?>

Nene Hatun Acil Müdahale Gemisi, Akdeniz'de Suriye kaynaklı petrol sızıntısına ilişkin temizlik çalışmasına başladı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Nene Hatun Acil Müdahale Gemisi'nin Samandağ bölgesinde Suriye kaynaklı petrol sızıntısına ilişkin temizlik çalışmalarına başladığını bildirdi.

Genel - 4 yıl önce

ANKARA (AA) - Bakan Karaismailoğlu, yazılı açıklamasında, Hatay'ın Samandağ bölgesindeki Suriye kaynaklı petrol kirliliği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Seyit Onbaşı Yakıt Toplama Gemisi'nin de gece yarısından itibaren bölgeye ulaşmasının öngörüldüğünü belirten Karaismailoğlu, an itibarıyla Türkiye veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kıyılarına ulaşan ciddi bir kirliliğin söz konusu olmadığını vurguladı.

Karaismailoğlu, bölgede tespit edilen küçük parçaların deniz unsurlarıyla toplanmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Samandağ sahilinde dün görülen, denizde toplanması mümkün olmayan partiküller, Hatay Valiliğimiz koordinasyonunda temizlenmektedir, bugün tamamlanacak. Sahile vurabilecek küçük kirlilikler de yine ilgili birimlerce temizlenecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Samandağ'da 4 deniz aracı kirliliğe müdahale ediyor

Karaismailoğlu, Samandağ bölgesinde görevlendirilen 4 deniz aracının kirliliğe müdahale ekipmanlarıyla Hatay sahillerinde deniz yüzeyinde tarama ve müdahale faaliyeti gerçekleştirdiğini vurguladı.

Müdahale ekipmanları İskenderun'da konuşlandırıldı

Tekirdağ'da bulunan Ulusal Acil Müdahale Merkezinden 13 tır ile 11 konteyner ve muhtelif kirliliğe müdahale ekipmanlarının İskenderun Limanı'na konuşlandırıldığını belirten Karaismailoğlu, deniz unsurlarınca kirlilik tespit edilmesi halinde bu malzemelerden de yararlanılacağını kaydetti.

Ortalama 230 metreküplük kirlilik olabileceği değerlendiriliyor

Suriye sınırında bulunan Baniyas ilindeki Elektrik Santrali'nden sızan fuel-oil miktarıyla ilgili farklı açıklamalar olduğunu belirten Karaismailoğlu bununla ilgili net bilgi bulunmadığını bildirdi.

Karaismailoğlu, kirliliğe ait uydu görüntülerinin Denizcilik Genel Müdürlüğünce analiz edildiğini belirterek Suriye, KKTC ve Türkiye deniz alanlarını kapsayan yaklaşık 800-1000 kilometrekarelik alanda parçalanmış yüzen ortalama 230 metreküplük bir kirliliğin olabileceğinin değerlendirildiğini vurguladı.

Denizdeki kirliliğin buharlaşma ve çökme sonucu gittikçe azaldığını ifade eden Karaismailoğlu şunları kaydetti:

"Ulaşan veriler kapsamında analizler yapılmaya devam edecektir. Coğrafyamızın petrol ve türevleri bakımından oldukça zengin olması ve bu petrolün arz-talebe bağlı sürekli sularımızda hareket halinde olması karşı karşıya kaldığımız riskleri de gözler önüne sermekte. Bakanlık olarak bu risklerin farkında olarak böylesi acil durumlara teknik ve operasyonel olarak hazırlıklı olmak amacıyla her türlü tedbiri uzun yıllardır almaktayız. Bölgede denizde bir kirlilik tespit edilmesi halinde ivedilikle müdahale edilecektir. İstanbul Boğazı'ndan, 2020'de fuel-oil ile birlikte 78 milyon ton daha da kirletici bir petrol türevi olan ham petrol geçti ve toplam geçen tehlikeli yük miktarı yaklaşık 140 milyon tondur. Özellikle son 10 yıldır, Türk boğazlarımızdaki bu riski bertaraf etmek için ciddi yatırımlar yapılmış olup, Bakanlığımız bu imkanları Doğu Akdeniz için seferber etmiştir."

Muhabir: Ayşe Böcüoğlu Bodur

Haftanın Öne Çıkanları

Avustralya'da Kovid-19'dan 13 kişi daha hayatını kaybetti

2021-09-03 11:31 - Dünya

Yurtiçi Kargo’dan e-ticaret kullanıcılarını sevindirecek proje

2021-09-01 13:52 - Yerel haber-Şirket Haber

Teknopark İstanbul’da faaliyet gösteren Rise X 1 milyon avro değerleme aldı

2021-08-31 16:05 - Yerel haber-Şirket Haber

“Türk Telekom Siber Güvenlik Kampı“ tamamlandı

2021-08-30 13:24 - Genel

İda Kasırgası’nın vurduğu Louisiana’da ölü sayısının artması bekleniyor

2021-08-30 22:02 - Dünya

Meryem Çavdar Tokyo Paralimpik Oyunları'nda madalyayı garantiledi

2021-09-02 17:02 - Spor

Türkiye'nin yeni savunma karargahı Cumhuriyetin 100'üncü yılında faaliyete geçecek

2021-09-01 19:39 - Gündem

ABD'de Kovid-19 vakaları son iki haftada yüzde 14 arttı

2021-09-02 21:31 - Dünya

Afganistan'da Pencşir'de Taliban ile yerel Tacik güçler arasında çatışmalar sürüyor

2021-09-02 18:31 - Dünya

Trabzonspor yarın Giresunspor'a konuk olacak

2021-08-28 14:02 - Spor

İlgili Haberler

İsrail Başbakanı Netanyahu, UCM'nin tutuklama kararına rağmen Macaristan'ı ziyaret edecek

22:37 - Genel

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov'dan Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Doğan'a teşekkür

23:43 - Dünya

ABD'de Filistin destekçisi öğrencilere yönelik gözaltılar sürüyor

23:38 - Dünya

Kanada'nın yeni Başbakanı Carney "asla" ABD'nin bir parçası olmayacaklarını söyl

23:33 - Dünya

İletişim Başkanı Altun'dan "Gazze İçin El Ele" yardım kampanyasına ilişkin paylaşım

23:08 - Gündem

Ligde yenilgiyi unutan lider Galatasaray, Antalyaspor'u farklı geçti

23:03 - Spor