?>

Nakille hayata tutunan Hasan'ın hayali astronot olmak

Doğuştan böbrek rahatsızlığı bulunan 11 yaşındaki Hasan Sevim, Bursa'da beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren 16 yaşındaki çocuğun böbreğiyle hayata bağlandı.

Çevre-Hayat - 5 yıl önce

İstanbul

Mardin'de, 8 kardeşin en küçüğü olarak dünyaya gelen 11 yaşındaki Hasan Sevim, farklı zamanlarda 2 kardeşini böbrek yetmezliğinden, bir kardeşini de yıldırım düşmesi sonucu kaybetti.

Doğuştan böbrek rahatsızlığı dolayısıyla uzun zamandır tedavi gören Sevim, geçen yıl da annesi ve diğer kardeşini trafik kazasında kaybetmesi üzerine, babası ve iki ablasıyla İstanbul'da yaşayan evli ve bir çocuk annesi ablasının yanına taşındı.

Ablasının çabasıyla diyaliz tedavisi gören Hasan Sevim, Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesinde kadavra listesine alındı. Hastalığı nedeniyle okula gidemeyen, evde eğitim gören Hasan için umutlu haber 6 Eylül'de Bursa'dan geldi. Beyin kanaması sonucu beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki bir çocuğun böbreği, Hasan'a nakledildi.

Hastalığı nedeniyle 11 yaşında olmasına rağmen 4-5 yaşında bir çocuk gibi görünen Hasan'ın hayali ise okuyup astronot olmak.

"Bağış yapan ailemizden Allah razı olsun"

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Şinasi Sevmiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hasan Sevim'in Fokal Segmental Glomerüloskleroz (FSGS) hastalığıyla dünyaya geldiğini söyledi.

Sevmiş, FSGS'nin genetik temelli, doğuştan gelen bir hastalık olduğunu, protein kaybıyla kendini belli ettiğini, vücutta şişlik, idrar problemi, büyüme-gelişme geriliği ile ortaya çıktığını belirtti.

Hasan'ın 10 yaşına kadar böbrek rahatsızlığı yaşadığını, son 1 yıldır da boyundan büyük bir diyaliz makinesine bağlı olduğunu anlatan Sevmiş, "Bize başvurduklarında kendisine canlıdan nakil olabileceğini, kadavra listesine alabileceğimizi söyledik. Maalesef canlıdan herhangi bir şansı olmadı." dedi.

Sevmiş, Bursa'da vefat eden 16 yaşındaki bir çocuğun böbreğinin Hasan'a uygun görüldüğünü ifade ederek, şunları anlattı:

"Bağış yapan ailemizden Allah razı olsun. 5 gün oldu. Her şey gayet iyi. Hasan'ı taburcu etmeye hazırlanıyoruz. Hasan bugüne kadar yaşıtları gibi yaşamadı. Maalesef bugüne kadar okula gidemedi, 11 yaşında olmasına rağmen gelişme geriliği söz konusu. Bugünden itibaren Hasan'ın yaşıtları gibi oynamasını, gezmesini, okula gitmesini, sokaklarda koşturmasını bekliyoruz. Hasan'ın yaşadıkları kolay değil. 10 yıldır birtakım hastalıklarla mücadele etmiş, geçen yıl annesini kaybetmiş. Çocuğun psikolojisi etkilenmiş ama psikolojisinin de düzeleceğini ve ilk kontrolde bizimle konuşacağını umut ediyoruz."

"Ne zaman büyüyeceğini, oyun oynayabileceğini soruyor"

Abla Sezen Erdem ise Hasan'ın hastalığını vücudunun şişmesiyle fark ettiklerini belirtti.

Annesinin ölümünden sonra babası, Hasan ve iki kız kardeşini İstanbul'a yanına aldığını ifade eden Erdem, "Hepsine ben bakıyorum. Babam da kalp hastası, ameliyat olacak. Eşim sağ olsun yardım ediyor." dedi.

Kardeşinin hastanede doktorlarla hemşirelerle konuşmadığını, akşam yalnız kaldıklarında ne zaman eve gideceklerini, ne zaman büyüyeceğini ve oyun oynayabileceğini sorduğunu aktaran Erdem, şöyle konuştu:

"Hasan, hastalığı nedeniyle yaşıtlarından küçük. 5 yaşında bir kızım var, kendisiyle aynı boyda. Hasan şimdi çok heyecanlı. Mardin'de okula gitmemiş. Geçen yıl diyalize girdiği için öğretmen evde ders veriyordu. Hasan uzaya gitmek, astronot olmak istiyor. Psikolojik destek de alıyor Hasan. İlk seansta psikiyatr ile konuşmadı ama ikinci görüşmede konuştu, sorularına cevap verdi."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

F-MAX, Rusya’da “Yılın Kamyonu” seçildi

2019-09-09 13:35 - Ekonomi

Avrupa Konseyinden Finlandiya'da ırkçılığın artmasına tepki

2019-09-10 19:57 - Dünya

'12 Eylül'de kazandıklarını düşünseler de kaybetmişlerdir'

2019-09-12 15:37 - Siyaset

'PKK'nın yarattığı tehlikenin farkındayız'

2019-09-11 14:17 - Dünya

Kilis'te 4 bin yıllık olduğu tahmin edilen nar kabuğu bulundu

2019-09-05 17:17 - Çevre-Hayat

'Türkiye için hep birlikte iyi bir iş yapıyoruz'

2019-09-06 01:07 - Gündem

Sivas Barosundan TBB'ye 'olağanüstü genel kurul' çağrısına tepki

2019-09-07 00:52 - Gündem

667. Tarihi Elmalı Yağlı Güreşleri başladı

2019-09-06 21:42 - Spor

Kanada’daki seçim kampanyasına dini semboller yasası damgasını vurdu

2019-09-12 11:27 - Dünya

'Nüfus sayımı siyasi koz olarak kullanılmamalı'

2019-09-10 20:37 - Dünya

İlgili Haberler

Bartın ve Düzce'de şiddetli rüzgar etkili oldu

21:28 - Çevre-Hayat

Ankara'da kar etkili oluyor

19:32 - Çevre-Hayat

Mehmetçik, Kosova'da ilkokul öğrencileri için kütüphane kurdu

17:18 - Çevre-Hayat

Giresun'da 84 yaşındaki kadının böbreğinden 10 santimlik taş çıkarıldı

17:02 - Çevre-Hayat

Çankırı'da keklikler karlı arazide yiyecek ararken görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

ABD'de, zorbalığa maruz kalan düzensiz göçmen ailenin kız çocuğu intihar etti

02:08 - Dünya

Devler Ligi'nde son 16 turuna yükselen 8 takım belli oldu

01:58 - Spor

Real Madrid, PSG ve PSV, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:53 - Spor

ABD'de Pentagon'un bütçesinde 5 yılda yüzde 8'lik kesinti yapılması talimatı

01:37 - Dünya

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya