'Öğrencilerin sesini duymak hayata bağlılığımı artırıyor'

Tekirdağ'da 9 yıldır öğretmenlik yapan görme engelli Mehmet Yılmaz, göremediği öğrencilerini sesinden tanıyor, onların enerjisiyle hayata tutunuyor.

Çevre-Hayat - 6 yıl önce

TEKİRDAĞ - MESUT KARADUMAN

Çocukken rahatsızlığı fark edilen, retinadaki hücreler öldükçe görme yetisini kaybeden ve şu anda yüzde 90'ın üzerinde görme kaybı olan 34 yaşındaki Yılmaz, 2009 yılından beri Türkçe öğretmeni olarak işine severek devam ediyor.

Altınova Ortaokulu'nda görev yapan Mehmet Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanlara daha fazla yararlı olmak için öğretmen olmayı tercih ettiğini söyledi.

Ailesinin zaman zaman kendisine "yapamazsın" dediğini ancak genel anlamda destek olduğunu ifade eden Yılmaz, görme engelinin öğretmenlik mesleğini yapmasına engel olmadığını, 9 yıldır hem meslektaşlarıyla hem de öğrencileriyle çok iyi diyalog kurduğunu kaydetti.

Yılmaz, her zaman kendi ayakları üzerinde durarak bir şeyler başarmak için gayret ettiğini, önüne çıkan bütün engelleri aşarak öğretmenlik gibi bir mesleği sürdürdüğünü vurguladı.

İzmir 9 Eylül Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Muratlı'daki bir ilkokulda göreve başladığını dile getiren Yılmaz, "Görmemem aslında doğuştan genetik bir problem. 6 yaşında fark edildi bu rahatsızlığım. Retina bozukluğuna bağlı bir rahatsızlık. Retinadaki hücreler öldükçe görme yetisi gidiyor. Hücre ölümü 6 yaşında başladı ve bu hücre ölümü devam ediyor. Şu an tamamen hücreler bitti gibi bir durum söz konusu. Yüzde 1 oranında görme var ya da yok. Yüzde 90'ın üzerinde bir görme kaybı var." dedi.

"Kendi ayaklarım üzerinde durmak istedim"

Lise yıllarında hukuk eğitimi almayı planladığını, daha sonra ise fikrinin değiştiğini aktaran Yılmaz, öğretmenliği tercih ettiği için çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Yılmaz, İstanbul'da iki üniversite kazanmasına karşın ailesinden daha uzak olmak, kendi ayakları üzerinde durabilmek için İzmir'e gitmeyi tercih ettiğini anlatarak, "Aslında hukuk okumak istedim ama daha sonra öğretmenliğin insanlara daha fazla yararlı olacağını düşündüğüm için bu mesleğe karar kıldım. Ailemin 'yapamazsın' dediği zamanlar oldu ama ben onları dinlemedim kendime güvendim hatta İstanbul ve Marmara üniversitelerine puanım yetiyordu ama aileme uzak olması için İzmir'de okumayı tercih ettim çünkü kendi ayaklarım üzerinde durmak istedim. Yakın olduğum zaman ailemin üzerimdeki etkisinin daha fazla olacağını düşündüğüm için uzak bir üniversiteyi seçtim." diye konuştu.

"Öğrencilerin sesini duymak, beni mutlu ediyor"

Yılmaz, öğretmenlik mesleğini seçtiği için çok mutlu olduğunu, okulda öğrencileriyle çok iyi diyalog kurduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Bu tarif edilemez bir duygu. Beşinci sınıftan, sekizinci sınıfa kadar devam ettirdiğim öğrencilerim oldu. Öğrencilerin gelişimini görmek, onlara bir şeyler katmak inanılmaz güzel bir duygu. Bir görme engelli için sesin önemi çoktur. Çünkü insan bir uzvunu kaybederse başka bir uzvunu geliştiriyor. Benim görme uzvum gittiği için daha çok işitme hissim gelişti. Öğrencilerin sesini duymak, beni mutlu ediyor, enerjimi yükseltiyor, hayata bağlılığımı artırıyor."

"Çocuğunuzu ev hapsetmeyin" önerisi

Yetiştirdiği öğrencilerin ülkelerine faydalı bireyler olduklarını görmenin gurur verici olduğunu vurgulayan Yılmaz, ailelere de engelli çocuklarını eve hapsetmemeleri önerisinde bulundu.

Yılmaz, engellilerin imkan verildiğinde çok başarılı olabileceğini belirterek, "Her zaman onların bir şeyleri başaracağına inansınlar. Ailelerin en büyük kötülüğü, çocuklarını eve kapatmak. Kendi kendilerine yeterliliklerini ellerinden almaktır çünkü anne, baba bir yere kadar çocuğunun yanında olabilir daha sonra o kişi kendine yetemiyorsa ne yapacak? Eve kapatıldığı zaman kişini kendi hayatı olmuyor. Çocukların kendi ayakları üzerinde durabilmelerine izin vermeleri destek olmaları gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Erbakan Hoca, Peygamber Efendimizi anlatıyor: Secdedeki İzzet!..

2018-11-19 08:41 - Özel Haber

'Bizim canımız yandı başkalarının canı yanmasın'

2018-11-20 16:32 - Çevre-Hayat

'Dünya standartlarında bir film çekmeye çalıştık; Deliler...'

2018-11-22 13:22 - Kültür Sanat

ABD'nin Meksika sınırına yığınak maliyeti 72 milyon dolar

2018-11-21 11:32 - Dünya

Ünlü isimler TÜYAP'ta kitaplarını imzaladı

2018-11-18 00:02 - Kültür Sanat

9 ayda bir milyon konut satıldı

2018-11-16 23:12 - Ekonomi

Sudan'dan Sevakin anlaşmasını 'askeri üs' olarak algılayanlara tepki

2018-11-21 20:02 - Dünya

'Camilerimizde Diyanet Gençlik Merkezleri kuruyoruz'

2018-11-18 00:32 - Gündem

FETÖ'cü başsavcının attığı bilgisayardan 'KakaoTalk' çıktı

2018-11-20 18:17 - Gündem

Yeşilay 'bağımlılıklara teslim olmama' mesajı verecek

2018-11-21 14:32 - Sağlık

İlgili Haberler

Gümüşhane'de kazanlar pestil için kaynıyor

16:58 - Çevre-Hayat

Burdur'da susuz tarımla üretilen ölmez çiçek üreticinin yüzünü güldürüyor

16:28 - Çevre-Hayat

Osmaniye'de köy çocukları robotik kodlama sınıfında dijital dünyayla tanışıyor

15:58 - Çevre-Hayat

Kars'taki "kale köy" yıllardır Tunçkaya köyü sakinlerini ağırlıyor

14:08 - Çevre-Hayat

Sarıkamış'taki Hançerli düzünde kuluçkadan çıkan angutlar uçma aşamasına geldi

14:03 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze şehrine hava saldırısında en az 3 Filistinli hayatını kaybetti

02:13 - Dünya

TDT Devlet Başkanları Gayriresmi Zirvesi'nin ardından Karabağ Deklarasyonu yayımlandı

02:08 - Dünya

A Milli Futbol Takımı, EURO 2024'e çeyrek finalde veda etti

00:18 - Spor

Berlin’de Hollanda-Türkiye karşılaşması öncesinde bazı Türk taraftarlar gözaltına alındı

23:03 - Spor

Suriye'nin kuzeyinde Türk bayrağına yönelik provokasyonda bulunan bir kişi daha yakalandı

22:33 - Dünya