?>

Öğrenciler yenilenebilir enerji üretim yöntemlerini uygulamalı öğreniyor

Sinop'ta hayata geçirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen "Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Öğretiminde Ahşap Oyuncak ve Robotik Atölyesi Projesi" kapsamında öğrencilere enerji üretiminin hangi yöntemlerle yapıldığı uygulamalı gösteriliyor.

Çevre-Hayat - 1 hafta önce

Sinop

Sinop Üniversitesince, eğitimin çocuk yaşta daha iyi verileceği düşüncesiyle hazırlanan proje kapsamında oluşturulan atölyelerde ahşap oyuncaklarla yenilenebilir enerji üretiminde kullanılan güneş paneli ve rüzgar türbini yapımı öğretilen ortaokul öğrencilerine beceri kazandırılıyor.

Proje çerçevesinde 11 Kasım'da Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi atölyelerinde başlayan uygulamalı eğitimlerin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının dünya geleceğinde sahip oldukları öneme ilişkin iki uzman tarafından teorik bilgi de aktarılan öğrencilerde bu alanda farkındalık oluşturuluyor.

Üç farklı atölyede yapılan eğitime il merkezindeki üç ortaokuldan okul yönetimleriyle işbirliğiyle belirlenen 24 öğrenci katılıyor. 10 gün sürecek proje kapsamında öğrencilere günün belirli saatlerinde öğretmenleri nezaretinde eğitim veriliyor.

Sinop Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve proje koordinatörü Doç. Dr. Tuğra Karademir Coşkun, AA muhabirine, yenilenebilir enerjinin dünyanın geleceği açısından önem taşıyan bir konu olduğunu söyledi.

Bu alanda öğrencilere teorik eğitim verildiğini ancak bunun tek başına yeterli gelmediğini vurgulayan Coşkun, pratik ve görsel eğitimin konunun daha anlaşılır olmasına katkı sunacağına inandıklarını belirtti.

Bu amaçla TÜBİTAK destekli hayata geçirdikleri projeyle ortaokul öğrencilerine yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili uygulamalı eğitim vermeye başladıklarını belirten Coşkun, "TÜBİTAK'ın desteklediği ve Sinop Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı bu projede öğrencilerimize yenilenebilir enerji kaynaklarının bilgisini öğretirken, bir yandan da bunları pratiğe dönüştürüyoruz." dedi.

Amaç farkındalık oluşturmak

Pratik eğitimde ahşap oyuncakları kullanarak öğrencilerde farkındalık oluşturmaya çaba sarf ettiklerini anlatan Coşkun, şöyle devam etti:

"Bu pratikleri aslında yine öğrencilerin dilinden dönüştürüyoruz. Bunu ahşap oyuncaklarla yani sürdürebilir materyallerle yapıyoruz. Öğrencilerimize güneş enerjisinden rüzgar enerjisine, tuz pillerinden meyve pillerine kadar birçok alanda ahşap oyuncaklarla nasıl birleştirme yapabileceklerinin bilgisini veriyoruz. Amaçladığımız şey, yarın evlerine gittiklerinde sürdürebilirliğe bireysel olarak da destek olabileceklerini göstermek."

Coşkun, yeni dünya düzeninde önemli yere sahip olan yenilenebilir enerji konusunda özellikle geleceğin teminatı çocuklar ve gençlerde farkındalık oluşturulmasının önemine dikkati çekerek, projeyi bu açıdan da çok değerli ve önemli gördüklerini söyledi.

Yenilenebilir enerjinin sadece hükümetler veya büyük şirketler tarafından uygulanabilir olmadığının çocuklara ve gençlere iyi anlatılması gerektiğinin altını çizen Coşkun, "Eğitimlerde küçük ve yetişkin gruplarımızda da duyduğumuz şey hep şu oluyor: 'Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı hükümetler veya büyük şirketler tarafından yapılabilir.' Biz onlara evlerine kurabilecekleri güneş paneliyle LiPo (lityum iyon polimer) pilleri doldurarak sürdürebilirliğe katkı sağlayabileceklerini, evlerine kurdukları bir rüzgar türbiniyle bir aküyü doldurabileceklerini, bu akülerle daha temiz enerjiyi anlatmaya çalışıyoruz. Burada hem küçük hem yetişkin bireylerimizde farkındalık geliştirmek oldukça önemli." ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili detaylı bilgi öğrendiler

Eğitime katılan Şehit Halil Özdoğru Ortaokulu 7. sınıf öğrencisi Buğra Altay, eğitimlerde sürdürebilir ve yenilenebilir enerji konularında bilgi elde etme şansı bulduğunu söyledi.

Rüzgar ve güneş enerjisinin nasıl üretildiğine dair pratik çalışmalar yaptıklarını belirten Altay, "Rüzgar enerjisinin nasıl çalıştığını öğrendim. Rüzgar türbininin içindeki mekanizmayı öğrenmiş oldum. Yenilenebilir enerji kaynakları günlük hayatımızda çok fazla işe yarar. Özellikle yeni nesiller için yenilenebilir enerji kaynakları bambaşka bir dünya olacak." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kripto Paranın Modern Yaşam ve Çevresel Sürdürülebilirlik Üzerindeki Etkisi: Dijital Çağda Dengeyi Bulmak

2024-11-08 11:44 - İnsan&Hayat

Suriye'nin Humus iline hava saldırıları düzenlendi

2024-11-13 21:57 - Dünya

Van'da 2 bin çiftçiye 200 bin koyun verildi

2024-11-13 15:17 - Çevre-Hayat

Beşiktaş Fibabanka, İspanya temsilcisi Dreamland Gran Canaria'ya mağlup oldu

2024-11-13 23:53 - Spor

Milli karateciler, İspanya'da Dünya Kupası'nda mücadele edecek

2024-11-14 10:27 - Spor

ODTÜ, "RoboRoyale Projesi" ile "Science Robotics" dergisinin kapağında

2024-11-13 16:03 - Teknoloji

Huzurevinde evlenen çift 'ikinci bahar'larına adım attı

2024-11-13 14:08 - Magazin

Organları bağışlanan Galatasaraylı Yiğit 4 çocuğa umut oldu

2024-11-13 14:57 - Spor

Fenerbahçe Beko, Bayern Münih'i 87-76 yendi

2024-11-13 16:58 - Spor

Süper Lig'de bir galibiyetin getirisi 4,95 milyon lira

2024-11-14 11:27 - Spor

İlgili Haberler

Hafta sonu soğuk hava ve kar yağışı etkili olacak

16:58 - Çevre-Hayat

Erzincan'ın karlı dağlarında yaban keçisi sürüsü görüntülendi

15:18 - Çevre-Hayat

Sakarya'da balıkçılar ekmeklerini tutkunu oldukları denizden çıkarıyor

15:13 - Çevre-Hayat

Evlendikten sonra konteynerde yaşamayı tercih eden çift hayvancılığı bırakmıyor

14:13 - Çevre-Hayat

Tekerlekli sandalyeli girişimci engellilere istihdam sağlamayı hedefliyor

13:32 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Pentagon, Rusya'nın Ukrayna'da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

01:53 - Dünya

ABD yönetimi, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı

01:43 - Dünya

Zelenskiy: Bugün Putin, bu yıl savaşı büyütmek için ikinci adımı attığını itiraf etti

01:08 - Dünya

TCMB'den TL mevduatta artışla uyumlu sadeleşme adımları

00:22 - Ekonomi

Pentagon, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine karşı çıktı

00:17 - Dünya