?>

Myanmar hükümeti işlenen suçların soruşturulmasını engelliyor

Myanmar hükümetinin, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçların soruşturulması yönündeki uluslararası çabaları engellediği bildirildi.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara .w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Myanmar hükümeti işlenen suçların soruşturulmasını engelliyor İnsan Hakları İzleme Örgütü, Myanmar hükümetine, Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçların araştırılması yönündeki uluslararası çabaları engellemeye son vermesi çağrısında bulundu. Örgüt açıklamasında, Arakan eyaletinde 500 bin kadar Arakanlı Müslümanın korkunç koşullarda yaşamayı sürdürdüğüne, güvenlik güçlerinin bu kişileri köylere ve kamplara hapsettiğine ve hareket özgürlüklerini kısıtladığına işaret edildi. 14 Eylül 2017'de Myanmar'dan kaçan siviller dağlık bölgeler, Naf nehri ya da deniz yoluyla Bangladeş'e geçiyor. Arakanlı Müslümanlar, Bangladeşin Shah Porir Dwip yarımadasına geçmek için yerel balıkçılara kişi başı 36 dolar para ödüyor. Sabah ve akşam saatlerinde geçişler yoğunlaşırken, Bangladeş askerleri plaja mülteci bırakan gemileri kontrol altına almaya çalışıyor. (Arşiv) ( Onur Çoban - Anadolu Ajansı )

İnsan Hakları İzleme Örgütünden (HRW) yapılan açıklamada, Arakan eyaletinde 500 bin kadar Arakanlı Müslümanın korkunç koşullar altında yaşamayı sürdürdüğüne, güvenlik güçlerinin bu kişileri köylerle kamplara hapsettiğine ve hareket özgürlüklerini kısıtladığına işaret edildi.

Myanmar hükümetinin, Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinin altında yatan nedenleri ortaya çıkarmak veya koşulları iyileştirmek için harekete geçmediği belirtilen açıklamada, bu kişilerin yeterli gıda, tıbbi bakım ve eğitim dahil temel insani hizmetlerden, geçim yollarından ve özgürlüklerinden yoksun bırakıldığı vurgulandı.

Açıklamada, Myanmar hükümetinin 21 Haziran'dan bu yana basın çalışanları ve yardım görevlilerinin Arakan eyaletine girişine kısıtlama getirdiği, biri Şin eyaletinde olmak üzere 9 kentte internet karartması uyguladığı hatırlatıldı.

Mynmar hükümetine "gerekli adımları atma" çağrısı

İnternetin kesilmesinin, çatışmaların arttığı bölgede savunmasız kişilere yardım eden insan hakları örgütlerine ve yardım kuruluşlarına zorluk çıkardığı vurgulanan açıklamada, bilgi akışının kısıtlanması veya sivillerin özgürce toplanma, siyasi görüşlerini dile getirme becerisine zarar vermek amacıyla yaygın, rastgele kesintiler yapılmaması gerektiği ifade edildi.

Ayrıca Myanmar hükümetine, ayrımcılık yapan 1982 tarihli vatandaşlık yasasını bir an önce değiştirmesi, Arakanlı Müslümanların istismarcı güvenlik güçleri ve diğer gruplardan korunmasının temin edilmesi için gerekli adımları atması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Myanmar hükümetine Arakanlı Müslümanlara karşı işlenen suçların araştırılması yönündeki uluslararası çabaları engellemeye son vermesi, bağışçıların ve ilgili hükümetlerin, temel insan haklarının korunması, kurbanlar için uluslararası hukuka olanak tanıması ve Arakanlı Müslümanların onurlu, gönüllü geri dönüşlerinin güvence altına alınması için Myanmar'a baskı yapılması çağrısı da yapıldı.

"Myanmar hükümeti, isteksizlik ve yetersizlik gösterdi"

HRW'nin Asya direktörü Phil Robertson ise şu ifadeleri kullandı:

"Myanmar ordusunun, Arkanlı Müslüman nüfusa etnik temizlik yürüttüğü iki yılda hükümet hala askerlerinin zulüm işlediğini reddediyor. Etnik temizliğin ardından kanıtları yok etmek için Arakanlı Müslümanların evlerini buldozerlerle yıkmak, hükümetin suçlarını örtbas etme uğraşının simgesi. Myanmar hükümeti, güvenlik güçlerinin işlediği büyük suçları kovuşturma ve soruşturmada isteksizlik ve yetersizlik gösterdi."

Bangladeş Mülteci Yardım ve Geri Dönüş Komiseri Abul Kalam, dün yaptığı açıklamada, Myanmar hükümetinin bu ay 3 bin 500 Arakanlı Müslümanın geri dönüşüne onay vermesinin ardından Arakanlı Müslümanlardan hiçbirinin geri dönmek istemediğini belirtmişti.

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar Uluslararası Bağımsız Araştırma Misyonu'nun raporunda da Myanmar ordusunun, soykırım niyetiyle kadın, erkek, çocuk ve trans bireylere sistematik şekilde tecavüz, toplu tecavüz ve cinsel şiddet uyguladığı bildirilmişti.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

Arakan'da 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtladı.

Bangladeş, ülkedeki Arakanlı mültecilerin yurtlarına dönüşü için Myanmar ile vardığı anlaşmayı uygulamaktan vazgeçerken, uluslararası medya ve yardım kuruluşlarının Arakan bölgesine girişini ciddi oranda kısıtlayan Myanmar hükümeti ise Arakanlı Müslümanların dönüşlerine ilişkin verdiği sözleri yerine getirmedi.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.

İnsan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanların güvenli ortam sağlanmadan Myanmar'a dönmelerinin, yeni bir etnik temizlik girişimine yol açacağı endişesini taşıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Haydar Aliyev'in yakın dostu Osman Gezeker'in ailesinden Azerbaycan'a teşekkürler

2019-08-18 22:14 - Özel Haber

Şiiri hicivle yoğuran şair: Orhan Seyfi Orhon

2019-08-21 18:17 - Çevre-Hayat

İmamoğlu yağıştan zarar gören yerleri inceledi

2019-08-18 16:32 - Gündem

Fenerbahçe'den sezona bol gollü başlangıç

2019-08-20 01:02 - Spor

500 yaşındaki 'İnka kızı' mumyası Bolivya'ya geri gönderildi

2019-08-21 03:57 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan siyam ikizleri ile bir araya geldi

2019-08-22 23:27 - Gündem

'Galatasaray'ı seçerken zorlanmadım'

2019-08-23 15:37 - Spor

Bartın'da 5 kişinin bulunduğu araç baraja devrildi

2019-08-18 03:02 - Asayiş

Tek yumurta ikizi kardeşler birbirlerine bacanak ve elti oldu

2019-08-22 15:27 - Gündem

Hamas lideri Haniye'den İsrail'e 'Kudüs'ten uzak dur' uyarısı

2019-08-24 10:07 - Dünya

İlgili Haberler

Netanyahu'nun koalisyonuna muhalefetten parti katıldı

22:08 - Dünya

Yemen'deki Husiler: İsrail ordusu Hudeyde limanına hava saldırısı düzenledi

21:58 - Dünya

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında 57 kişi öldü

21:48 - Dünya

ABD'deki tren kazasında çevreye yayılan atıklardan etkilenenlere 600 milyon dolar ödenecek

20:12 - Dünya

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında 45 kişi öldü

19:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Netanyahu'nun koalisyonuna muhalefetten parti katıldı

22:08 - Dünya

Yemen'deki Husiler: İsrail ordusu Hudeyde limanına hava saldırısı düzenledi

21:58 - Dünya

Antalyaspor'un sahasındaki yenilmezliğine Fenerbahçe son verdi

21:53 - Spor

İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırılarında 57 kişi öldü

21:48 - Dünya

Sipay Bodrum FK, Adana Demirspor'u 3-1 yendi

21:42 - Spor