?>

Myanmar'da protestocular polisin müdahalesi sonucu yaşamını yitiren göstericiyi andı

Myanmar'da darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolarda güvenlik güçlerinin kullandığı plastik mermi sonucu yaşamını yitiren 20 yaşındaki Mya Thwate Thwate Khaing, ülkede süren protestolarda anıldı.

Dünya - 4 yıl önce

Kuala Lumpur

Başkent Nepido ve ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da darbeyi protesto etmek üzere toplanan grup, Khaing'in fotoğrafına çiçekler bıraktı.

Bunun yanı sıra Bago, Ngaputaw ve Myitkyina şehirlerinde de gösteriler düzenleyen darbe karşıtları, Khaing'i saygıyla anarak, güvenlik güçlerinin şiddetini protesto etti.

Myitkyina'da darbe karşıtlarının yürüyüşüne engel olmak isteyen polis ile göstericiler arasında çıkan arbede sonucu 6 gösterici yaralandı, en az 14 kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Mandalay'da dün gerçekleşen protestolarda 21 yaşındaki Han Thet Zaw isimli engelli vatandaşın polis tarafından dövülmesi görüntülerini içeren video, sosyal medyada paylaşılmasının ardından geniş yankı buldu.

Olayın ardından açıklama yapan Zaw'ın amcası, yeğeninin güvenlik güçlerine saygısızlık yapmadığını, sadece protestoların ardından etrafı temizlemek için orada bulunduğunu söyledi.

Başkent Nepido'da 9 Şubat'taki gösterilerinde başından ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan 20 yaşındaki Mya Thwate Thwate Khaing, tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybetmişti.

Myanmar'da askeri darbe

Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal ilan ederken Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.

BM ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış; Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında gelmişti. ABD, Myanmar'a yaptırımları geri getirmeyi gündemine almıştı.

Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuş, ordu bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.

Gözaltına alınan üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürerken Suu Çii, 1 Mart'taki duruşmaya kadar gözaltında tutulacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Amazon 2020’nin çok satan kitaplarını açıkladı

2021-02-16 14:40 - Genel

Antalya'daki Kagrai Antik Kenti'nin turizme kazandırılması hedefleniyor

2021-02-18 15:56 - Kültür Sanat

Fransa, Kuzey Akım 2 ile Avrupa'da enerji dengelerini lehine çevirmek istiyor

2021-02-19 16:46 - Ekonomi

Şair Ayhan İnal son yolculuğuna uğurlandı

2021-02-16 16:46 - Kültür Sanat

QNBEYOND Hızlandırma Programı'nın yeni dönem girişimleri belli oldu

2021-02-18 15:04 - Yerel haber-Şirket Haber

“Yarını Kodlayanlar“ projesinde 200 gönüllü eğitmen görev yapacak

2021-02-14 16:59 - Genel

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk: Hiçbir şehidimizin kanını yerde bırakmadık, bırakmayacağız

2021-02-19 19:36 - Siyaset

'Yeditepe Huzur' asayiş uygulamasında aranan 246 kişi yakalandı

2021-02-16 05:41 - Asayiş

Suzuki'den SUV tutkunları için şubata özel kampanya

2021-02-13 17:53 - Genel

Gazze'de Kovid-19 nedeniyle kamu kurumlarında aylardır kısmi yürütülen faaliyetler yeniden başladı

2021-02-14 20:21 - Dünya

İlgili Haberler

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan iftira kampanyalarına ilişkin açıklama

00:38 - Gündem

ABD Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki 6 medya organının aboneliklerini iptal etme talimatı verdi

00:23 - Dünya