?>

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Türkiye'nin AB'ye üye olma arzusunu destekliyorum

Stoltenberg, "Türkiye'nin AB'ye üye olma arzusunu destekliyorum. Aynı zamanda, Madrid'de İsveç'in NATO'ya tam üye olabilmesi için yerine getirmesi gereken belirli koşullar listesi üzerinde mutabık kaldığımızı da hatırlamamız gerekiyor." dedi.

Dünya - 1 yıl önce

Vilnius/Londra

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye'nin terörle mücadelede meşru endişelerinin göz önünde bulundurulduğu kadar İsveç'in NATO üyeliğine yönelik meşru talebin de göz önünde bulundurulması gerektiğini belirterek Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini de İsveç'in NATO'ya üyelik sürecini de desteklediklerini bildirdi.

Stoltenberg ile 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO Zirvesine ev sahipliği yapacak Litvanya'nın Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, zirvenin gerçekleşeceği Litexpo'da ortak basın toplantısı düzenledi.

Zirve kapsamında, NATO'nun caydırıcılığının ve savunmasının güçlendirileceğinin altını çizen Stoltenberg, "Ukrayna'ya yönelik desteğimizi artıracak ve Ukrayna'yı NATO'ya daha da yakınlaştıracağız." dedi.

Stoltenberg, zirvede Ukrayna'nın NATO'ya üyeliği konusunda bu ülkeye somut neler sunabileceğinin sorulması üzerine, şunları söyledi:

"İstişareler devam ediyor ve bugün de toplantılar yapılacak ancak tüm müttefiklerin Ukrayna konusunda çok net bir mesaj üzerinde anlaşacaklarından eminim. Henüz nihai bir karar alınmadı ancak Ukrayna konusunda birlik içinde olacağımızdan ve güçlü bir mesaj vereceğimizden kesinlikle eminim."

NATO Genel Sekreteri, nihai kararların, tüm müttefikler hemfikir olduğunda ve liderler yarın Vilnius'ta bir araya geldiğinde alınacağının altını çizerek dolayısıyla şu an için kesin kararlar açıklamanın henüz erken olduğunu söyledi.

"Terörle mücadelede birlikte durmamız önemli"

Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Litvanya'ya hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Önce gelin Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde önünü açın, ondan sonra biz de Finlandiya ile ilgili nasıl onun önünü açtıysak, İsveç'in de önünü açalım." ifadelerine ilişkin değerlendirilmesi sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin AB'ye üye olma arzusunu destekliyorum. Aynı zamanda, Madrid'de İsveç'in ittifaka tam üye olabilmesi için yerine getirmesi gereken belirli koşullar listesi üzerinde mutabık kaldığımızı da hatırlamamız gerekiyor."

İsveç'in bu koşulları yerine getirdiğini öne süren Stoltenberg, terörle mücadele konusunda da Türkiye ve İsveç arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

Stoltenberg, "Terörle mücadelede birlikte durmamız önemli ancak aynı zamanda İsveç'i ittifakın bir üyesi olarak görmek istemeyen tüm müttefiklerimizin meşru güvenlik kaygılarını da bir an önce gideriyoruz çünkü bu NATO'yu güçlendirecek ve sadece Baltık bölgesini değil, tüm bölgeyi savunma ve koruma kabiliyetimizi güçlendirecek." diye konuştu.

Vilnius'ta İsveç'in üyeliğine ilişkin olumlu bir karar alınmasının hala mümkün olduğunu söyleyen Stoltenberg, "Herhangi bir kesinliğimiz yok. Herhangi bir garantimiz yok ancak elbette şu anda liderlerin bir araya geldiği zirvenin yarattığı ivmeye sahibiz. Bu ivmeyi mümkün olduğunca fazla ilerleme sağlamak için kullanacağız." ifadelerini kullandı.

"Rusya'ya en ufak bahane vermemeliyiz"

Litvanya Cumhurbaşkanı Nauseda da konuşmasında Avrupa güvenliğinde eylemsizliğe yer olmadığını belirterek NATO'nun kararlı ve hızlı şekilde ilerlemesi gerektiğini belirtti.

Finlandiya'nın ilk kez tam üye olarak NATO Zirvesine katılacağını hatırlatan Nauseda, "Saldırgan bir ülkenin bulunduğu bölgede yaptığımız toplantıyla kararlılık ve birliğimizi gösteriyoruz. İttifakın her karış toprağını savunmak için birlik içindeyiz. Kararlılığımızı sadece açıklamalarla değil kararlarla da göstermeliyiz." dedi.

Belarus'a nükleer silah konuşlandırılması ve Wagner grubunun bu ülkeye gelmesiyle bölgedeki güvenlik durumunun daha da karmaşıklaştığını ifade eden Nauseda, tüm yaşananların caydırıcılık ve savunma hatlarının güçlendirilmesinin önemine vurgu yaptığını belirtti.

Nauseda, NATO'nun doğu kanadının güvenliğinin öncelik olması gerektiğini de vurguladı.

İttifak üyelerinin milli gelirin yüzde 2'sini savunmaya harcama kararlılığından da söz eden Nauseda, "Rusya'ya karşılık verme gücümüzü ve birliğimizi test edebileceği en ufak bahane vermemeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

Nauseda, "Ukrayna'nın zaferi Avrupa'ya güvenlik ve istikrarı geri getirecektir." dedi.

Müttefiklerin Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım konusunda kararlı olması gerektiğini savunan Nauseda, "Ukrayna, transatlantik güvenlik yapısına entegre olmalı ve NATO'ya tam üye olmalıdır." ifadelerini kullandı.

Nauseda, "Zaman, sözleri tekrarlama zamanı değil, bunu nasıl başarabileceğimize dair net bir plan üzerinde anlaşma zamanıdır." diye konuştu.

"Ukrayna'nın NATO'ya tam üye olacağı mesajını vermeliyiz"

Nauseda, toplantının soru-cevap bölümünde de Ukrayna'nın NATO üyeliği konusuna değinerek "Şartlar elverdiğinde Ukrayna'nın NATO'ya tam üye olacağı mesajını vermeliyiz." diye konuştu.

Ukrayna ordusunun savaş alanında tecrübe edinerek en tecrübeli ordulardan biri haline geldiğini anlatan Nauseda, "Yalnızca mücadelelerini takdir etmemeli, siyasi kararlarımızla morallerini yükseltmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Nauseda, NATO'ya üyelik süreçlerinden de söz ederek Vilnius'taki zirvede Ukrayna'nın üyeliğiyle ilgili kararların alınmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili süren görüşmelere de değinen Nauseda, zirve kapsamında NATO, Türkiye ve İsveç arasında yapılacak görüşmelerden umutlu olduğunu dile getirdi.

Nauseda, İsveç'in NATO'ya üye olmasının bölge için önemli olduğunu belirterek bu üyelikle Baltık denizinin NATO'nun bir iç denizi haline geleceğini söyledi.

"Bölgemizde daha fazla müttefik varlığına ihtiyacımız var"

Nauseda, bazı müttefiklerin Litvanya'da asker bulundurma kararına işaret ederek "Bölgemizdeki jeopolitik durum iyiye gitmiyor. Belarus'ta yaşanan son gelişmeler, bu ülkeye nükleer silahların yerleştirilmesi ve Wagner grubunun buraya gelmesiyle sadece desteğe değil bölgemizde daha fazla müttefik varlığına ihtiyacımız var." yorumunda bulundu.

Litvanya'nın savunmasının sadece bu ülke için önemli olmadığının altını çizen Nauseda, NATO'nun doğu kanadıyla ilgili ortak bir karar alınması ve zamanında bu kanadın güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

AB'den Türkiye değerlendirmesi

AB Komisyonu Sözcülerinden Dana Spinant da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Önce AB’de önümüzü açın, biz de İsveç’te önünüzü açalım” ifadelerinin sorulması üzerine, şu yanıtı verdi:

"NATO genişlemesi ve AB'ye katılım iki ayrı süreçtir. Bir tarafta onay bekleyen İsveç var. Diğer tarafta AB'nin genişleme konusunda tüm aday ülkelerce veya aday olmak isteyenlerce atılacak adımları çok açık şekilde ortaya koyan yapısal süreci bulunuyor. Bu iki süreç arasında bağlantı kuramazsınız."

İttifak, Vilnius Zirvesi'nde önemli kararlar alacak

NATO Zirvesi 11-12 Temmuz'da Rusya sınırına yaklaşık 300 kilometre mesafedeki Vilnius'ta düzenlenecek.

NATO ülkelerinin liderleri, Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta yapacakları zirve toplantısında başta Ukrayna olmak üzere birçok konuda önemli kararlara imza atacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YKS Taban Puanları ve Kontenjanları 2023

2023-07-04 10:01 - İnsan&Hayat

Edirneli çiftçi 2 dönümde yetişecek çileği topraksız tarımla 250 metrekarede yetiştiriyor

2023-07-05 10:48 - Çevre-Hayat

Tuğba Gülyeşil: Hedefim dünya müziğine adımı ‘Bendir’le yan yana kazımak

2023-07-07 09:24 - Magazin

Büyükelçi Samsar: Türkiye ve Çuvaşistan arasında umut vaat eden birkaç alan var

2023-07-03 20:45 - Özel Haber

Kadın girişimcilerin kurduğu lavanta tarlaları Sinop turizmine renk katacak

2023-07-06 12:47 - Çevre-Hayat

Mahkum ve aileleri genel affı bekliyor: CHP’den yeşil ışık

2023-07-06 20:03 - İnsan&Hayat

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden 'kutsalların korunması'nda Cuma Hutbesi çağrısı

2023-07-05 21:28 - İslam-Hayat - Cemâziyelevvel 1446

Spor psikolojisi danışmanı Erkut Konter'den "Arda Güler" yorumu

2023-07-10 10:32 - Spor

Özbekistan'daki cumhurbaşkanı seçiminin geçerli olması için gerekli katılım oranına ulaşıldı

2023-07-09 12:23 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (İsveç'te Kur'an yakılması) Kur'an-ı Kerim'i yakma diye bir özgürlük olamaz!

2023-07-03 19:46 - Siyaset

İlgili Haberler

UNICEF Sözcüsü Elder: "Lübnan'da son 2 ayda her gün ortalama 3'ten fazla çocuk öldürü

14:23 - Dünya

Musk ile ABD Başkanlığına seçilen Trump'ın hukuk danışmanı arasında gerilim yaşandığı iddiası

13:07 - Dünya

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasının üzerinden 1000 gün geçti

12:33 - Dünya

Ekvador'da kuraklık ve orman yangınları nedeniyle iki ay acil durum ilan edildi

12:03 - Dünya

Güney Kore: Telegram, çocuk kullanıcıların yasa dışı içeriklerden korunması için yetkili atadı

11:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya Merkez Bankası gelecek yıl faiz indirim sürecine başlamayı planlıyor

14:27 - Ekonomi

UNICEF Sözcüsü Elder: "Lübnan'da son 2 ayda her gün ortalama 3'ten fazla çocuk öldürü

14:23 - Dünya

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, COP29'da meteorolojik erken uyarı sistemlerini anlattı

14:17 - Gündem

Yoğun kar ve sis nedeniyle kapatılan Van-Bahçesaray kara yolu ulaşıma açıldı

14:12 - Gündem

Suç örgütlerine yönelik "Kuyu-40" operasyonlarında 99 şüpheli tutuklandı

14:07 - Gündem