru var. Ancak o süreçten bütün ülke olarak doğrudan etkilendik. Bugün ise bu darbenin failleri geç de olsa yargı huzurunda hesap veriyor. Biz de o günün mağduru olarak adalet arayışımızı sürdürüyoruz." dedi.

28 Şubat'ta Yüksek Askeri Şurası (YAŞ) kararı ve üçlü kararnameyle bin 650 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin ordudan hukuksuz bir şekilde ihraç edildiğini ifade eden Demir, kendisinin de "disiplinsizlik" gerekçesiyle ilişiği kesilenler arasında yer aldığını anlattı.

Görev yaptığı dönemlerde onlarca takdirname ve ödül aldığını belirten Demir, şöyle devam etti:

"İşin ilginç tarafı disiplinsizlikten atıldıktan birkaç ay önce 'üstün disiplin anlayışı ve başarılı çalışmalarımdan' dolayı dönemin Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman tarafından takdirname aldım. Sicil amirlerim 'üstün birlik yetiştirdiği ve örnek subay' olduğum için ödüller vermişlerdi. Buna rağmen birkaç ay sonra 'disiplinsizlik' gerekçesiyle ordudan attılar. Sebebini sorduğumda 'BÇG' diyorlardı. 'Eşi başörtülü, kendisi namaz kılan, içkili resepsiyonlara katılmayan subay' olarak fişlemişlerdi."

Avukat oldu, 28 Şubatçıların karşısına çıktı

Ordudan atıldıktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandığını belirten Demir, 40 yaşından sonra avukatlık ruhsatını aldığını söyledi. Kendisi gibi binlerce 28 Şubat mağduru için 28 Şubat davasında cübbe giydiğini anlatan Demir, bu süreçte kendisini haksız yere ihraç eden dönemin generalleriyle yüz yüze gelme imkanı bulduğunu anlattı.

Demir, "Bugün beni mağdur edenlerin yargılandığı davada avukat olarak karşılarına çıkıyorum. Davanın sanıklarından dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, mahkeme çıkışında benimle görüşmek istediğini söyledi. Bana 'Sizin gibi bir subayın ordudan atılmasına üzüldüm.' demekle yetindi. Aslında bu haksızlığın ve adaletsizliğin ikrarıydı. Yaşadığımız sıkıntılar karşısında kimseye kin gütmedik, sadece adaletin tecellisini bekledik. Davada sona gelindi, umuyorum ki herkes hak ettiğine kavuşacaktır." diye konuştu.

İadeiitibar bekliyor

BÇG'nin fişlemesi nedeniyle YAŞ kararlarıyla ordudan ihraç edilen TSK mensuplarına 2011'deki anayasa değişikliğiyle iadeiitibar yapıldığını söyleyen Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu arkadaşlarımıza TSK kimlikleri verildi. İsteyen emekli oldu, yaşı gelmeyenler ise kamu kurumlarına araştırmacı olarak atandı. Ancak üçlü kararname ile atılan benim gibi yüzlerce subay ve astsubay için bu uygulamaya gidilmedi. Kararname mağdurları için yargı yolunun açık olması buna gerekçe gösterildi. 'Yargı yolu' dedikleri ise Askeri Yüksek İdare Mahkemesi idi. Müracaatlarımız incelenmeden reddediliyordu. Aradan 20 yıl geçti, kararnamezedeler için yasal düzenleme yapılmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın bize sahip çıkmasını bekliyoruz. YAŞzede kardeşlerimiz gibi bizlerin de aynı haktan yararlanmasını umuyoruz."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Bayraktaroğlu "Tosun Baba" New York'taki Cerrahi Dergahı'nda defnedildi

2018-02-19 11:02 - Çevre-Hayat

Nuray Hafiftaş son yolculuğuna uğurlandı

2018-02-15 21:38 - Magazin

'Amerika Cerrahi Dergahı şeyhi' "Tosun Baba" vefat etti

2018-02-16 19:07 - Çevre-Hayat

Nuray Hafiftaş, hayata veda etti |Nuray Hafiftaş kimdir? Neden vefat etti

2018-02-14 19:17 - Magazin

Postmodern darbenin izleri hafızalardan silinmedi

2018-02-17 20:08 - Genel

Taksim Camii'nin kubbesi yükseliyor

2018-02-17 20:29 - Genel

95 yeni öte gezegen keşfedildi

2018-02-19 17:32 - Teknoloji

Lavrov'dan ABD'ye Suriye eleştirisi

2018-02-13 19:02 - Dünya

NBA All-Star maçını James'in takımı kazandı

2018-02-19 13:26 - Spor

Anayasa kitapçığı fırlatma krizinin üzerinden 17 yıl geçti

2018-02-18 16:32 - Siyaset

İlgili Haberler

İçişleri Bakanlığının 2025 Valiler Buluşması programı sona erdi

00:22 - Gündem

THY'nin yolcu sayısı geçen yıl 85 milyonu aştı

21:58 - Gündem

Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden sanık hakkında karar açıklandı

19:37 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Akgün'ü kabul etti

19:03 - Gündem

Marmara Denizi'nde 2 günde 161 "kirlilikle mücadele" denetimi yapıldı

18:27 - Gündem

Günün Manşetleri

Pentagon: Ukrayna için bugüne kadar toplam 126 milyar dolar yardım taahhüdünde bulunuldu

02:27 - Dünya

Barcelona, İspanya Süper Kupası'nda finale yükseldi

00:42 - Spor

ABD'ye göre Sudan'da soykırım var, Gazze'de yok

00:27 - Dünya

İçişleri Bakanlığının 2025 Valiler Buluşması programı sona erdi

00:22 - Gündem

İsrail ordusu, Suriye'de işgal ettiği tampon bölgede Fransız gazeteciyi alıkoydu

00:18 - Dünya