?>

Oktay Sinanoğlu: Türkçe aşığı, milli kültür savunucusu

"Türk Einstein" olarak adlandırılan ve 26 yaşında "Dünyanın en genç profesörü" unvanını alan Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu'nun vefatının üzerinden 6 yıl geçti.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

İSTANBUL (AA) - Hayata 19 Nisan 2015'te veda eden Sinanoğlu, moleküler biyoloji, kimya ve matematik ile Türkçe alanlarındaki çalışmalarıyla biliniyor.

Sinanoğlu, 1935'te babası Nüzhet Haşim Sinanoğlu'nun Türkiye Başkonsolosluğunda görev yaptığı İtalya'nın Bari kentinde doğdu.

Ankara'da 1953'te Türkiye Eğitim Derneği (TED) Yenişehir Lisesi'ni birincilikle bitiren Sinanoğlu, TED tarafından Amerika'ya burslu kimya mühendisliği eğitimi için gönderildi.

ABD'de 1956'da Kaliforniya Üniversitesi'nde (Berkeley) Kimya Mühendisliği bölümü ile 1957'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nü birincilikle bitiren Sinanoğlu, yüksek kimya mühendisi oldu. Berkeley'de 1959'da "Kuramsal Kimya" üzerine doktora yapan Sinanoğlu, iki yılda tamamladığı doktorası süresince ABD Atom Enerjisi Merkezi'nde araştırmalarda bulundu.

26 yaşında profesör oldu

Harvard ve Yale üniversitelerinde 1961'de genç yaşta dersler veren Sinanoğlu, yeni buluşlarını, verdiği dersler ve yayınlarıyla dünyaya tanıttı. 26 yaşında profesör olan Sinanoğlu, Türkiye'de de kuramsal kimyanın gelişmesinde öncülük etti. 1973'te de Almanya'nın en önemli ödüllerinden biri olan "Aleksander Von Humboldt Bilim Ödülü"nü kazanan ilk kişi olarak tarihe geçen Sinanoğlu, 1975'te Japonya'nın Uluslararası Seçkin Bilim Ödülü'nü kazandı ve aynı yıl özel kanunla kendisine "Türkiye Cumhuriyeti Profesörü" unvanı verildi.

Sinanoğlu ulusal ve uluslararası birçok unvana layık görülürken kuantum fiziği ve kimyası, moleküler biyoloji ve matematik alanlarında yüzlerce teorem geliştirerek, dünya bilim literatürüne önemli katkılarda bulundu.

Nobel Kimya Ödülü'ne iki kez aday gösterilen Sinanoğlu, canlılara biyolojik kimliğini veren DNA'ların şifresini çözerek, bilinmeyen türden canlılar yaratmanın teorisini kurdu.

Ömrünü milli kültüre adadı

Oktay Sinanoğlu, bilimsel çalışmaların yanı sıra hayatı boyunca Türkçe ve milli kültürün korunması için de çaba sarf etti. Çok sayıda konferansa katılan Sinanoğlu, buralarda Türkçe eğitimin önemine işaret ederek, kültür sömürgeciliği tehlikesine vurgu yaptı.

Bir söyleşisinde "Bütün Türk devletlerinde insan düşünülmüştür, her türlü insan. Batı vahşidir. Bunu bilesiniz. Onların birkaç yüzyılda öğrendikleri matematik, bilim falan Türkler sayesinde olmuştur. Abartmıyorum." diyen Sinanoğlu, her fırsatta milli kültürün inşası ve korunmasında Türkçenin önemine dikkati çekti.

Sinanoğlu, hayatını anlattığı bir röportajında ise İngilizler ve Amerikalıların tek gayesinin dünyayı sömürgeleştirmek olduğunu savunarak, "Aslında benim en büyük buluşum, İngiliz ve Amerikan numaralarıyla Türkçeyi yok etmek üzere yola çıktıklarını anlamam. Modern dünyada bir ülkeyi sömürge haline getirmek için savaşla, topla uğraşmayacak, dilinden başlayacaksınız." ifadelerini kullandı.

Milli ve yerli olmayı önceleyen Sinanoğlu bir konuşmasında da "Bir milleti yaşatan kendi gelenekleri, binlerce yıllık süzme süzme gelmiş kültürüdür. Kültür, Hakkari'de bale gösterisi yapmak değildir. Kültür arada bir konsere gidip hava atmak değildir. Çağdaşlık, Moda'nın ara sokaklarında köpek gezdirmek değildir. Bizde böyle sahte çağdaş aydın sınıfı yetiştirilmiştir. Kendi kültüründen kopuk, kendi halkından tiksinen, kendi kültürüne yabancı ama arada halkçılık edebiyatı yapan tipler yetişmiştir. Türkiye'nin başına da bunlar bela edilmiştir." eleştirilerinde bulundu.

Sinanoğlu çoğu Türkiye'deki eğitim sorunları ve siyasi sorunları konu alan "Adam", "Göçmen Hamamı", "Bye Bye Türkçe", "Hedef Türkiye", "Dayatmalar Kabusu", "İlerisi İçin", "Ne Yapmalı", "2050'ye 5 Kala: Dünyanın 105 Yıllık Tarihi" ve 3 ciltlik "Yeni Bilim Ufukları" kitap dizisini de kaleme aldı.

Oktay Sinanoğlu, 19 Nisan 2015'te, ABD'nin Miami kentinde, solunum yetmezliğine bağlı olarak tedavi gördüğü hastanede yaşama veda etti. Naaşı Türkiye'ye getirilen Sinanoğlu, İstanbul'da Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Haftanın Öne Çıkanları

Turizmciler, Rusya'nın uçuş kısıtlaması kararının 'tatilcileri' de üzeceğini düşünüyor

2021-04-14 15:26 - Ekonomi

Kremlin’den ABD’nin olası yeni yaptırımlarına 'karşılıklılık ilkesi geçerli olacaktır' tepkisi

2021-04-15 16:36 - Dünya

İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten ABD Başkanı Biden'a 'baskıları sona erdirin' çağrısı

2021-04-14 21:17 - Gündem

Taksim Meydanı'na yapılan cami ramazanın son cuması ibadete açılıyor

2021-04-18 15:06 - Gündem

TOGG mobilite alanında iF Tasarım Ödülü'nü alan ilk Türk markası oldu

2021-04-18 15:42 - Gündem

Taksim Meydanı'na yapılan cami ramazanın son cuması ibadete açılıyor

2021-04-18 15:09 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

İçişleri Bakanlığı valiliklere 'Kısmi Kapanma' konulu genelge gönderdi

2021-04-14 05:13 - Siyaset

NBA'de Golden State Warriors'ı galibiyete Stephen Curry taşıdı

2021-04-15 14:58 - Spor

CK Enerji çalışma saatlerini yeniden düzenledi

2021-04-15 14:57 - Yerel haber-Şirket Haber

İdlib'deki kamplarda ilk iftar yoksulluğun pençesinde yapıldı

2021-04-14 01:21 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

İlgili Haberler

Dünyanın prestijli yayıncılık etkinliklerinden 'Londra Kitap Fuarı' 54'üncü kez kapılarını açtı

23:33 - Kültür Sanat

Elazığlı kasap antika tutkusunu dükkanında yaşatıyor

14:03 - Kültür Sanat

Kitap kurdu emekli öğretmen 71 yıldır okuma tutkusunu sürdürüyor

13:17 - Kültür Sanat

Çorum şehir merkezinin çehresi 'Tarihi Kent Meydanı Projesi' ile değişiyor

14:58 - Kültür Sanat

İtalya'da Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 'Renk Renk Anadolu' defilesi düzenlendi

09:28 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Sultanbeyli'de iş yerinde çıkan yangın söndürüldü

12:28 - Gündem

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler polis korumasında Mescid-i Aksa'ya baskın yaptı

12:22 - Dünya

Kaza kara noktaları birer birer güvenli hale getiriliyor

12:18 - Gündem

Düzce'de KOSGEB desteğiyle kurulan fabrika Avrupa'ya kalıp ve makine parçaları gönderiyor

12:12 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'in yılın ilk 2 ayında su ürünleri ihracat geliri 15 milyon doları aştı

12:07 - Ekonomi