?>

Ödüllü tasarımcının desenleri Bursa'da dokunan ipek halılarda hayat buluyor

Bursa Büyükşehir Belediyesince başlatılan "Bursa İpeği Hayat Buluyor Projesi" kapsamında, İstanbul'dan bu kente taşınan Nesrin Türedi, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi'nde ipek halı desenleri tasarlıyor.

Çevre-Hayat - 4 yıl önce

Bursa

"Bursa İpeği Hayat Buluyor Projesi" için aldığı teklifi değerlendirerek, doğup büyüdüğü şehirden Bursa'ya taşınan ödüllü tasarımcı, kentin değerlerini ipek halıya aktarabilmek için koleksiyonlar hazırlıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesince başlatılan proje kapsamında, İstanbul'dan Bursa'ya gelip yerleşen Nesrin Türedi, Umurbey İpek Üretim ve Tasarım Merkezi'nde çalışmalarını sürdürüyor.

Muradiye Külliyesi, Ulu Cami, Yeşil Türbe, Tophane gibi tarihi mekanlardan yola çıkarak, kurguladığı desenleri 40 yıllık tecrübesiyle tasarımlarına aktaran sanatçının çizimleri, atölyelerdeki ustalar tarafından dokunan ipek halılarda hayat buluyor.

Nesrin Türedi, 1978 yılında İstanbul'da kız enstitüsü resim bölümünden mezun olduğunu, Güzel Sanatlar Akademisine devam etmek istediğini fakat o dönem yaşanan siyasi olaylardan dolayı ailesinin buna müsaade etmediğini anlattı.

Desen çizebilen eleman arayan bir firmaya görüşmeye gittiğini, böylece 1980'de mesleğe başladığını belirten Türedi, "Halının H'sini bilmiyorken ipek halı dünyasına giriş yaptım. İlk çalıştığım firma Beyazıt'taydı.

Önce eskiz, sonra kareleme, sonra renklendirme, çizim yaparak burada 8 yılımı geçirdim." dedi.

Daha sonra Cağaloğlu'nda, uzun yıllarını verdiği ikinci iş yerine geçtiğini aktaran Türedi, o dönem çizimlerin elle yapıldığını, zamanının desenlerle geçtiğini söyledi. Nesrin Türedi, şöyle devam etti:

"1980'li yıllarda İran'dan etkileniliyordu. Çoğunlukla Tebriz, İsfahan, Keşan yörelerinin halıları olurdu. Büyük, göbekli halılar... Onların fotoğrafları önümüze geliyor, onlara baka baka deseni luplarla büyütüyorduk.

Kağıtları yere seriyordum. Kalemin ucuna ip bağlıyordum. Arkadaşım ipin ucunu tutuyordu, ben daire çiziyordum, göbekli halı için. İmkanlar böyleydi. Böyle böyle gelişti. Halının nasıl ilerlediğini gördükçe yeteneğimle, hayal gücümle birleştirdim.

2002'de artık teknolojiye ayak uydurmak için bilgisayara geçmeye karar verdik ve bir halı tasarım programı alındı. O tarihe kadar hiç bilgisayar başına oturmuş bir insan değilim. Sürekli elde çizim yapıyoruz, metre metre kağıtlara. Bir bilgisayarın karşısına oturmak değişik geldi. Programı öğrendim."

"Çok desen çıkacak, bitirmeye ömrüm yeter mi bilmiyorum"

Çalıştığı firma adına, 2013'te "America's Magnificent Carpet Awards" adlı yarışmaya çizimiyle katılıp "Altın Tarım" isimli deseniyle ödül kazandıklarını dile getiren Türedi, "Çok keyifliydi, çok mutlu oldum. Onca yıllık meslek hayatım taçlandı.

Hepimizin gururu oldu. İpek halıda çok renk kullanılır. Bu yarışmaya katıldığım halıda 5 renk kullandım. Zorlu bir süreçti ama bize başarıyla geri döndü." ifadelerini kullandı.

Türedi, 2017'de Bursa Büyükşehir Belediyesinden aldığı teklifle hayatının değiştiğini vurguladı. Doğup büyüdüğü İstanbul'dan ayrılıp Bursa'ya taşınmasının çok zor geldiğini belirten Türedi, "Her şeyim orada, anılar, aile...

Alıp başınızı geleceksiniz. Geldim, ekip olarak bana çok sıcak davrandılar. İlk yıl çok zorlandım ama şu an mutluyum. Buradaki ekiple çok iyi anlaşıyoruz. Güzel şeyler yapacağız, güzel desenler çıkıyor, halılar çıktıkça ben mutlu oluyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bursa ipeğini canlandırmak amacıyla geldiği kentte bütün hayallerini Bursa üzerine kurduğunu, şehrin değerlerini ipek halıya aktarabilmek için Muradiye Külliyesi, Ulu Cami, Yeşil Türbe, Tophane gibi tarihi mekanları fotoğrafçı eşliğinde gezdiğini anlatan Türedi, bu mekanların bütün bölümlerini fotoğrafladıklarını, böylece çok geniş bir albüm oluşturduklarını ifade etti.

Bir deseni tasarlarken yerdeki yapraktan, duvardaki çatlaktan, gökyüzünden etkilenebildiği, hayal gücünü kullandığı bilgisini veren Türedi, "Bursa için önceliğimiz Yeşil Türbe ve Muradiye Külliyesi. Buralardan çok desen çıkacak, bitirmeye ömrüm yeter mi bilmiyorum." diye konuştu.

Yer aldığı projenin önemine değinen Türedi, şunları kaydetti:

"Bursa, dünyaca tanınan bir şehir, Osmanlı Devleti'nin başkenti. Dolayısıyla Bursa ipeği burada çok önem kazanıyor. Tarih boyunca ipek böceği imalatı yapılmış. Ben de ipek böceğini canlandırmak için tasarımlarımla destek olmaya geldim.

Benim tasarımlarım ipek halıya dönüşecek. Şimdilerde 'Şehzade Mustafa Koleksiyonu' oluşturuyoruz. Bir desen şu anda dokunuyor. Heyecanla bitmesini bekliyoruz. Mükrime Hatun deseni yaptık. Yeşil Türbe Koleksiyonu hazırlıyoruz.

Farklı çalışmalarımız da var. Tüm hayatım çizmek üzerine kurulu. Bu meslekte 'Masasının başında öldü' derler ya öyle biri olacağımı düşünüyorum. Çünkü her yeni desene başladığımda ilk yaptığım desen gibi heyecanlanıyorum.

Bir şeyin üzerine ne kadar emek verirsen o iş güzelleşir. Desen de böyledir, kurcaladıkça değişir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Seksenler dizisinin oyuncularının tercihi 'Sofranın sürpriz konuğu'

2020-12-26 16:41 - Medya

2021 yılı günlük yemek bedeli istisnası açıklandı

2020-12-30 14:31 - Genel

Ardahanlı ozandan buzla kaplı Çıldır Gölü üzerinde mini konser

2020-12-29 15:21 - Magazin

Güney Afrikalı Müslüman çift İshak Paşa Sarayı'na hayran kaldı

2020-12-30 12:51 - Çevre-Hayat

Sivas yerel basınından Beşiktaş maçındaki hakem kararlarına 'siyah sayfalı' tepki

2020-12-29 14:11 - Medya

Gümüşhane'de Harşit Çayı'na düşen köpeği kurtaran genç o anları anlattı

2020-12-29 13:11 - Gündem

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu tarihi Uzunköprü'nün restore edileceği müjdesini verdi

2020-12-25 19:26 - Siyaset

Hindistan'da hava kirliliği geçen yıl 1,67 milyon kişinin ölümüne yol açtı

2020-12-23 18:18 - Gündem

KİT'lerde çalışan sözleşmeli personelin ücretleri belirlendi

2020-12-30 13:26 - Gündem

Türk araştırmacı keçi sütünden Kovid-19'a karşı ilaç adayı moleküller geliştiriyor

2020-12-29 15:06 - Sağlık

İlgili Haberler

Iğdır'ın kışa renk katan doğal harikası Gökkuşağı Tepeleri

14:03 - Çevre-Hayat

Edirne'de ilkokul öğrencileri "ev işlerini" öğreniyor

13:58 - Çevre-Hayat

Osmaniyeli "yumurta topuk" ustası 50 yıldır aynı dükkanda ayakkabı üretiyor

13:53 - Çevre-Hayat

Türk Kızılay otizmli çocuğun evini yeniledi

13:48 - Çevre-Hayat

8 aylık Asel, dünyada kök hücre gen tedavisi yapılan 5. bebek oldu

13:42 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Bakan Kurum'dan "Sinop Kent Meydanı" paylaşımı

14:53 - Gündem

Bakan Uraloğlu, Trabzon'da Söğütlü Kavşağındaki trafik sorununun çözüldüğünü açıkladı

14:48 - Gündem

Uludağ'daki turizm işletmeleri yılbaşına hazır

14:42 - Ekonomi

İsrail'in kapatma kararı aldığı Dublin Büyükelçiliği'ndeki bayrağı indirildi

14:38 - Dünya

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, meclisin feshiyle ilgili kararını 27 Aralık'ta verecek

14:32 - Dünya