?>

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: NATO'yu daha siyasi kullanmalıyız

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Askeri güç tek başına yeterli değil. NATO'yu aynı zamanda siyasi olarak daha etkin kullanmalıyız. Güvenliğimizi etkileyen tüm hususları NATO masasına yatırmalıyız." dedi.

Gündem - 5 yıl önce

BRÜKSEL 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sanal ortamda, Atlantik Konseyi ve German Marshall Fund adlı düşünce kuruluşlarıyla birlikte ittifakın geleceğinin ele alınacağı "NATO 2030" sürecini başlattı.

Geçen sene aralık ayında düzenlenen zirvede, liderlerin kendisinden, ittifakı daha güçlendirmesini istediğini anımsatan Stoltenberg, bunu ancak NATO'yu askeri olduğu kadar siyasi bir ittifak olarak da güçlendirerek gerçekleştirebileceklerini söyledi.

Stoltenberg, daha az güvenli bir dünyada, NATO'nun, gelecek 10 yılda nasıl güvenlik sağlamaya devam edeceğine odaklandığını, "NATO 2030" sürecinin buna katkı sağlayacağını ifade etti.

"Kovid-19 mevcut gerginlikleri belirginleştirdi"

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, yaşam biçimlerinde, hayal dahi etmesi güç değişikliklere yol açtığına işaret eden Stoltenberg, "Kovid-19 aynı zamanda mevcut trend ve gerginlikleri daha belirgin hale getirdi. Rusya askeri faaliyetlerine devam ediyor. DEAŞ ve diğer terör örgütleri cesaretlendi, devlet ve devlet dışı aktörler yanlış bilgi ve propaganda yapıyor, Çin'in yükselişi küresel güç dengesini değiştiriyor." açıklamasında bulundu.

Stoltenberg, NATO 2030'un, bu "yeni normal"e uyum sağlaması gerektiğini belirterek, bunun için askeri olarak güçlü olmaya devam edilmesi, siyasi olarak birlik olunması ve daha küresel bir tutum benimsenmesi gerektiğini aktardı.

Güvenliğin, refahın temel taşı olduğuna dikkati çeken Stoltenberg, "Ancak askeri güç tek başına yeterli değil. NATO'yu aynı zamanda siyasi olarak daha etkin kullanmalıyız. Güvenliğimizi etkileyen tüm hususları NATO masasına yatırmalıyız." değerlendirmesinde bulundu.

Stoltenberg, NATO'nun her zaman olaylara direk müdahil olmadığını ancak açık ve dürüst tartışmalar için önemli bir platform olduğunu söyledi.

İttifakın gerekli altyapı ve kurumlara sahip olduğunun altını çizen Stoltenberg, "İhtiyacımız olan NATO'yu kullanmak için siyasi irade. Karar vermek ve gerekli olduğunda ortak güvenliğimiz için harekete geçmek." diye konuştu.

Stoltenberg, "Benim vizyonum NATO'yu baştan yaratmak değil. Hedefim, ittifakı hem askeri hem siyasi hem de küresel anlamda daha güçlü kılmak." dedi.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Ömrünü Kızılırmak'ın temizliğine adadı

2020-06-07 17:07 - Genel

Seyahat kısıtlaması kalktı, uçak bileti aramaları 8 kat arttı

2020-06-02 15:23 - Genel

Ruslar, Matruşka'nın neyi sembolize ettiğini anlattı

2020-06-06 03:52 - Özel Haber

Tarım ve Orman Bakanlığından İYİ Partili Türkkan'ın 'tohumla ilgili' iddialarına yanıt

2020-06-08 18:27 - Ekonomi

En iyi 10 bankanın mevduat maksimum oranı yüzde 5,04 ile rekor gerileme seviyesine düştü

2020-06-06 03:33 - Özel Haber

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı kamplara yönelik Kovid-19 tedbirleri belirlendi

2020-06-04 16:47 - Spor

İtalya'da seyahat kısıtlaması kalktı

2020-06-03 18:07 - Dünya

e-Devlet'te en çok 'Pandemi Sosyal Destek Ön Başvurusu' sorgulandı

2020-06-04 14:07 - Gündem

Yolcusunu darbeden taksici hakkında iddianame düzenlendi

2020-06-05 02:24 - Asayiş

Washington DC'de binlerce kişilik Floyd protestosu

2020-06-07 11:32 - Dünya

İlgili Haberler

Ardahan'da dondurucu soğukların etkisi sürüyor

11:08 - Gündem

Emine Erdoğan: Dualarımız Filistin ile kalplerimiz her daim kardeşlerimizle

22:47 - Gündem

Sahipsiz hayvanlar konusunda görevini ihmal edenlere soruşturma

16:08 - Gündem

Polonya Başbakanı Tusk, Türkiye'ye ziyarette bulunacak

16:03 - Gündem

Basit yargılama ve seri muhakeme ile 1 milyon 458 binden fazla dosya karara bağlandı

15:03 - Gündem

Günün Manşetleri

Düzce'de KOSGEB desteğiyle kurulan fabrika Avrupa'ya kalıp ve makine parçaları gönderiyor

12:12 - Ekonomi

Doğu Karadeniz'in yılın ilk 2 ayında su ürünleri ihracat geliri 15 milyon doları aştı

12:07 - Ekonomi

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya