?>

Omurgası kırılan 75 yaşındaki hasta spinal robotik cerrahiyle sağlığına kavuştu

Ordu'da 2 metre yükseklikten düşen ve omurgası kırılan 75 yaşındaki Cemal Göbek, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde spinal robotik cerrahiyle sağlığına kavuştu.

Çevre-Hayat - 2 ay önce

Samsun

Ordu'nun Akkuş ilçesinde çiftçilik yapan Göbek, hayvanlara saman vermek isterken 2 metre yükseklikten düşerek yaralandı. L1 omurgası, köprücük kemiği ve çenesinde kırıklar olan Göbek'i oğlu samanlıkta baygın bir şekilde bulunca sağlık ekiplerine haber verdi. Akkuş Devlet Hastanesi'nden Ünye Devlet Hastanesi'ne sevk edilen Göbek, ileri hizmet ihtiyacından dolayı OMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne gönderildi.

Merkezde, yüksek hassasiyeti sayesinde, hastanın omurgasına yapılan müdahalede minimum doku hasarı sağlanarak riskleri en aza indiren spinal robotik cerrahi (robotik omurga cerrahisi) uygulanan Göbek, sağlığına kavuştu.

OMÜ Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Sina Coşkun, AA muhabirine, Göbek'in tedavisinde, omurga cerrahisinde "devrim yaratan" spinal robotik cerrahi yöntemi tercih ettiklerini söyledi.

Üç saat süren operasyonda hastanın L1 omurgasındaki kırığın ilerlemesini durdurduklarını ve felç gelişme riskini ortadan kaldırdıklarını anlatan Coşkun, şöyle konuştu:

"Başarılı bir ameliyat geçirdik, hastamızı ayağa kaldırdık. Ameliyat sonrası omurga stabilitesinin tamamen sağlandığını gözlemledik. Spinal robotik cerrahilerde minimal doku hasarı ve hata payı çok ufak noktalara getiriliyor, güvenli bir cerrahi yapabiliyoruz. Buradaki kritik noktalardan bir tanesi hastamızın yaşı nedeniyle riskli bir cerrahiydi. Yine aynı şekilde anestezi ekibimiz çok titiz bir çalışma gösterdi. Burada değerli hocamız Prof. Dr. Ebru Kelsaka ve ekibine teşekkür ediyoruz. OMÜ Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı'nda ilk spinal robotik cerrahi operasyonumuzdu ve inşallah bunun devamı gelir. Çünkü artık özellikle spinal cerrahi, omurga cerrahisi teknolojiden nasibini çokça almış bir branş. Bu şekilde yapılan ameliyatlarda hem hata payı hem de felç kalma riski daha az oluyor. Tabii maliyetli tedaviler, devletimizin imkanlarıyla bu tedaviyi gerçekleştirdik ama bu tarz tedavilerin kalıcı olması için hep beraber çalışmamız gerekiyor. Umarım gelecekteki tedavileri ve yurt dışında uygulanan çağdaş tedavileri hastanemizde uygulamaya bu şekilde devam edebiliriz."

Hastanın yaşından dolayı operasyonun riskli olduğuna işaret eden Coşkun, şunları kaydetti:

"Yüksek riskli bir ameliyat olarak kaydımıza geçti ama deneyimli cerrahi ekibimiz ve anestezi ekibimiz, sonrasında servisteki sorumlu hemşiremiz başta olmak üzere gayet başarılı bir şekilde geçti. Şu an için hem genel durumu geldiğine göre daha iyi hem daha stabil bir halde hem de o felç riskinin yaptığımız cerrahiyle önüne geçmiş olduk."

Hastanın oğlu Cavit Göbek de "Allah razı olsun buradaki hocalarımızdan, çok teşekkür ediyorum. Hemşirelerden, teknik ekipten... Şu anda durumu iyiye gidiyor. Gelecek zaman da gösterecek. Tekrar bir ameliyat daha geçirecek ama onu da süreç belirleyecek." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Finansal piyasalarda 2024 böyle geçti

2024-12-24 12:13 - Ekonomi

Spor camiası, çığ düşmesi sonucu ölen judocu Emre Yazgan'ın yasını tutuyor

2024-12-22 15:52 - Spor

Kuraklık nedeniyle çekilen Büyük Menderes Nehri yağmur sularıyla yeniden canlandı

2024-12-25 17:42 - Çevre-Hayat

Kars'ta köyünde deve kuşu yetiştiriciliği hayalini gerçekleştirdi

2024-12-27 13:13 - Çevre-Hayat

Deyrizor'daki harabeye dönen köprü ve geçitler böyle görüntülendi

2024-12-25 14:38 - Dünya

Türkiye mezunu 16 binden fazla Suriyeli yeni Suriye'nin inşasında aktif rol alacak

2024-12-27 12:47 - Gündem

Bakırköy'de park halindeki otomobil yandı

2024-12-26 16:38 - Asayiş

Adana'da ortaokul öğrencileri, okullarında sebze yetiştirip tavuk besliyor

2024-12-26 13:33 - Çevre-Hayat

TEKNOFEST Robolig Mavi Vatan yarışması başvuruları devam ediyor

2024-12-25 18:28 - Teknoloji

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Kırgızistan arasında işbirliği mutabakat zaptı imzalandı

2024-12-25 15:32 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

İlgili Haberler

Bitlis'teki besiciler hayvanları için kış şartlarıyla mücadele ediyor

19:08 - Çevre-Hayat

Ramazanda dünyada en uzun ve kısa oruç arasındaki fark 3 saati geçmeyecek

17:27 - Çevre-Hayat

Erzincan'da kooperatif kuran kadınlar el emeği ürünleriyle gelir sağlıyor

14:32 - Çevre-Hayat

Emekliliğinde öğrendiği ahşap işlerini maket tekne yapımıyla sürdürüyor

14:28 - Çevre-Hayat

Bedensel engelli genç, devlet desteğiyle besici oldu

13:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Türkiye Diyanet Vakfı, Gazze'ye 52 tır insani yardım malzemesi gönderdi

00:52 - Gündem

TCMB’den döviz kredilerinde sıkılaşma adımı

00:47 - Ekonomi

Alman siyasetçilerden ramazan mesajları

00:43 - Dünya

Gazzeliler, İsrail'in bombaladığı camilerin enkazında ilk teravih namazını kıldı

00:42 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Baas rejiminin yıkılmasının ardından Şam'daki Emevi Camisi'nde ilk teravih namazı kılındı

23:53 - İslam-Hayat - Ramazan 1446