?>

NASA, şimdiye kadar uzay görevlerinde 21 kişinin öldüğünü açıkladı

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

Teknoloji - 2 yıl önce

Ankara

Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.

Seattle'daki Washington Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri profesörü Jim Hermanson, 3 NASA ve 2 Sovyetler Birliği uzay görevi olmak üzere 5 görevde ölümlerin yaşandığını belirterek "Kazalar genellikle ekipman hatası, insan hatası, politika ve yönetim hatalarının bir kombinasyonu olan olağandışı durumlar sonucu meydana geldi." açıklamasını yaptı.

NASA'nın uzay mekiği görevleri esnasında iki ölümcül kaza meydana geldiği, ilk kazanın Ocak 1986'da Uzay Mekiği Challenger'ın, kalkışından 73 saniye sonra havada infilak etmesi sonucu yaşandığı anımsatıldı.

Kazada ölen 7 kişilik mürettebatta astronotlar haricinde New Hampshire'dan bir öğretmen olan Christa McAuliffe'in de bulunduğu, McAuliffe'in NASA'nın Uzaydaki Öğretmen Projesi kapsamında ekibe dahil olduğu kaydedildi. Kazanın Cape Canaveral'da yaşanan olağandışı soğuk hava nedeniyle bazı sızdırmazlık malzemelerinin esnekliğini kaybetmesi sonucu oluştuğu ifade edildi.

Hermanson, bazı NASA mühendislerinin uyarılarına rağmen fırlatmayı ertelemeyen yönetimin de kısmen suçlu olduğunu belirterek, "Sıcak gaz dışarı sızdı ve yakıt tankında yangın çıkardı, sonuçta büyük bir patlamaya neden oldu." dedi.

Uçuş esnasında meydana gelen ikinci ölümcül kaza NASA Columbia görevi oldu

İkinci NASA ölümcül uzay kazası ise, Şubat 2003'te Uzay Mekiği Columbia'nın atmosfere yeniden girişi esnasında patlamasıyla meydana geldi ve 7 kişilik mürettebatın ölümüyle sonuçlandı.

Packham, mekiğin kalkışı esnasında köpük izolasyon malzemesinin koparak Columbia'nın kanadına zarar verdiğini, hasar gören kanadın atmosfere girişte oluşan çok yüksek sıcaklıklara dayanamayarak mekiğin parçalanmasına sebep olduğunu kaydetti.

Kazaların sadece uçuşta yaşanmadığını belirten Packham, "Ben şahsen kazanın yerde veya havada olması arasında ayrım yapmıyorum." dedi. Packham, bu kapsamda, fırlatma öncesi yapılan bir test esnasında kabinde çıkan yangın sonucunda 3 kişilik mürettebatın ölümüyle sonuçlanan Apollo 1 kazasını örnek gösterdi.

Sovyetler Birliği döneminde 4 kozmonot öldü

Sovyetler Birliği döneminde 4 kozmonotun hayatını kaybettiğini aktaran Packham, ilk ölümcül kazanın 1967'de yaşandığını, Soyuz 1 uzay aracının iniş esnasında yaşanan paraşüt hatası nedeniyle yere çakıldığını, kazada bir kozmonotun hayatını kaybettiğini anımsattı.

Packham, uzay yarışının başlangıcında, henüz uzay aracının hazır olmadığının ve uçuş kontrol ekibi tarafından atmosfere giriş sonrasında paraşüt hatası yaşanabileceğinin bilinmesine rağmen uçuşun bir politik olaya denk getirilmesinin kazaya sebep olduğu iddiasında bulundu.

Hermanson ise, atmosfer dışında yaşanan ve üç kozmonotun hayatına mal olan tek kazanın 1971'deki Sovyetler Birliği uzay görevi olduğunu belirterek, "genellikle kalkış ve iniş uçuşun en tehlikeli safhalarıdır." dedi.

NASA'daki bilgilere göre, Sovyetler Birliği tarafından kurulan ilk uzay istasyonunda üç haftadan fazla zaman geçiren kozmonotların, Dünya'ya gitmek üzere istasyondan ayrıldıklarında uzay aracında basınç düşüklüğü meydana geldiğini kaydeden Hermanson, uzay giysisi giymemiş olan kozmonotların yaşamını yitirdiğini belirtti.

Packham da bugüne yaklaşık 650 kişinin uzayda uçtuğunu ve ticari uzay uçuşları nedeniyle bu sayının daha da artacağını belirterek uzay görevlerinin "asla risksiz olmayacağını" sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, aday çıkması durumunda seçime gideceğini açıkladı

2023-06-05 20:18 - Spor

Miçotakis'e göre Yunanistan'ın karşısında büyük ve öngörülemez bir komşu var

2023-06-07 16:49 - Dünya

Hatay'da yapımı tamamlanan 200 prefabrik iş yerinin anahtarı teslim edildi

2023-06-08 16:33 - Gündem

Amasya'da heyelan kameraya yansıdı

2023-06-06 16:49 - Gündem

Kanada Merkez Bankası faiz oranını 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardı

2023-06-07 18:33 - Ekonomi

Borsa İstanbul 2022'de dünyada en fazla kazandıran borsa oldu

2023-06-09 11:48 - Ekonomi

Kurban Bayramı rezervasyonlarında yüzde 30 artış

2023-06-08 14:38 - Ekonomi

Ukrayna: Kahovka Barajı'nın vurulması sonucu selde ölenlerin sayısı 10'a çıktı

2023-06-12 15:57 - Dünya

Türk lirasıyla dış ticaret hacmi 5 ayda 287 milyar lirayı aştı

2023-06-06 13:53 - Ekonomi

Milli tenisçi Melisa Ercan, Fransa Açık'ın gençler kategorisinde üçüncü tura yükseldi

2023-06-05 18:33 - Spor

İlgili Haberler

Türk bilim insanları dünyanın geleceği için çözümleri Antarktika'da aradı

11:53 - Teknoloji

Bilişim Vadisi'nin 2025 hedefi globale açılmak

13:32 - Teknoloji

İklim değişikliği, Dünya'nın yörüngesinde uydular için kullanılabilir alanı azaltabilir

22:43 - Teknoloji

BioNTech, Kovid-19 aşısına talebin düşmesiyle 665,3 milyon avro zarar açıkladı

16:02 - Teknoloji

Türkiye'nin ilk girişim ofisi Bilkent Cyberpark'ta açıldı

15:58 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Ambulans uçak Muş'ta yeni doğan bebek için havalandı

13:02 - Gündem

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Ekonomimizi daha dirençli ve güçlü hale getirdik

12:58 - Ekonomi

Temiz enerjiden elektrik üretiminde suyun gücü ağır bastı

12:53 - Ekonomi

Kahve fiyatları rekor seviyeyi gördükten sonra yüzde 10'un üzerinde geriledi

12:47 - Ekonomi

İnşaat maliyetlerindeki artış 49 ayın en düşüğünde

12:43 - Ekonomi