Abuja
Batı Afrika ülkelerinden Nijerya'da iftar sofralarının vazgeçilmez tatları arasında "kose" ve "kunu" ilk sırada geliyor.
Ramazanda oruçlarını açmak için bir araya gelen Nijeryalı Müslümanlar, akşam ve yatsı namazlarını rahat kılabilmek ve midelerini rahatlatmak için ana yemek öncesi oruçlarını kose ve kunuyla açıyor.
Darı, mısır ve demirhindi ile hazırlanan içecek kunu, iftarda mideyi rahatlatmak için sıcak tüketiliyor.
Kose ise börülcenin doğranmış soğan ve tuz eklenerek yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor ve "yaji" olarak da bilinen acı biber ile tüketiliyor.
"Namazı rahat kılabilmek için iftarda kose ve kunu tercih ediyoruz"
Nijerya'da iftar gelenekleriyle ilgili soruları yanıtlayan tüccar Sani Abba, ramazan ayında akşam ve yatsı namazlarını rahat kılabilmek için kose ve kunuyu tercih ettiklerini söyledi.
Abba, "Akşam ve yatsı namazından önce ana yemek yediğinizde namazı rahat kılamıyorsunuz. Bu nedenle iftarda ana yemek öncesi kose yeriz ve kunu içeriz. Bunlar midemizi rahatlatır ve sıcak tutar. Akşam ve yatsı namazlarını kıldıktan sonra da ana yemeği yeriz." dedi.
Namazdan sonra ise ana yemek olarak pilavdan yapılan tuo, patatesten yapılan doya ve undan yapılan dan-wake ile acısıyla ünlü biber çorbasıyla devam ediliyor.
Nijerya'da toplu iftarların genelde camilerde yapıldığını dile getiren Abba, "Nijerya'da iftarda ev davetleri çok yaygın değil. İnsanlar genelde orucunu camilerde açmayı tercih ediyor. İftar için genelde camilerde daha çok toplanılır ve böylece daha çok sevap kazanılmış olur" dedi.
Çay, kahve yerine kunu
Kunu ve kosenin Nijerya'nın geleneksel yiyecekleri arasında olduğunu belirten ev hanımı Innayo Umar da ülkede çok sevilen kose ve kununun ramazan ayında neredeyse tüm evlerde tüketildiğini belirtti.
Umar, ramazan dışında ise pazartesi ve perşembe orucu tutan Müslümanlar için sokaklarda kunu ve kose satıldığını kaydetti.
Kununun namaz kılana kadar mideyi sıcak tuttuğuna dikkat çeken Umar, "Mideyi sıcak tuttuğuna inandığımız için çay ve kahve yerine kunuyu tercih ederiz. Mesela ben iftarda kose ya da kunu yemezsem kendimi eksik hissederim." dedi.
Umar, kununun diyabet başta olmak üzere kalp hastalıkları, kas ağrıları ve kolesterole iyi geldiğini söyledi.
Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com