?>

'Onkoloji tedavisi öncesinde diş kontrolü' uyarısı

Prof. Dr. Akkocaoğlu, "Onkoloji hastaları, kemoterapi ve radyoterapi öncesinde, çürüklerden diş çekimine, kanal tedavisinden diş eti tedavisine kadar tüm gerekli işlemleri yaptırmalı. Ağızda açık yara kesinlikle bırakılmamalı." dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

Ankara

Kanser hastalarının tedavi sürecinde kemik yıkımının engellenebilmesi için kullanılan "bifosfonat"ın özellikle çene kemiğinde doku ölümüne yol açabildiği, bu nedenle hastaların kemoterapi ve radyoterapi öncesinde diş ve çene kontrollerini yaptırması gerektiği belirtildi.

Diş hekimi ve çene cerrahı Prof. Dr. Murat Akkocaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, en önemli sağlık sorunlarının başında kanserin geldiğine işaret etti. Kanser tedavisinde, kemoterapi ve radyoterapiye bağlı kimi yan etkilerin görülebildiğini dile getiren Akkocaoğlu, "Bunlardan bazıları da diş, diş eti, ağız mukozası ve çene kemiğinde görülen yan etkilerdir. Bunlar, diş eti yüzeyindeki ağız yaralarından başlayıp çene kemiğinde doku ölümüne kadar gidiyor." diye konuştu.

Akkocaoğlu, bu yan etkilerin kemoterapi ve radyoterapide hastalarda kemik yıkımının engellenebilmesi amacıyla kullanılan "bifosfonat"a bağlı geliştiğini söyledi. Kemoterapide kullanılan diğer ajanların da bu tür yan etiklere yol açtığının belirlendiğini aktaran Akkocaoğlu, "Sadece bifosfanata değil diğer kemoterapatik ajanlarda da bu etkiler görülebiliyor." bilgisini verdi.

Kanser sayısındaki artışla birlikte artık çok sayıda hastanın diş hekimlerine de müracaat ettiğini anlatan Akkocaoğlu, şöyle devam etti:

"Onkoloji hastalarına herhangi bir diş tedavisi, özellikle cerrahi tedavisi yapılacaksa kemoterapi ilaçları alınmadan en az 15 gün öncesinde tedavi tamamlanmalı. Bu nedenle kemoterapiye başlamadan önce hastalarının diş hekimi muayenesinden geçmesi önem taşıyor. Kemoterapi öncesinde hastanın ağız hijyeni sağlanmalı. Onkoloji hastaları, kemoterapi ve radyoterapi öncesinde, çürüklerden diş çekimine, kanal tedavisinden diş eti tedavisine kadar tüm gerekli işlemleri yaptırmalı. Ağızda açık yara kesinlikle bırakılmamalı. Tedavi sırasında bir uygulama yapılması zorunluğu olduğunda yapılıyor ancak yara dikilerek kapatılıyor ve bu durumda yaranın iyileşmeme riski artıyor. Ağız hijyeni iyi olursa, çürük ve diş eti hastalığı elimine edilirse enfeksiyon riski ise azalıyor. Onkoloji hastalarında özellikle hareketli, tüm damak ve kancalı protez kullananların diş etinde bir travma oluşması halinde kemikte açılmalara bağlı doku ölümü gelişebiliyor ve bu geliştikten sonra müdahale edilemiyor."

"Hasar kalıcı oluyor ve bir ömür devam ediyor"

Çene kemiğindeki doku ölümünün hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürdüğüne işaret eden Akkocaoğlu, hastada kemoterapiye bağlı deri ve saç dökülmesi, ağız kuruluğu ve ağız yaralarının yanı sıra çene kemiğinde doku kaybının görülebildiğini vurguladı. Akkocaoğlu, hastanın çene kemiğinde doku kaybı gelişmesinin ilk bulgusunun ağrı olduğunu dile getirerek şu bilgileri verdi:

"Su içerken bile ağrı hissedebiliyor hastalar. Özellikle hareketli protezlerin tedavi öncesinde mutlaka yenilenmesi gerekir. Ağız içindeki açık yara yüzeylerinde bakteri gelişmesiyle hasar çok ileri boyuta gidebiliyor. Çenede ölü kemikler oluşuyor, bu kemiklerin vücuttan atılmasının ardından kemikler çok inceliyor ve hasta yemek yerken bile çene kemiği birden kırılabiliyor. Bulgular, çenede ağrı ile başlayıp ağız yaraları ile devam ediyor. Çene kemiğinde kalıcı hasar kaybı ise 1-10 yıl içinde görülebiliyor."

Kemik kaybı nedeniyle diş protezlerinin ağızla uyumunun bozulduğunu, bu nedenle hastaların yemek yemekte zorluk çekebildiğini ve yeterli beslenemediğini ifade eden Akkocaoğlu, "Protezlerin oturduğu yüzey azaldığından hasta konuşmada da sıkıntı yaşayabilir. Çünkü ağız anatomisi tamamen bozuluyor. Bu bölgenin de anatomik olarak oluşturulması mümkün değil, o nedenle hasar kalıcı oluyor ve bir ömür devam ediyor." açıklamasında bulundu.

Bu hastalarda diş protezinin oturacağı yeterli alan kalmadığı için yeni bir protez yapılmasının da mümkün olmadığına dikkati çeken Akkocaoğlu, sadece ağız yaralarının giderilmesi gargara ve tükürük artışı için ilaç verildiğini kaydetti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Misafirlerinin başını döndüren 'ters ev'ler yaygınlaşıyor

2020-01-14 14:37 - Çevre-Hayat

İdlib'de çamura batmış hüzünlü kampları çocuklar neşelendiriyor

2020-01-09 14:42 - Dünya

2019'da Rusya'da AvtoVAZ'ın satışları yüzde 1 arttı

2020-01-14 06:34 - Özel Haber

Kamuda branşının en büyüklerinden olan Üroloji-Üroonkoloji Merkezi şifa dağıtıyor

2020-01-11 14:57 - Sağlık

Aksa Jeneratör yönetiminde yeni dönem

2020-01-10 19:28 - Ekonomi

Yeşilçam'ın emektarlarından Demirağ vefatının 33'üncü yılında anılıyor

2020-01-13 23:57 - Gündem

Hafter milislerinin yerinden ettiği Libyalılar evlerine dönmeyi bekliyor

2020-01-09 16:37 - Dünya

Irak Başbakanı Abdulmehdi: ABD'ye karşı düşmanlığımız yok

2020-01-11 19:57 - Dünya

Umman Sultanı Kabus bin Said, 79 yaşında hayatını kaybetti

2020-01-11 07:22 - Dünya

Erdoğan ile Putin görüşmesi başladı

2020-01-08 17:32 - Siyaset

İlgili Haberler

Aziz Sancar'ın "beyin kanseri" çalışması 2 yıl insanlarda da denenecek

12:47 - Sağlık

Rapora göre, meme kanseri ABD'li 50 yaş altı kişilerde artışa geçti, ölüm oranı düştü

14:03 - Sağlık

Arkadaşının önerisiyle gittiği Sağlıklı Hayat Merkezinde 4 ayda 18 kilo verdi

13:53 - Sağlık

DSÖ, Ruanda’ya Marburg virüsüyle mücadele için tıbbi destek verecek

12:07 - Sağlık

Anksiyete ve kalp rahatsızlıkları olan kişilere "kafein" uyarısı

11:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Nüfus Politikaları Yüksek Kurulu oluşturacağız

13:17 - Siyaset

Kerem Aktürkoğlu'ndan Benfica kariyerine etkileyici başlangıç

13:13 - Spor

SPK Başkanı Gönül: Türkiye Yüzyılı'nda sermaye piyasası mevzuatını güncel tutmayı sürdürüyoruz

13:07 - Ekonomi

İsrail askerleri, Harem-i İbrahim Camisini Müslümanlara kapattı

13:03 - Dünya

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Enflasyonu düşürmek vatandaşımızın refahını kalıcı olarak artıracak

12:58 - Ekonomi