?>

Nitelikli uluslararası yatırımların Türkiye'ye kazandırılması için gerekli altyapı sağlanacak

Nitelikli uluslararası doğrudan yatırımların (UDY) Türkiye'ye kazandırılması amacıyla, ihtiyaç duyulan tedarikçi, ulaştırma, lojistik, dijital, bilgi ve iletişim teknolojileri altyapısı geliştirilecek.

Ekonomi - 3 yıl önce

Ankara

"2021-2023 Türkiye Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi"nden yapılan derlemeye göre, yatırımcının, ihtiyaç duyduğu endüstriyel arazi arzına ve yatırıma uygun arazi bilgisine erişimi geliştirilecek.

Bu kapsamda, nitelikli uluslararası doğrudan yatırım profilleri özelinde belirlenen hedefler doğrultusunda potansiyel endüstriyel arazi ihtiyaç analizi yapılacak ve bu doğrultuda nitelikli endüstriyel alanlar geliştirilecek.

Güncel yatırıma uygun arazi varlığı bilgilerinin Coğrafi Bilgi Sistemleri üzerinden takip edilebileceği dijital bir endüstriyel arazi veri tabanı oluşturulacak.

OSB, serbest bölge, teknoloji geliştirme bölgesi gibi yatırım bölgelerinde yer alan güncel arazi varlığı bilgisi dijital ortamda güncel bir şekilde yatırımcılarla paylaşılacak. Ayrıca Türkiye Sanayi Alanları Envanteri çıkarılarak dijital bir platform üzerinden yatırımcılara sunulacak.

Bilişim, biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi Ar-Ge yoğun ve yüksek teknoloji içeren sektörlere yönelik ihtisas serbest bölge uygulaması yaygınlaştırılacak.

Tedarikçi altyapısı geliştirilecek

Nitelikli uluslararası doğrudan yatırım profillerinin geri-bağlantı gereksinimleri doğrultusunda Türkiye'deki tedarikçi altyapısı geliştirilecek.

Bu kapsamda yerleşik nitelikli uluslararası doğrudan yatırım profillerine uygun uluslararası yatırımcılar için tedarikçi geliştirme programları hayata geçirilecek. Tedarikçi geliştirme programları kapsamında mevcut tedarikçi altyapısına yönelik hedef odaklı teşvik mekanizmaları ve tedarikçi firmalara mentorlük desteği gibi mekanizmalar oluşturulacak.

Nitelikli uluslararası doğrudan yatırım profilleri özelindeki yatırımların tedarikçisi olarak değerlendirilebilecek şirketlerin ürünler, üretim standartları, lokasyon, çalışan sayısı gibi profil bilgilerinin derlendiği, yatırımcılar ve tedarikçilerin eşleştirilmesine ve buluşmasına olanak sağlayacak Türkiye Tedarikçi Platformu geliştirilecek.

Türkiye'de yerleşik uluslararası yatırımcılar ile tedarikçileri sektör-ürün grubu-teknoloji özelinde bir araya getirecek "tedarikçi etkinlikleri" planlanacak.

Nitelikli uluslararası doğrudan yatırım profillerine uygun uluslararası yatırımcıların büyüme potansiyeli yüksek olan yerli şirketlere yönelik yapacağı teknoloji ve bilgi transferine yönelik eğitim, tedarikçi bünyesinde çalışmak üzere personel görevlendirme gibi faaliyetleri desteklenecek.

Ülkedeki yerleşik uluslararası firmaların ve bu firmaların tedarikçisi konumundaki KOBİ'lerin, Ar-Ge projelerini yönlendirdiği ve eş finansman sağladığı bir destek programı oluşturulacak. Nitelikli uluslararası doğrudan yatırım profillerindeki öncelikli sektörlerde teknoloji girişimlerinin (start-up), yenilikçi KOBİ'lerin ve ülkede yerleşik uluslararası yatırımcıların da yer aldığı büyük firmaların iş birliği kapasitesini geliştirmeye yönelik platformlar kurulacak, eşleştirme ve ortak proje geliştirme desteği verilecek.

Nitelikli uluslararası doğrudan yatırımların Türkiye'ye kazandırılması için ihtiyaç duyulan ulaştırma, lojistik, dijital, bilgi ve iletişim altyapısı geliştirilecek, ulaştırma altyapısını destekleyecek yatırımlar önceliklendirilecek.

Modlar arası taşımacılığın yaygınlaştırılması ve sanayinin rekabet gücünün artırılmasını teminen, önemli yük merkezlerine hizmet edecek iltisak hatları ve lojistik merkezler tamamlanacak, yük taşımacılığında demir yolunun payı artırılacak.

Elektronik haberleşme altyapısı kurulumuna ilişkin izin ve geçiş hakkı süreçleri etkinleştirilecek, yüksek hızlı ve kaliteli genişbant elektronik haberleşme altyapılarının ülke çapında yaygınlaştırılmasına yönelik elektronik haberleşme bilgi sistemleri, fiber ağ, baz istasyonları, geçiş hakkı ve tesis paylaşımı konularında düzenlemeler yapılacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'ne muz serası

2021-06-23 16:09 - Ekonomi

Polonya, Lewandowski'nin golüyle ilk puanını aldı

2021-06-20 03:26 - Spor

EURO 2020'de son 16 turu maçları 26 Haziran Cumartesi günü başlayacak

2021-06-24 11:26 - Spor

Cube Incubation, mentorluk programını global ölçeğe taşıyor

2021-06-22 18:00 - Yerel haber-Şirket Haber

Trabzon'da tatil köyü konforundaki gençlik kampı kültürel kaynaşmayı sağlıyor

2021-06-24 16:17 - Çevre-Hayat

Fındıkta sulama sistemleriyle verim ve kalite artıyor

2021-06-23 15:31 - Ekonomi

G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı, G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğinde yapıldı

2021-06-23 23:51 - Dünya

Akbank'ın bulut tabanlı dönüşümde program ortağı ThoughtWorks oldu

2021-06-22 17:07 - Yerel haber-Şirket Haber

Beyaz Saray: Afganistan'dan 11 Eylül'e kadar tamamen çekilme planımızda bir değişiklik yok

2021-06-24 00:41 - Dünya

Yunanistan sığınmacılara karşı hukuk ihlallerine yenilerini ekliyor

2021-06-20 14:21 - Dünya

İlgili Haberler

Borsa günü düşüşle tamamladı

18:23 - Ekonomi

Libya’nın petrol ve gaz üretimi yükselmeye devam ediyor

20:38 - Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, İSO ve İTO'yu ziyaret etti

19:27 - Ekonomi

Bosna Hersek, Türkiye'den Bayraktar TB2 alımı için müzakere aşamasında

18:47 - Ekonomi

Bakan Yumaklı, TOBB üyelerine damızlık et işletmesi kurmaları çağrısında bulundu

17:52 - Ekonomi

Günün Manşetleri

BM: İsrail bu ay Gazze'nin kuzeyine yönelik yardım girişimlerimizin hemen hemen tümünü engelled

22:07 - Dünya

Netanyahu, Lübnan ile ateşkes anlaşmasını güvenlik kabinesinin onayına sunacağını söyledi

21:57 - Dünya

Uzmanlar, UCM kararlarının İsrail için daha çok hukuki zorluğa sebep olabileceğini öngörüyor

21:42 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Lübnan'da ateşkes anlaşması sağlamanın son aşamasındayız

21:13 - Dünya

Bir ‘olasılık’ daha var o da ölmek mi dersin!.. -Emin Batur yazdı-

21:12 - En Son Yazılar