?>

'Oger Telekom'un borcu, Türk Telekom'u etkilemez'

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Oger Telekom'un borcu, Türk Telekom'un işleyişini, mali durumunu etkilemez" dedi. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 8 yıl önce

TBMM Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, bakanlığının bütçesine ilişkin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Türk Telekom'un borçlarına ilişkin soru üzerine Arslan, Türk Telekom ortaklarından Oger Telekom'un borcunun, Oger'in kendi meselesi olduğunu ve Türk Telekom'un işleyişini, mali durumunu etkilemeyeceğini vurguladı.

Arslan, Türk Telekom'un kredibilitesi ve mali durumu çok kuvvetli bir şirket olduğuna işaret ederek, ortakların kendi borçlarının ileride sorun oluşturmaması ve Türk Telekom'un korunması için tüm adımları takip ettiklerini dile getirdi.

Türk Telekom'un 10 yıl sonra devlete devredileceğini hatırlatan Arslan, "Şirketin devredildiği anda da o güne kadar yapması gereken yatırımları yaparak zamanın teknolojisine uygun olarak sistemini devam ettirmesi lazım. Bunun takibini yapıyoruz. Aksi takdirde, mevcut haliyle devam ederse 10 yıl sonra görece olarak diğer şirketlerin gerisinde kalmış olacaktır." diye konuştu.

"Kamu Entegre Veri merkezi 2018'te faaliyete geçecek"

Kamu kurumlarının veri merkezlerinin birleştirilmesine yönelik ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi Projesini başlattıklarını anımsatan Arslan, projenin fizibilite çalışmalarının aralık ayında biteceğini, 2017 yılının ilk çeyreğinde yapım işleminin başlayacağını, 2018'te ise faaliyete geçeceğini aktardı.

"SOME sayısı 515'e ulaştı"

Siber güvenlik alanında yapılan çalışmalara yönelik sorulara da cevap veren Arslan, bu kapsamda Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ile Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) kurulduğunu, USOM'un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde çalışmalarına devam ettiğini, SOME'lerin sayısının da 515'e ulaştığını belirtti.

Arslan, 8-14 Temmuz'da 183, 5-11 Ağustos'ta 407, 12-18 Ağustos'ta 753 siber saldırı gerçekleştirildiğini bildirerek, "Eylül, ekim ayları düşünüldüğünde haftada ortalama 500 siber saldırı olmakta. Özellikle USOM marifetiyle uyarılar dışında 622 siber olaya direkt müdahale edilmiştir." değerlendirmesini yaptı.

"Kamu düzeni bizim için çok önemli"

Bakan Arslan, Facebook ve Twitter gibi internet sitelerine erişimin engellenmesinin istenilen bir durum olmadığını ancak ilgili kurumların yasa dışı içeriklerle mücadele çerçevesinde zaman zaman engellemeler yapabildiğini kaydetti.

Erişim engellerinin, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesine yönelik olduğunu belirten Arslan, "Kamu düzeni ve milli güvenlik bizim için çok önemli. Fransa gibi pek çok ülkede bu tür uygulamalar yapılıyor. Önemli olan, bu düzeni sağlarken insanımızı en az olumsuz etkileyecek şekilde bu uygulamaları yapmaktır." değerlendirmesinde bulundu.

VPN kullanıcıları

İnternet, sosyal medya ile VPN kullanıcılarıyla ilgili eleştirilere de değinen Arslan, şöyle konuştu:

"Bazen yoğun kullanımdan, bazen network arızalarından, bazen de siber saldırılardan dolayı yavaşlatma ve kesintiler olabilmektedir. Mahkeme kararı ve özellikle güvenlik gerekçesiyle de yapılan kesintiler, hukuka uygun olarak yapılmakta. Ulusal ve kamu güvenliği gerekçesiyle zaman zaman geçici tedbirlere başvurulabilmekte diye arkadaşların ifadesi var ama VPN kullanıcılarının fişlenmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Bu, doğru bir ifade değil. Alınan tedbirlerle terör gibi amaçlarla kullanımların kısıtlanmasına yönelik tedbir uyguluyoruz."

İnternet fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili BTK çalışıyor

İnternetin pahalı olduğunun söylenmesi üzerine Arslan, serbest piyasa ölçüleri çerçevesinde internetin pahalılığının biraz göreceli olduğunu belirtti. Arslan, yeni düzenlemelerle internet fiyatlarının düşürülmesiyle ilgili BTK olarak çalışmalarının bulunduğunu sözlerine ekledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan'ın milletvekillerinin soru ve eleştirilerine verdiği yanıtların ardından Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının 2017 yılı bütçeleri kabul edildi.

Muhabir: Ayşenur Sağlam,Arife Yıldız Ünal, Alper Atalay

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Türk-İslam davasının gönüllü askeri: Osman Yüksel Serdengeçti

2016-11-09 15:47 - Çevre-Hayat

Etrafa rast gele ateş açan Alzheimer hastası, paniğe yol açtı

2016-11-08 10:22 - Asayiş

Fenerbahçe'den tarihi zafer

2016-11-04 02:02 - Spor

Süper Lig'de 10. hafta programı

2016-11-03 13:17 - Spor

Liseli Nazlı'nın sosyal medyada tanıştığı adam tarafından kaçırıldı iddiası

2016-11-03 14:09 - Asayiş

Vakıfların kira geliri 480 milyon lirayı aştı

2016-11-09 13:32 - Ekonomi

AB'den Türkiye için büyüme tahmini

2016-11-09 20:22 - Ekonomi

Yedigöller sonbahar renklerine büründü

2016-11-07 13:52 - Çevre-Hayat

'Türkiye Cumhuriyeti ile büyük mesafeler kat ediyoruz'

2016-11-09 16:09 - Ekonomi

Çin'de turuncu alarm verildi

2016-11-05 12:22 - Dünya

İlgili Haberler

Kripto paralarda seçim sonrası "mega boğa" sezonu beklentisi

15:36 - Ekonomi

Trump'ın başkan seçilmesinin ardından gözler, uluslararası iklim ve ticaret politikalarına çevr

15:35 - Ekonomi

Türkiye'den Almanya'ya tüm zamanların en yüksek ekim ayı ihracatı

15:34 - Ekonomi

Küresel ekonomi Trump'ın ikinci döneminde korumacılık ve belirsizlikle karşı karşıya

15:33 - Ekonomi

Türk müteahhitlik sektörü yurt dışında 10 ayda 17,6 milyar dolarlık iş üstlendi

15:33 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyine düzenlediği hava saldırılarında 6 Filistinli hayatını

15:35 - Dünya

Küresel ekonomi Trump'ın ikinci döneminde korumacılık ve belirsizlikle karşı karşıya

15:33 - Ekonomi

Dünya birincisi olan Türk akademisyen ödülünü TUSAŞ şehitlerine adadı

15:32 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, yatırımcılara yönelik podcast serisi başlattı

15:28 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Fidan, Yunanistan ile ilişkilerde iyimserlik için çok sebep olduğunu belirtti

15:27 - Siyaset