?>

NATO Genel Sekreteri: "NATO, Avrupa güvenliğinin temel taşıdır ve öyle kalacaktır"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Avrupa güvenliğinin temel taşı olduğunu ve öyle de kalacağını söyledi.

Dünya - 11 ay önce

Berlin

Jenst Stoltenberg, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupalı müttefikleri korumaya devam edeceklerini belirterek, "NATO, Avrupa güvenliğinin temel taşıdır ve öyle de kalacaktır." dedi.

NATO'nun amacının savaşmak olmadığını belirten Stoltenberg, "NATO'nun amacı savaşı önlemektir. Ve bunu 75 yıldır başarıyla yapıyoruz." diye konuştu.

Avrupa Birliği'nin (AB) bir orduya ihtiyacı olup olmadığını da değerlendiren Stoltenberg, şunları söyledi:

"AB'nin NATO'su var. Avrupalı NATO müttefiklerinin de NATO'su var. AB'de yaşayan insanların yüzde 96'sı bir NATO ülkesinde yaşıyor. Dolayısıyla NATO, Avrupalı NATO müttefiklerinin korunmasını sağlayan bir örgüttür. NATO, Avrupa'yı savunmak için vardır. Ancak elbette AB'nin savunma üretimini arttırma, Avrupa savunma sanayindeki parçalanmanın üstesinden gelme ve Avrupalı NATO müttefikleri arasında savunma harcamalarını arttırma çabalarını memnuniyetle karşılıyoruz."

"Rusya'nın istihbarat faaliyetlerinin son yıllarda Avrupa'da daha aktif hale geldiğini düşünüyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan Stoltenberg şunları dile getirdi:

"Rus istihbarat servislerinin uzun yıllardır Avrupa ülkelerinde faaliyet gösterdiğini görüyoruz. Ayrıca faaliyetlerini artırma girişimlerinde bulunduklarını da görüyoruz. Elbette NATO müttefikleri bunu çok yakından takip ediyor. Rus güvenlik istihbarat servislerinin NATO müttefiki ülkeler arasında veya içinde yasa dışı faaliyetler yürütmesini zorlaştırmak için bazı önlemler de aldık. NATO'nun müttefikleri arasında istihbarat paylaşımı konusunda birçok çalışması var. Rus personeli NATO karargahından da sınır dışı ettik çünkü aslında diplomatik çalışma değil istihbarat çalışması olan faaliyetler yürüttüklerini gördük."

NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya F-16'ları tedarik ettiğine işaret eden Stoltenberg, "NATO müttefiklerinin F-16'ları tedarik etmesi ve aynı zamanda F-16'lar için eğitim ve silah sağlaması, NATO müttefiklerinin Ukrayna'ya sağladığı önemli askeri desteğin bir başka örneğidir." dedi.

Jens Stoltenberg, F-16 savaş uçaklarının Ukrayna'daki savaşı tümden değiştirecek "tek bir sistem" olmadığını belirtti.

Stoltenberg, NATO'nun güney kanadında Türkiye'nin önemine dikkati çekerek, "AB üyesi olmayan bir müttefik. NATO üyesi ama AB üyesi değil. Güney kanadı için, Karadeniz için, Irak ve Suriye sınırı için son derece önemli." diye konuştu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kazanan Türkiye'dir, kazanan demokrasimizdir

2024-04-01 01:02 - Siyaset

D-Smart GO, Tru.Store üzerinden T10X kullanıcılarıyla buluştu

2024-04-03 19:13 - Teknoloji

İstanbullular oy kullandıktan sonra günlerini park ve sahillerde değerlendirdi

2024-03-31 16:27 - Çevre-Hayat

Almanya, Botsvana'nın "20 bin fil gönderme" tehdidine cevap verdi

2024-04-03 20:18 - Dünya

MSB'nin düzenlediği "21. Dönem Personel Kurtarma Temel Eğitimi" tamamlandı

2024-04-03 16:12 - Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar Washington'da temaslarda bulundu

2024-04-05 08:43 - Dünya

NATO Genel Sekreteri: "NATO, Avrupa güvenliğinin temel taşıdır ve öyle kalacaktır"

2024-04-05 18:52 - Dünya

Avustralyalı WCK çalışanı Frankcom'un ailesinden İsrail'e karşı savaş suçu soruşturmasına

2024-04-05 13:13 - Dünya

Fransa Ukrayna'ya "yüzlerce" ikinci el zırhlı araç gönderecek

2024-04-03 12:18 - Dünya

Meteorolojiden Doğu Karadeniz için fırtına uyarısı

2024-04-02 12:57 - Gündem

İlgili Haberler

Melania Trump, çocukların dijital dünyadaki zararlı içeriklerden korunmasını istedi

01:23 - Dünya

ABD'nin Ukrayna'ya silah satışını durdurduğu iddia edildi

01:17 - Dünya

Trump, Kanada ve Meksika'dan ithalata yüzde 25 gümrük vergisinin yarın başlayacağını söyledi

01:13 - Dünya

Cezayir Büyükelçisi Küçükyılmaz, Sahra Çölü'ndeki kentlerde TİKA projelerinin açılışını yaptı

01:07 - Dünya

Ürdün: İsrail'in Suriye'ye yönelik saldırıları 'felaket getirecek sonuçlar' doğurabilir

00:38 - Dünya

Günün Manşetleri

Hakim ve savcıların görevde yükselmelerine ilişkin kararlar Resmi Gazete'de

01:37 - Gündem

Beykoz Belediye Başkanı Köseler tutuklandı

01:32 - Gündem

Gümüşhane ve Bingöl'de eğitime kar engeli

01:27 - Eğitim

ABD'nin Ukrayna'ya silah satışını durdurduğu iddia edildi

01:17 - Dünya

Trump, Kanada ve Meksika'dan ithalata yüzde 25 gümrük vergisinin yarın başlayacağını söyledi

01:13 - Dünya