?>

Nijer Başbakanı Mahamadou: Nijer, ECOWAS yaptırımlarını kaldıramaz

Nijer Başbakanı Ouhoumoudou Mahamadou, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), darbe sonrası aldığı yaptırım kararları karşısında ülkesinin çok zorlanacağını söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

Dakar

Nijer'de, 26 Temmuz'da yaşanan askeri darbe sırasında yurt dışında bulunan ve hava sahası kapandığı için ülkesine dönemeyen Başbakan Mahamadou, France 24 yayınına katılarak, değerlendirmelerde bulundu.

Nijer'de asker yönetime el koyduECOWAS: ECOWAS'ın talepleri yerine getirilmezse askeri müdahale de dahil her türlü seçeneği değerlendireceğizNijer Cumhurbaşkanı Bazum darbeden sonra ilk kez görüntülendiBatı, Sahel'deki en önemli müttefiki Nijer'i kaybetmek üzereAB'den Nijer'e askeri müdahale uyarısı yapan ECOWAS'a destek

Mahamadou, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), Nijer'e hava ve kara sınırlarını kapatması, üye ülkelerin Nijer ile tüm ticari faaliyetleri durdurması ve Nijer'in Batı Afrika Devletleri Merkez Bankasındaki varlıklarının dondurulması kararının, ülke için ağır sonuçlarının olacağını dile getirdi.

Nijer'in, halihazırda çok kırılgan bir ekonomiye sahip olduğunun altını çizen Mahamadou, "Daha önce Maliye Bakanlığı görevinde de bulundum. Nijer ekonomisi, büyük ölçüde Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Fransız Kalkınma Ajansının desteklerine bağlı. Bu destekler kesilirse, bu yılın mali bütçesi ciddi anlamda zora girecek. Nijer, bu yaptırımları kaldıramaz." diye konuştu.

ECOWAS'ın olası bir askeri müdahalesini de değerlendiren Mahamadou, kararın Nijer'e özel alınmadığını, 9 Temmuz'da Gine Bissau'daki zirvede bu konunun konuşulduğunu kaydetti.

Nijer Başbakanı Mahamadou, ECOWAS üyesi ülkelerin askeri darbelere karşı daha ciddi yaptırımlar talep ettiğini ve askeri müdahale kararının da o zirvede alınarak kayda geçtiğini aktardı.

Başkent Niamey'de dün düzenlenen darbeye destek gösterisi hakkında da konuşan Mahamadou, bu gösteride yabancı ülke bayraklarını görmekten üzüntü duyduğunun altını çizdi.

Mahamadou, Nijer'in, Niamey'den ibaret olmadığına dikkati çekerek, gelecek günlerde uzlaşı ve yaptırımların kaldırılması talebiyle başka gösteriler de düzenlenebileceğini ifade etti.

Darbecilere bir hafta süre

ECOWAS, dün düzenlediği olağanüstü zirvede, Nijer'deki cuntaya, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u serbest bırakması ve Bazum'un görevine tekrar başlaması için bir hafta süre vermişti.

Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale de dahil her seçeneği değerlendireceklerini vurgulayan ECOWAS, tüm üye ülkelerin hava ve kara sınırlarının Nijer'e kapatıldığını da açıklamıştı.

Nijer'deki darbe

Nijer'de, Cumhurbaşkanı Bazum, 26 Temmuz'da, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam askerlerin, yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Omar Tchiani, 28 Temmuz'da, Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlendiğini ve geçiş hükümetinin başına geçtiğini açıklamıştı.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nun "sırdaşı" olarak bilinen ve Abdourahmane ismiyle de anılan Tchiani, yaklaşık 10 yıldır Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı olarak görev yapıyordu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ECOWAS liderleri, Nijer'deki darbe nedeniyle 30 Temmuz'da toplanacak

2023-07-28 21:33 - Dünya

Milli atlet Edanur Tulum, EYOF'ta gümüş madalya kazandı

2023-07-28 12:22 - Spor

Avrupa'da artan İslamofobi bir arada yaşamı tehdit ediyor

2023-07-25 16:13 - Dünya

Nijerya'da düzenlenen silahlı saldırıda 34 kişi hayatını kaybetti

2023-07-26 10:53 - Dünya

Trabzon'da sıcak hava etkili oluyor

2023-07-27 16:23 - Gündem

İzmir Kemalpaşa Fayı'nın deprem potansiyelinin tespiti için hendek kazılıyor

2023-07-25 12:17 - Gündem

Türkiye, Cezayir'e yangınlar nedeniyle ölenler için başsağlığı diledi

2023-07-24 23:12 - Gündem

Katar ve İngiltere, ikili işbirliği ve stratejik diyalog hazırlıklarını görüştü

2023-07-26 09:23 - Dünya

Türkiye'de modernize edilen Azerbaycan'ın Su-25 uçağı ilk testini başarıyla geçti

2023-07-29 17:27 - Dünya

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu, Çekya'daki son yarışı tamamlayamadı

2023-07-30 16:47 - Spor

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor