?>

NATO'nun 67 yıllık değerli üyesi: Türkiye

Türkiye, 1952'de başlayan NATO üyeliği boyunca İttifak'a en fazla katkı yapan ülkeler arasında yer aldı. Türkiye, NATO misyon ve harekatlarına sürdürülebilir mahiyette ve kapsamlı destek sağlayan ilk 5 müttefik arasında.

Gündem - 6 yıl önce

Ankara

Türkiye, 67 yıldır üyesi olduğu NATO'ya bugüne kadar sunduğu değerli katkıları sürdürüyor. NATO misyon ve harekatlarına kapsamlı katkılar veren ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye, NATO Kara Komutanlığı karargahına ev sahipliği yapmasının yanı sıra Afganistan, Kosova ve Irak gibi ülkelerdeki NATO misyonlarında bulunuyor ve birçok NATO faaliyetinde yer alıyor.

Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü, yani en çok bilinen adıyla NATO, 1949 yılında Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İngiltere, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz ve ABD'den oluşan 12 kurucu üye tarafından hayata geçirildi.

Şu anda 29 üyeden oluşan örgüte Yunanistan ve Türkiye 1952'de, Almanya 1955'te, İspanya 1982'de, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya 1999'da, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Romanya, Slovakya ve Slovenya 2004'te, Hırvatistan ve Arnavutluk 2009'da, Karadağ ise 2017'de katıldı.

Türkiye, NATO'daki 67 yılı aşan üyeliği boyunca örgüte en fazla katkı yapan müttefikler arasında yer aldı. NATO'nun askeri ve sivil yeteneklerinin desteklenmesi amacıyla yürütülen birçok misyonda ve faaliyette yer alan Türkiye, terör örgütleri PKK, PYD/YPG/PKK, DEAŞ, FETÖ başta olmak üzere NATO’ya yönelik temel tehditlerden biri olan terörle mücadelede cephe ülkesi konumu özelliği taşıyor.

NATO misyonlarına katkıda ilk 5'te

Türkiye, NATO misyon ve harekatlarına sürdürülebilir mahiyette ve kapsamlı destek sağlayan ilk 5 müttefik arasında yer alıyor. Örgüte bin 100 personelle katkı yapan Türkiye, yaklaşık 90 milyon avro ile NATO bütçelerine en fazla katkı sağlayan ilk 8 müttefik arasında bulunuyor.

Türkiye, Afganistan'da Kararlı Destek Misyonu kapsamında Kabil'de "Çerçeve Ülke" rolünü yerine getiriyor. Afganistan’daki diğer çerçeve ülkeler Almanya, ABD ve İtalya'dan oluşuyor. Türkiye ayrıca Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının güvenlik ve işletme sorumluluğunu 2019 sonuna kadar üstlenmiş durumda. NATO kapsamında Türkiye'nin Afganistan'da yaklaşık 570 personeli görev yapıyor.

Türkiye'nin kapsamlı katkı yaptığı bir başka NATO misyonu da KFOR olarak bilinen Kosova'daki barış gücü. KFOR Harekatı'nda yaklaşık 280 personel bulunuyor.

Türkiye'nin, NATO'nun Irak misyonunda da önemli rolü bulunuyor. Bu misyona Kanada’dan sonra en büyük ikinci katkı taahhüdü Türkiye'den geldi. Türkiye'nin halen NATO Irak misyonunda yaklaşık 30 personeli bulunuyor.

NATO’nun Akdeniz’deki Deniz Muhafızı Harekatı'na daimi surette katkı sunan Türkiye, Ege Denizi'nde düzensiz göçün önlenmesine yönelik uluslararası gayretlere keşif ve denetim desteği sağlamak amacıyla icra edilen NATO faaliyetine de bir gemiyle katılıyor.

Liderlik görevleri ve önemli tesislere ev sahipliği yapıyor

Türkiye, aynı zamanda NATO içinde liderlik görevleri de üstleniyor. Bu çerçevede Güçlendirilmiş NATO Mukabele Kuvveti'nin (eNRF) öncü unsurunu teşkil eden bir tugay büyüklüğündeki Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Müşterek Görev Gücünün (VJTF) liderliğini 2021 yılında Türkiye yapacak.

NATO'nun önemli karargahları ile tesislerine ev sahipliği yapan Türkiye, birçok kabiliyetiyle de örgüte katkı sunuyor.

NATO Kara Komutanlığı (LANDCOM) Karargahına İzmir’de ev sahipliği yapan Türkiye, NATO Balistik Füze Savunması mimarisi kapsamındaki radar da Kürecik/Malatya’da konuşlu bulunuyor.

NATO'ya bağlı AWACS uçakları Konya Hava Üssü'nü kullanabilirken Türkiye, DEAŞ’la Mücadele Küresel Koalisyonu kapsamında hava sahasında NATO AWACS uçaklarına havada yakıt ikmali desteği veriyor.

İttifak'ın Doğu Avrupa ülkelerine yönelik icra ettiği güvence tedbirleri kapsamında gerçekleştirilen NATO AWACS uçaklarına da havada yakıt ikmali desteği veriliyor. Türkiye, milli AWACS uçaklarıyla da NATO'ya destek sağlıyor.

Askeri desteğin yanında sivil katkılar

Türkiye, milli harekatları olan "Karadeniz Uyum Harekatı" ile "Akdeniz Kalkanı" marifetiyle İttifak'ın tanımlanmış deniz resmi oluşturmasına ve caydırıcılık ile savunma yapılanmasına destek veriyor.

NATO Daimi Deniz Güçleri İkinci Grubuna (SNMG-2) ve NATO Daimi Mayın Karşı Tedbir Güçleri İkinci Grubuna (SNMCMG-2) da Türkiye tarafından daimi surette katkı sağlanıyor.

NATO’nun sivil yeteneklerinin desteklenmesi kapsamında sivil uzman katkısında bulunan Türkiye, NATO ile özellikle Balkanlar, Kafkasya ve Orta Doğu’daki ortakları arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve NATO’nun Açık Kapı politikasının uygulanmasında öncü rol oynuyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trump tarafından hedef gösterilen Ilhan Omar'a destek büyüyor

2019-07-19 02:07 - Dünya

İran'ın Hürmüz'de alıkoyduğu tanker 'kaybolan tankerle' aynı adı taşıyor

2019-07-19 18:37 - Dünya

Ali Koç'tan '19.07 Dünya Fenerbahçeliler Günü' kutlama mesajı

2019-07-19 17:12 - Spor

İdlib'in sesini duyuran Enes Diyab Rus saldırısında öldü

2019-07-21 18:27 - Dünya

KPSS Alan Bilgisi 2. oturumu sona erdi

2019-07-20 20:47 - Eğitim

Türk takımı, klavye şampiyonasından 10 madalyayla döndü

2019-07-19 15:28 - Gündem

'AK Parti'ye terörle tanımlama yapılması siyasi ahlakla bağdaşmaz'

2019-07-19 16:17 - Siyaset

Kaleseramik'in Çeşme'de yenilediği mağazası açıldı

2019-07-19 16:18 - Genel

Çin demir yoluyla Tayvan'a bağlanmaya bir adım daha yaklaştı

2019-07-21 14:48 - Genel

IKBY: Erbil'deki saldırı planlı bir terör saldırısı

2019-07-19 02:05 - Dünya

İlgili Haberler

Türkiye, Pakistan'daki terör saldısını kınadı

00:28 - Gündem

Beşiktaş'ta deniz kirliliği vatandaşların tepkisine sebep oldu

22:37 - Gündem

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Türk gemisinde uyuşturucu yakalandığı iddialarına ilişkin açıklama

18:07 - Gündem

Üzerinden 2 yıl geçen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş havadan görüntülendi

18:03 - Gündem

İstanbul'da yangın denetimleri başladı

17:53 - Gündem

Günün Manşetleri

Mariupol gerçekleri -Sezgin Onaran, Mariupol/Ukrayna'dan yazıyor-

03:07 - En Son Yazılar

ABD yönetimi, Kanada, Meksika ve Çin'den ithalata yeni gümrük vergileri getirdi

02:42 - Ekonomi

İtalya'nın Arnavutluk'taki merkezlere taşıdığı göçmenler, mahkeme kararıyla geri getirildi

02:37 - Dünya

Vietnam ile Kuzey ve Güney Kore arasında özel ilişki -Kırım Kalkınma Vakfı Başkanı Ünver Sel yazdı-

02:28 - En Son Yazılar

İsrail'de istifa eden Genelkurmay Başkanı Halevi'nin yerine Eyal Zamir atandı

01:07 - Dünya