İstanbul
Global ölçekte talep gören dijital varlıklar Bitcoin ve Etherium, geliştirdikleri altyapı ve yaygınlaşan kullanım alanları ile farklı oluşumlara da kapı araladılar. Bu alanda yaşadığımız dijital dönüşüm finansal alışkanlıklarımızı değiştiriyor ve yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor.
NFT’ler bu anlamda son zamanlarda çok sık duyduğumuz bir kavram haline geldi. Blockchain teknolojisiyle dijital sanat eserleri artık online platformlarda tescil edilebiliyor ve sanatçılar eserlerini dikkate değer meblağlar karşılığında satışa çıkarabiliyorlar.
69,3 milyon dolarlık jpeg resim
NFT’ler, günümüzde sanatçılar için yeni bir gelir kapısı olmaya başladı.
Sanatçı Mike Winkelmann’ın -ditijal ortamda kullandığı ismi ile Beeple-, ‘Everydays: The first 5000 days’ isimli kolajı, Mart 2021’de Christie’s müzayade evinde düzenlenen açık artırmada 69,3 milyon dolara alıcı buldu.
<br class="k-br" />Geçtiğimiz yıl gerçekleşen bu satış, halihazırda sağ tıklanarak bilgisayara indirilebilecek olan eserlere ödenen yüksek meblağlara da dikkat çekti.
Sanat eserlerinin ederinin belirlenmesinde önemli bir etken olan özgün ve biricik olma unsuru, NFT olarak tescillenen eserlerde mevcut. Yenilikçi teknolojik altyapısı ile de birleşince, eserler için ödenen bedeller yüksek rakamlara ulaşabiliyor.
‘Kültürü işin içine dahil ettiğimiz zaman işler değişti’
Medya sanatçısı ve tasarımcı Refik Anadol, dijital sanat eserlerinin NFT olarak satışında yüksek rakamlara ulaşması hakkında: ‘Blockchainler’in hiçbiri böyle bir ses getiremedi. Çünkü hiçbirinin içerisinde kültür beklentisi yoktu. Ekonomi bir kültür değildir. Çok matematiksel bir deneyimdir. Kültürü içine dahil ettiğimiz zaman işler değişti’ dedi.
‘Paranın üç fonksiyonu olmalı’
NFT’ler yüksek işlem hacmi ile kendi finansal habitatını oluşturmuş durumda. Peki dijital eser ve dijital varlıklar önümüzdeki zamanlarda para kavramını karşılayabilir hale gelebilir mi?
Ekonomist Ferhat Yükseltürk, “Para dediğimiz şeyin aslında üç tane fonksiyonu olması gerekiyor: Mal ve hizmet değiş tokuşunda kullanılması gerekiyor. Değer ya da servet koruma aracı olarak bulunması gerekiyor ve aynı zamanında da kayıt tutmada yani muhasebe işlerinde insanlara daha kolaylık sağlayan bir fonksiyonu var” dedi.
‘Arama yaptığımızda ücretsiz bir resim bulamayacağız’
NFT’lerin geleceğinin nereye evirilebileceği sorusunu yönelttiğimiz Mücahit Akyol, gelecekte Google görsellerde ücretsiz kullanımlı fotoğraflara ulaşmanın gittikçe zorlaşacağını belirterek, ‘Artık her şeyin bir mülkiyeti olacak. Bir arama yaptığımızda ücretsiz resim bulamayacağız ve o resmi biz NFT olarak satın alacağız’ dedi.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com