?>

OPEC+ grubunun gönüllü arz kesintisinin süresini yıl sonuna kadar uzatması bekleniyor

OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun pazar günü yapacağı toplantıda, haziran sonuna kadar gönüllü olarak uygulanan günlük 2,2 milyon varillik üretim kesintisinin süresinin yıl sonuna kadar uzatılması bekleniyor.

Ekonomi - 4 ay önce

İstanbul

Suudi Arabistan liderliğindeki 12 üyeli Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya önderliğindeki OPEC dışı petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanları, piyasa koşullarını değerlendirmek ve üretim politikalarını gözden geçirmek üzere 2 Haziran'da video konferans yoluyla bir araya gelecek.

Piyasalar, toplantıdan, üye ülkelerin gönüllü olarak uyguladığı ve haziran sonunda süresi dolacak günlük 2,2 milyon varillik üretim kesintisinin süresinin yıl sonuna kadar uzatıp uzatmayacağı sorusunun cevabını bekliyor.

OPEC+ grubunun mevcut durumda günlük 5,86 milyon varil arz kesintisi yaptığı hesaplanıyor. Küresel talebin yaklaşık yüzde 5,7'sine denk gelen bu miktar, 2022 sonundan bu yana üye ülkeler tarafından farklı zamanlarda açıklanan üretim kesintilerinin toplamından oluşuyor. Gönüllü olarak uygulanan günlük 2,2 milyon varilin dışındaki kesintiler yıl sonuna kadar devam edecek.

Suudi Arabistan ve Rusya'nın başı çektiği üretici ülkeler, her ne kadar üretim seviyelerine ilişkin kararları piyasaları sağlıklı bir dengede tutmak için aldıklarını söyleseler de arz kesintileri ülkelerin petrol fiyatlarını istenilen seviyede tutma ve böylece gelirlerini koruma amacını da taşıyor.

Söz konusu üretim kesintilerinin yanı sıra jeopolitik gerilimin yol açtığı arz endişeleriyle yıl boyunca artan petrol fiyatları, son dönemde piyasalarda talep endişelerinin yeniden ağır basmasıyla düşüş eğilimine girdi. Uluslararası referans olarak kabul edilen Brent türü ham petrolün varil fiyatı 80 dolar seviyelerine kadar geriledi.

Grubun böyle bir dönemde gerçekleştireceği toplantıdan çıkacak kararda, dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD'deki güçlü arz ile dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'deki zayıf talep görünümü gibi petrol fiyatlarının yönünde belirleyici olan konuların da etkili olması bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansının son petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol talebinin bu yıl 1,1 milyon varil artışla günlük ortalama 103,2 milyon varile ulaşması bekleniyor.

OPEC'in aylık petrol piyasası raporuna göre de küresel petrol talebinin bu yıl 2,2 milyon varil artışla günlük ortalama 104,5 milyon varil olacağı hesaplanıyor.

"Üretim kapasitesine ilişkin tartışmalar yeniden alevlenebilir"

Londra merkezli ADM Investor Services International Baş Ekonomisti ve Küresel Stratejisti Marc Ostwald, AA muhabirine, toplantıdan çıkacak olası kararlara ilişkin değerlendirmede bulundu.

"Günlük 2,2 milyon varillik resmi kesintinin yıl sonuna kadar uzatılmasını bekliyoruz." diyen Ostwald, asıl meselenin diğer üretim kesintilerinin akıbeti olduğunu belirtti. Ostwald, "Örneğin, Suudi Arabistan ile Rusya'nın gönüllü kesintileri, ayrıca resmi üretim kesintisi hedeflerini ya da gönüllü kesintileri karşılamayan ülkeler için 'telafi' kesintileri var." ifadesini kullandı.

Rusya'nın sadece ham petrol üretimini değil rafine ürünleri de bu hesaplamaya dahil etmesi, diğerlerinin ise üretim yerine ihracat kesintilerini raporlaması nedeniyle grubun toplam üretim kesinti miktarının karmaşık hale geldiğini belirten Ostwald, şunları kaydetti:

"Başka bir deyişle, gerçekte ne kadar üretim kesintisi yapıldığını söylemek oldukça zor. Çoğu yorumcu petrol fiyatlarındaki gerileme için beklenenden daha zayıf petrol talebi ve OPEC dışı üretimdeki artışlara işaret ediyor. Ancak grubun söylediğinden çok daha fazlasını üretiyor olması da söz konusu olabilir. Bu karmaşıklık göz önünde bulundurulduğunda, dünya geneline tutarlı bir mesaj iletilecekse, üye ülkelerce başka bir önlem alınması hem olası değil hem de çok zor."

Ostwald, her bir üye ülkenin üretim kesintisi miktarının hesaplanmasında önemli rol oynayan taban üretim seviyelerine ilişkin süregelen fikir ayrılıklarını da anımsatarak, "Belirtilen üretim kesintisi hedeflerine daha sıkı bir şekilde bağlı kalınması, muhtemelen üye ülkeler arasındaki üretim kapasitesine ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirecektir." diye konuştu. Bunun, ülkelerin gelecek yıla ilişkin üretim politikasını belirleyeceği için "çetrefilli" bir konu olduğuna işaret eden Ostwald, çeşitli ülkeler arasında çok az görüş birliği olması nedeniyle bu konunun daha sonra görüşülmek üzere bu toplantıda "geçiştirilebileceğini" kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

OpenAI firması, yeni yapay zeka modelini geliştirmek için "güvenlik komitesi" oluşturdu

2024-05-28 16:18 - Teknoloji

Meta, yapay zeka ile etki kampanyaları yürüten İsrail bağlantılı sahte hesapları kapattı

2024-05-29 21:38 - Medya

İşte ‘Başarının Frekansı’ kitabındaki herkesin merak ettiği o frekans!

2024-05-29 22:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Sporla hayata yeniden tutunan engelli yüzücü, Paralimpik Oyunları’nda altın madalyayı hedefliyor

2024-05-31 12:07 - Spor

Bakan Güler, OYAK'ın 64'üncü genel kurulu dolayısıyla Anıtkabir'i ziyaret etti

2024-05-25 16:52 - Gündem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Rusya SPIEF'e katılacak

2024-05-29 18:32 - Özel Haber

Fatih’te motorize su sayacı hırsızlığı kamerada

2024-05-26 07:36 - Özel Haber

Başkentte sele kapılan iki kardeş çevredekiler tarafından kurtarıldı

2024-05-24 15:28 - Gündem

Florası zengin Tunceli'nin Ovacık dağları arıcıları ağırlıyor

2024-05-30 13:47 - Çevre-Hayat

Kahramanmaraş'ta doğada az rastlanılan yaban kedisi görüntülendi

2024-05-27 01:02 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

TCMB ve BDDK'den kredi kartlarına ilişkin eş güdümlü adımlar

00:22 - Ekonomi

Halkbank Verimlilik Zirvesi gerçekleşti

21:42 - Ekonomi

ABD Hazine Bakanı Yellen, finansal sitemi güçlendirmede düzenlemelerin önemine işaret etti

19:42 - Ekonomi

SPK'den dolandırıcılık suçlarına ilişkin açıklama

17:43 - Ekonomi

TCMB'nin ikinci TL depo alım ihalesine 340 milyar 683 milyon liralık teklif geldi

17:28 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanı Yerlikaya, canlı yayında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu

01:52 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Etiyopya ve Somalili mevkidaşlarıyla New York'ta görüştü

01:27 - Siyaset

Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken'la bir araya geldi

01:18 - Siyaset

ABD ile İsrail arasındaki "21 günlük İsrail-Lübnan ateşkesi" anlaşmazlığı sürüyor

01:03 - Dünya

UEFA Avrupa Ligi'nde ilk hafta karşılaşmaları tamamlandı

00:58 - Spor