?>

Obezite ameliyatı olanlara "oruç tutarken katı-sıvı ayrımı yaparak beslenin" önerisi

Obezite cerrahisinin üzerinden 2 yıl geçen hastaların, hekimin ve diyetisyeninin onayı halinde oruç tutabilecekleri ve katı sıvı ayrımına dikkat etmeleri gerektiği vurgulandı.

Sağlık - 2 yıl önce

Ankara

Etlik Şehir Hastanesi Obezite Cerrahisi Sorumlusu ve Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Harun Karabacak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek, vücut kitle endeksinin 30'un üzerinde hesaplanan kişilerin obezite hastası olarak tanımlandığını söyledi.

Obezite gelişiminde etkili olan beslenmenin, değiştirilebilir bir davranış şekli olduğunu vurgulayan Karabacak, tanı konulan kişilerin yaşam boyu beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Karabacak, beslenme şeklinin değiştirilmesinde uzman desteğinin önemine işaret ederek, "Vücut kitle endeksi 30'un üzerinde olan hastalarımızı, obezite merkezimizde diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist tarafından, yaşam şeklinin ve beslenme alışkanlığının değiştirilerek farkındalık oluşturulması amacıyla öncelikle eğitime alıyoruz. Burada hastamızın bilinç altını değiştiriyoruz. Bunun ardından konsey toplanıyor ve ameliyat kararı çıkan hastalarımızı cerrahiye alıyoruz." bilgisini verdi.

Kilo kaybında yardımcı olan çeşitli obezite operasyonlarının "Bariatrik cerrahi" olarak isimlendirildiğini dile getiren Karabacak, bu kapsamda "tüp mide" ya da "Gastrik Bypass" ameliyatlarının gerçekleştirildiğini söyledi.

"İlk 24 ay içinde oruç tutulmasını önermiyoruz"

Karabacak, obezitesi bulunanlarda sağlığın korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanması için uzmanlarca önerilen beslenme şeklinden taviz verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Cerrahi sonrasında beslenme biçiminin de farklı olduğunu anlatan Karabacak, özellikle ramazan ayında oruç tutmak isteyenlerin mutlaka hekimini bilgilendirmesi gerektiğini ifade etti.

Karabacak, obezite cerrahisi olanlara özellikle erken dönemde sık sık ara öğün planlaması yapıldığını aktararak, sözlerine şöyle devam etti:

"Oruç tutmak isteyen obezite cerrahisi gören hastalar, bu dönemde sık beslenemeyeceği ve su içemeyeceğinden sorun yaşayabilirler. Susuzluğa bağlı böbrek bozuklukları geçirebilir, beslenme eksikliğine bağlı protein, vitamin ile ilgili sorun yaşayabilir. Bu nedenle, obezite cerrahisi görenlerde erken dönem olarak belirtilen ilk 24 ay içinde oruç tutulmasını önermiyoruz.

Obezite cerrahisi geçirmiş ve üzerinden 24 ay geçen hastalar ise operasyonu yapan cerrah ve diyetisyen ile görüşüldükten, genel tahlilleri yapıldıktan sonra oruç tutabilir."

İftar ve sahurda beslenme

Cerrahin üzerinden 2 yıl geçmiş olan obezite hastalarında beslenme alışkanlığının oturduğunu belirten Karabacak, "Oruç tutacak olan hastalar için iftar ve sahur arasında beslenme planlaması yapılmalı." dedi.

Karabacak, oruç tutan bu hasta grubunun iftar ve sahurda nasıl beslenmesi gerektiğine ilişkin şu önerilerde bulundu:

"İftar ilk başlangıçta su ile açılmalı ve tedavide esas olan katı sıvı ayrımına dikkat edilmeli. Bu kapsamda, iftara sıvıyla başlandıysa katı gıda 30-45 dakika sonra tüketilmeli. Aynı şekilde katıyla başlandıysa sıvı da yine 30-45 dakika sonra alınmalı. Genel olarak iftar su ile açıldıktan 30-45 dakika sonra ana menü ile tamamlanmalı. Aynı şey, sahur için de geçerli.

İftar ile sahur arasında mutlaka 2-3 kez ara öğün yapılmalı. İftar ve sahurda protein ağırlıklı beslenmeye uyulmalı. Çünkü, iki ana öğünde karbonhidrattan zengin beslenilirse, hızlı şeker alımından kaynaklı bulantı ve kusma gelişebilir. Bu nedenle iftar ve sahurda protein ağırlıklı beslenme olmalı. Bunlar, kırmızı, beyaz et ya da yumurta olabilir. Et tüketilecekse, bu haşlama ya da ızgara şeklinde tercih edilmeli."

Tatlı olarak ise sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Karabacak, bunun da haftada bir ya da iki kez yenilmesinin uygun olduğunu söyledi. Karabacak, tatlı tüketen obezite hastasının, mutlaka aldığı kaloriyi aynı gün yakması gerektiğini vurgulayarak, "Alınan kalorinin yakılması için 30-45 dakika yürüyüş yapılmalı." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

A Milli Futbol Takımı, EURO 2024 elemeleri ilk maçında Ermenistan deplasmanında

2023-03-24 09:52 - Spor

Ramazan karşılama etkinliğinde çocuklar sevindirildi

2023-03-22 18:07 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Hatay'da konteyner ve çadır kentlerde kalan depremzedeler ilk iftarı yaptı

2023-03-23 20:03 - İslam-Hayat - Şaban 1446

Adana'da 2 bin kişilik konteyner kent kuruluyor

2023-03-24 15:28 - Çevre-Hayat

İsrail Başbakanı Netanyahu İngiltere'de protestolarla karşılandı

2023-03-24 16:43 - Dünya

Obezite ameliyatı olanlara "oruç tutarken katı-sıvı ayrımı yaparak beslenin" önerisi

2023-03-29 11:33 - Sağlık

Türkiye'de kendine ait odası olan çocukların oranı yüzde 34

2023-03-22 13:52 - Gündem

SPK'dan Halkbank ve Vakıfbank'ın tahsisli sermaye artırımına onay

2023-03-27 21:28 - Ekonomi

Rekortmen atlet Ayça Fidanoğlu, 2024 Paris Olimpiyatları hedefine koşar adım yaklaşıyor

2023-03-26 12:03 - Spor

Huzurevinde kurduğu yeni hayatında yaşadığı acıların izlerini siliyor

2023-03-22 11:58 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

İklim değişikliği insanlarda ruhsal sorunlara yol açabiliyor

13:42 - Sağlık

Bilinçsiz "sarı serum" kullanımı solunumu aniden durdurma riski taşıyor

13:37 - Sağlık

Yapay zeka teknolojileri kalp hastalığı tanısında "anahtar rol" oynayacak

14:47 - Sağlık

Tavuk eti ve yumurtadaki nanoplastiklerin insan sağlığına etkisi araştırılıyor

14:18 - Sağlık

Prof. Dr. Sait Gönen'den 'gereksiz vitamin alımı'na ilişkin uyarı

12:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Ogün Altıparmak, hayatını kaybetti

13:38 - Spor

Orman köylülerinin yangınla mücadele kapasitesi güçlendiriliyor

13:33 - Gündem

Güney Kore polisi, "deepfake" içeriklerle mücadele için tespit sistemi geliştirecek

13:27 - Dünya

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan 15. Göç Kurulu Toplantısı'na ilişkin paylaşım

13:23 - Gündem

Muğla'da 503 otel ve tesis denetlendi, eksiklikleri bulunan 95'i kapatıldı

13:17 - Gündem