?>

ODTÜ bilimi laboratuvarlardan kafelere taşıyor

ODTÜ Rektör Danışmanı Kalay, "Akademisyenlerin Bilim Kafe etkinlikleri yoğun ilgi görüyor. Türkiye'nin her bölgesinde bilimi halk ile buluşturmak istiyoruz." dedi.

Teknoloji - 6 yıl önce

MARDİN

ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eren Kalay, ODTÜ'lü akademisyenlerin halka açık mekanlarda bilimsel söyleşilerinden oluşan "Bilim Kafe" etkinliklerine yoğun ilgi gösterildiğini belirterek, "Bilim Kafe düzenlemek üzere 20 ilden daha davet aldık. Türkiye'nin her bölgesinde bilimi halk ile buluşturmak istiyoruz." dedi.

ODTÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Eren Kalay, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mecit Halil Öztop ile Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan, Mardin Müzesi-Müze Kafe'de basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenledi.

ODTÜ'de bir süre önce Türkiye'de ilk olacak nitelikte ODTÜ Bilim İletişimi Grubu kurduklarını bildiren Kalay, "Bilim, daha çok düzenlenen seminer ve konferanslarla sınırları çizilmiş bir kitleye anlatılıyor. Bilim İletişimi Grubu'nu kurarak ODTÜ'de gerçekleştirilen bilimsel çalışmaları toplumun her kesimine, Türkiye'deki her bölgeye ulaştırmayı amaçlıyoruz. Bilim İletişimi Grubu, toplum ve bilim camiası arasında çift yönlü iletişim kurulmasına dayandırılan bir yapıda çalışmalarını sürdürüyor." diye konuştu.

Bilim İletişimi Grubu'nun düzenlediği "Bilimin Ev Hali" etkinliğine 10 binin üzerinde bilim meraklısının katıldığını aktaran Kalay, yeni etkinliğin ise 2019'da "Bilim Sanatla Buluşuyor" temasıyla düzenleneceğini ve resim, heykel, mimari, müzik-dans, fotoğrafçılık gibi sanat dallarının arkasındaki bilimsel gerçekleri topluma anlatacaklarını kaydetti.

Eren Kalay, fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut'un ODTÜ'lü bilim insanlarının çalışmalarını fotoğraf sanatıyla birleştirdiği "Bilim Sanatla Buluşuyor" isimli serginin yakında İstanbul'da ziyarete açılacağını belirtti.

Bilimsel araştırmaları gençlere anlatmak amacıyla ODTÜ'lü öğrenci ve akademisyenlerin TRT için bilim programı hazırladıklarını bildiren Kalay, yakında bu programın ekranda olacağını duyurdu.

Kafelerde "bilim" anlatıyorlar

Kalay, Bilim İletişimi Grubu'nun ODTÜ'lü akademisyenlerin halka açık mekanlarda bilim söyleşilerinden oluşan "Bilim Kafe" etkinliklerini başlattıklarını kaydetti.

"Bilim Kafe" etkinliklerinin ilk olarak Fransa'da ortaya çıktığını ve daha sonra dünyanın dört bir yanında yaygınlaşarak "Cafe Scientifique" ismiyle sürdüğünü aktaran Kalay, Türkiye'de de buna benzer şekilde kafe, gençlik merkezi gibi halka açık alanlarda, ODTÜ'lü akademisyenlerin katılımıyla söyleşiler düzenlediklerini bildirdi.

Kalay, Türkiye'de ilk defa ODTÜ tarafından düzenlenen "Bilim Kafe" etkinliklerinin Mersin'de "kuraklık", Eskişehir'de "palm yağı", Antalya'da "radyasyon", Adana'da "girişimcilik", Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde "güneş enerjisi", İzmir'de "sınav stresi", Gaziantep'te "Göbekli Tepe", İstanbul'da "yapay zeka" temasıyla düzenlendiğini anlattı.

İnsanlığın ilk mutfağı Mezopotamya'da "mutfakta bilim" konuşulacak

ODTÜ Bilim Kafe Projesi'nin dokuzuncusunun da Mardin Müzesi-Müze Kafe'de yapılacağını dile getiren Kalay, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mecit Halil Öztop'un, "Mutfakta Bilim mi Olurmuş?" başlıklı konuşmasıyla gıda maddeleri ve mutfak deneyimleri hakkında katılımcıları bilgilendireceğini aktardı. Kalay, bu etkinliğin ayrıca "www.bilimkafe.metu.edu.tr", "https://basinda.odtu.edu.tr/?icerik=podcast" ve ODTÜ'nün sosyal medya kanallarından da takip edilebileceğini söyledi.

ODTÜ Bilim Kafe etkinliklerine yoğun ilgi gösterildiğini vurgulayan Kalay, "Bilim Kafe düzenlemek üzere 20 ilden daha davet aldık. Etkinliğimiz Türkiye'nin diğer illerinde de devam edecek. Türkiye'nin her bölgesinde bilimi halk ile buluşturmak istiyoruz." dedi.

Mardin Müzesi Müdürü Nihat Erdoğan da etkinliğin Mardin'de düzenlenmesinin önemine işaret ederek, "İlk mutfak kültürü Mezopotamya'da kuruldu, daha sonra Akdeniz'e ve Avrupa'ya yayıldı. Dolayısıyla dünya mutfaklarının kökeni Mezopotamya mutfağıdır. İnsanlığın yerleşik hayata geçtiği bereketli topraklardayız. Dolayısıyla Bilim Kafe'nin 'Mutfakta Bilim mi Olurmuş?' temasıyla Mezopotamya'da yapılması da ayrı bir önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Bold Pilot hikayesi ve konusu! Şampiyon Bold Pilot Halis Karataş’ın hikayesi

2018-12-11 19:33 - Magazin

Çevik Kuvvet’in nefes kesen eğitimi

2018-12-10 19:09 - Çevre-Hayat

Karsu Dönmez Türk kültürünü dünyaya tanıtıyor

2018-12-08 18:32 - Kültür Sanat

Kangalların dişisine 'zarif' erkeğine 'heybetli' isimler

2018-12-09 16:02 - Çevre-Hayat

Restorasyonu süren Rami Kışlası havadan görüntülendi

2018-12-11 12:47 - Çevre-Hayat

Evgeny Grinko İstanbul'da hayranlarıyla buluştu

2018-12-09 02:47 - Magazin

Yılın Hint düğünü devam ediyor: Beyonce sahne aldı

2018-12-11 19:58 - Magazin

'İç güvenlik güçleri kurulana kadar Suriye'de kalacağız'

2018-12-12 11:02 - Dünya

Bakan Kasapoğlu, Verimlilik ve Teknoloji Fuarı'nı gezdi

2018-12-09 19:32 - Gündem

Çelik üreticileri ihracata yöneldi

2018-12-09 01:27 - Ekonomi

İlgili Haberler

Katil balinalar, dünyanın en büyük balığını avlamak için özel bir teknik kullanıyor

16:53 - Teknoloji

Türk akademisyenler yeni çeşit geliştirmek için uzaya tohum gönderdi

16:38 - Teknoloji

Sanayi ve teknolojinin kalbi "Kocaeli Kent Ekonomileri Zirvesi"nde atacak

15:53 - Teknoloji

Huawei, HarmonyOS NEXT işletim sistemi ile teknoloji yarışında dikkatleri üzerine çekti

11:43 - Teknoloji

Kara delik keşfinden yapay zeka portresinin rekor fiyata satılmasına, Kasım ayının bilimsel gelişmeleri

09:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Cumhuriyetçi Senatör Graham: Trump, göreve başlamadan önce Gazze'de ateşkes sağlansın istiyor

01:12 - Dünya

İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun Resmi Gazete'de

01:08 - Gündem

Zelenskiy: NATO üyeliği karşılığında Ukrayna savaşının sıcak aşamasını sona erdirmeye hazırız

00:42 - Dünya

Hamas: Gazze'de 2 milyondan fazla insan açlık ve susuzluktan ölme riskiyle karşı karşıya

23:58 - Dünya

İtalya'da çalışanlar, hükümetin bütçe planını protesto için genel greve gitti

23:47 - Dünya