?>

Nablus'un tarihi mirası maketlerde hayat buluyor

Filistinli Nura Cerdane'nin uzun ve titiz araştırmalar sonrası yaptığı maketler, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus şehrinin tarihi mimarisine ışık tutuyor.

Kültür Sanat - 6 yıl önce

NABLUS 

Dünyadaki en eski yerleşim alanlarından biri olan işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Nablus'un tarihi mirası, Filistinli Nura Cerdane'nin ellerinde yeniden hayat buluyor. Filistinli genç kadın, çakıl taşları ve çeşitli yapı malzemeleri kullanarak yaptığı maketlerle kadim şehrin tarihi mimarisine ışık tutuyor.

Necah Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Dekorları Bölümü'nden mezun olan ve Nablus Belediyesi'ne bağlı Toplumu Geliştirme Merkezi'nde çalışan Cerdane, görenlere şehrin mimari mirası hakkında fikir verecek tarzda yaptığı maketlerini anlattı.

Yaklaşık iki yıldır eski Nablus'un ayrıntılı maketlerini oluşturmak için çeşitli araştırmalar yaptığını söyleyen Cerdane, "Büyük bir mimari mirasa sahip olan Nablus'un Kenaniler ve İslam dönemine ait maketlerini tamamladım. Roma dönemini anlatacak şekilde tasarladığım maketler üzerinde ise hala çalışıyorum." dedi.

"Nablus, pek çok kişinin görmezden geldiği sırlara sahip kadim bir şehir"

Nablus'un "Beldetu'l-Kadime" olarak bilinen Eski Şehir bölgesinde Roma, Bizans ve Memlük dönemlerine ait binaların bulunduğunu ifade eden Cerdane, "Eski Şehir'in büyük çoğunluğunu Roma ve Memlük dönemine ait yapılar üzerine inşa edilmiş olan Osmanlı dönemi yapılar oluşturuyor." diye konuştu.

Hazırladığı maket çalışmasının bu kadim şehri ziyaret eden turistler için bir gezi rotası oluşturacağını ifade eden Cerdane, "Nablus, pek çok kişinin görmezden geldiği sırlara sahip kadim bir şehir." dedi.

Çalışmasını Nablus'taki kültürel mirasın tanıtılması ve şehrin tarihinin yerli ve yabancı ziyaretçilere en basit şekilde anlatılması olarak değerlendirdiğini söyleyen Cerdane, "Eski Şehir'deki bütün sokaklar tarihe tanıklık eden başlı başına turizm duraklarından oluşuyor." dedi.

"Roma dönemindeki Nablus'u maket haline getirmek için 2 yıla ihtiyacım var"

Nablus'un Kenaniler ve İslam dönemindeki mimarisini yansıtan iki maket çalışmasını tamamladığını kaydeden Cerdane, Roma dönemine yönelik araştırma ve çalışmalarının ise sürdüğünü aktardı.

Tasarımlarında daha güzel bir görünüm için çakıl taşı ve birtakım basit yapı malzemeleri kullandığını anlatan Cerdane, yapım aşamasına geçmeden önce çok titiz bir araştırma süreci yaşadığını dile getirdi. Bu kadim şehrin az bilinen noktalarına ışık tutmak istediğini söyleyen Cerdane, şunları kaydetti:

"Bu bölgenin maketini yapabilmek için önce bir tarih araştırması yaptım. Eski haritaları ve Kenaniler dönemindeki sosyal hayata ilişkin çalışmaları inceledim. Maketlerle tasvir ettiğim her bölgeyi pek çok defa ziyaret ettim."

Cerdane, Kenaniler döneminde güçlü bir şehir ve ticaret merkezi olan Şikmu veya Tel Balata olarak isimlendirilen bölgeyi maketlerinde ayrıntılı şekilde anlattığını belirtti.

"Roma dönemindeki Nablus'u maket haline getirmek için yaklaşık 2 yıla ihtiyacım var." diyen Cerdane, Batı Şeria'daki Eriha ve Suriye'nin başkenti Şam'dan sonra en eski üçüncü kentin Nablus olduğunu söyledi.

"Maketlerin sergilendiği merkez, turistlerin ve öğrencilerin uğrak yeri haline geldi"

Öte yandan Nablus Belediyesi'ne bağlı Toplumu Geliştirme Merkezi Müdürü Eymen Şeka, bu projeyle Nablus'un Kenani, Roma ve İslam dönemine ait ayrıntılı bir tanıtım çalışması yapmayı amaçladıklarını belirtti.

Nablus'un tarihinin anlatılması ve şehrin tanıtılması için bu projenin önemli olduğunu vurgulayan Şeka, "Nablus tarihi, kültürel ve dini yapılar açısından çok zengin bir şehir." dedi.

Şeka, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu kadim şehirdeki yapıların çoğu Osmanlı ve Memlük döneminde inşa edildi. Proje büyük ilgi görüyor. Maketlerin sergilendiği merkez şu an turistlerin ve öğrencilerin uğrak yeri haline geldi."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Eski kilise binası 30 yıldır tarihe ev sahipliği yapıyor

2018-10-24 16:02 - Kültür Sanat

Aşık Veysel'in doğumunun 124. yılında anıldı

2018-10-25 21:02 - Çevre-Hayat

'Uluslararası İmam Maturidi Çalıştayı' yarın başlıyor

2018-10-24 15:02 - Kültür Sanat

Suriye'de 3 yıl rehin kalan Japon gazeteci ülkesinde

2018-10-25 18:02 - Medya

Putin: 'ABD, Avrupa'ya füze yerleştirirse karşılık veririz'

2018-10-25 02:47 - Dünya

'Kaşıkçı, İslam dünyasının demokratik yönetime kavuşmasını istiyordu'

2018-10-25 02:17 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan BM mesajı

2018-10-25 03:32 - Gündem

'Silah satışının Kaşıkçı'yla bir ilişkisi yok'

2018-10-26 23:32 - Dünya

Esenyurt'ta 3 fabrikada yangın

2018-10-25 12:02 - Gündem

EGE’NİN HAMSİSİ İZLE: Ege’nin Hamsisi 15. bölüm FRAGMAN İZLE (TRT 1, PUHU, YouTube İZLE!)

2018-10-23 03:02 - Magazin

İlgili Haberler

Atölyesi yıkılan Hataylı ressam Kültür ve Sanat Çarşısı sayesinde mesleğine döndü

11:53 - Kültür Sanat

Anadolu'nun giysi kültürünü tasarladığı bez bebeklerle yansıtıyor

13:18 - Kültür Sanat

Paris'in ünlü Louvre Müzesi yenilenme sürecine girecek

22:31 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, AKM'deki 47. yılını kutlayacak

20:27 - Kültür Sanat

Senegal'de Filistin'e destek için çizilen grafitilere siyonist saldırı

13:57 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD'nin ek gümrük vergisi uygulamasına karşı Meksika "B planı"nı uygulayacak

09:43 - Dünya

Galatasaray, Süper Lig'de yarın Gaziantep FK'ye konuk olacak

09:38 - Spor

Esenyurt'ta zincir markette çıkan yangın söndürülmeye çalışılıyor

09:27 - Gündem

Adana'da 3,9 büyüklüğünde deprem

09:22 - Gündem

Mariupol gerçekleri -Sezgin Onaran, Mariupol/Ukrayna'dan yazıyor-

03:07 - En Son Yazılar