?>

'Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünya görmemezlikten gelemez'

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, "Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünya görmemezlikten gelemez. Arakanlı Müslümanların etnik temizliğe uğradığı gerçeği konuşulmalı, onların sesi duyulmalı." dedi.

Dünya - 7 yıl önce

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Halley, "Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünya görmemezlikten gelemez. Arakanlı Müslümanların etnik temizliğe uğradığı gerçeği konuşulmalı, onların sesi duyulmalı." dedi.

Oscarlı oyuncu Blanchett'tan BMGK'de Arakan konuşması

Haley, BM Güvenlik Konseyindeki Myanmar oturumunda bir konuşma yaptı. Arakanlı Müslümanlar konusunda dün BM'de açıklanan rapora değinen Haley, Myanmar'daki acı gerçekleri artık dünyanın görmemezlikten gelemeyeceğini vurgulayarak, "Arakanlı Müslümanların etnik temizliğe uğradığı gerçeği konuşulmalı, onların sesi duyulmalı." ifadesini kullandı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Cox Bazar'daki kamplarda kalan bin 24 Arakanlı mülteci ile görüşerek hazırladığı rapora atıfta bulunan Haley, "Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yaptıkları şok edici, Arakanlıların hikayeleri inanılmaz." diye konuştu.

"Bizden önceki BMGK üyelerinin yaptıklarından dolayı hala utanç duyuyoruz"

ABD, İngiltere, Kuveyt, Hollanda, Peru ve diğer BMGK üyelerinin Myanmar'daki vahşeti gündemde tutmaya çalıştığını belirten Haley, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Myanmar güvenlik güçlerinin hesap vermesini sağlamaya çalıştık. Fakat çok daha fazlası yapılmalı. Myanmar hükümeti bu krizin sorumlularını ortaya çıkarma taahhüdünü yerine getirene kadar, ülkede azınlık haklarına saygı sağlanmayacak. Ruanda'dan, Srebrenitsa'dan sonra bizden önceki BMGK üyelerinin yaptıklarından dolayı hala utanç duyuyoruz. Şimdi harekete geçmezsek, Myanmar konusunda da yetersiz kalacağız."

Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıların "önceden planlı ve hazırlıklı" yapıldığının altını çizen Haley, önceki cumartesi hayata gözlerini yuman BM'nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın başkanlığındaki Arakan Komisyonunun bütün Myanmarlılar için hareket özgürlüğü ve kanun önünde eşitlik hakkı tavsiyesini hatırlattı.

Nikki Haley, konuşmasını,"Annan öncülüğündeki komisyonun tavsiyelerinin uygulanması tüm Myanmarlıların onuru ve güvenliğini sağlayacak." ifadeleri ile sonlandırdı.

Muhabir: Dildar Baykan

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ABD’den Türkiye açıklaması: 'Brunson'u verin kriz bitsin'

2018-08-22 13:47 - Dünya

Afyonkarahisar'da Zafer Yürüyüşü düzenlendi

2018-08-27 23:02 - Gündem

Nestle'nin Starbucks'la yaptığı 7,1 milyar dolarlık anlaşma tamamlandı

2018-08-28 17:02 - Ekonomi

ABD Başkanı Trump’ı zor günler bekliyor

2018-08-22 14:57 - Dünya

Mavi turun gözde adresi Göcek

2018-08-26 15:32 - Çevre-Hayat

İHH'den Arakanlı yetimlere bayram hediyeleri

2018-08-22 15:02 - Dünya

Gardiyan Casado, Rıza Sarraf'tan rüşvet aldığını kabul etti

2018-08-27 10:47 - Dünya

Rüya, halüsinasyon ve platonik aşk!..

2018-08-25 10:29 - En Son Yazılar

Ormanların koruyucusu 'Alev Avcıları'

2018-08-27 18:02 - Çevre-Hayat

Başkan Topaloğlu, Avrupa Şampiyonası'ndan umutlu

2018-08-23 12:32 - Spor

İlgili Haberler

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya

ABD Başkanı Trump'ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik tarifeleri yürürlüğe girdi

11:37 - Dünya

Günün Manşetleri

Almanya, Ukrayna ile ABD arasında Cidde'de yapılan görüşmeden çıkan önerilerden memnun

12:02 - Dünya

BM, Suriye'nin kuzeydoğusunun entegrasyonunu öngören anlaşmadan memnun

11:57 - Dünya

ABD Temsilciler Meclisi, federal hükümetin kapanmasını önleyen bütçe tasarısını onayladı

11:52 - Dünya

Yabancı plakalı araçlar, özel otoyollardaki geçiş ücretlerini ödemeden Türkiye'yi terk edemeyec

11:48 - Siyaset

Fransa'da kundaklanan caminin yetkilileri ibadethanelerine bir an önce kavuşmak istiyor

11:43 - Dünya