?>

Muhaliflerden Esed'e doğrudan görüşme çağrısı

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Suriye görüşmelerinin 8. turunda Beşşar Esed rejimine doğrudan görüşme teklifinde bulundu.

Genel - 7 yıl önce

CENEVRE (AA) - Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK), İsviçre'nin Cenevre kentinde devam eden Suriye görüşmelerinin 8. turunda Beşşar Esed rejimine doğrudan görüşme teklifinde bulundu.

MYK Sözcülerinden Yahya Aridi, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile bugün gerçekleştirdikleri toplantının ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Mistura'ya Cenevre'deki BM görüşmelerinde Esed rejiminin temsilcileriyle doğrudan müzakereler yapmak için teklifte bulunduklarını açıklayan Aridi, rejimin Cenevre'deki görüşmeleri erteleme çabalarının devam ederken Suriye halkına acı çektirmeyi de sürdürdüğünü belirtti.

"Artık muhalefetin parçalandığı bahanesi ortada yok. Biz biriz ve karşı tarafla doğrudan görüşmeye hazırız." ifadesini kullanan Aridi, Suriye'de gerginliği azaltma bölgeleri içinde yer alan ve Esed rejiminin yoğun saldırılarını sürdürdüğü Doğu Guta'da son iki haftada 69 sivilin öldüğünü 500'den fazlasının da yaralandığını aktardı.

Aridi, öteden beri Suriye'de "hukukun gücü yerine gücün hukukunu" kullandığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Halkımız bombardıman, kuşatma ve açlıktan acı çekmeye devam ediyor. Esed'i destekleyenleri harekete geçmeye çağırıyoruz. Suriye Esed'in iktidarda kalması için halkın evine dönmesi için Suriye'nin güvenliği sağlanmalıdır."

"Doğrudan görüşme için teklifte bulunacağız"

Mistura, Nasır Hariri başkanlığındaki MYK heyetiyle yaklaşık iki saat süren bir toplantının ardından yaptığı açıklamada, Suriye'de gerginliği azaltma bölgeleri içinde yer alan ve Esed rejiminin yoğun saldırılarını sürdürdüğü Doğu Guta'da ateşkes ilan edildiğini duyurmuştu.

Mistura, 8. tur görüşmelerinin sonucuna yönelik ihtiyatlı davrandıklarını ve muhalefet ile rejimin doğrudan görüşme yapması için teklifte bulunacaklarını kaydetmişti.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, AA muhabirine bu sabah yaptığı açıklamada, "Rejim heyeti burada olsun olmasın Mistura, görüşmelere bugün muhalefet heyetiyle başlıyor. Zaten BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada 'gündemdeki tüm konuları Cenevre'ye hangi taraf gelirse onlarla müzakere edeceğim' demişti. Rejim gelince, onlarla da gündemdeki konuları görüşecek." ifadelerini kullanmıştı.

Öte yandan rejim heyetinin Cenevre'ye yarın gelmesi bekleniyor.

Cenevre müzakerelerinin ilki 30 Haziran 2012'de yapılmıştı. Cenevre 2, 22 Ocak 2014 tarihinde başlamış ancak sonuçsuz kalmıştı. 29 Ocak 2016'da üçüncü kez başlayan görüşmeler, Esed rejiminin Halep'i kuşatmaya alması nedeniyle sona ermişti.

BM kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 8. tur görüşmelerinin ilk etabının 1 Aralık Cuma günü sona ermesi, aralık ortasında tarafların yeniden bir araya gelmesi bekleniyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Kilis'in 'cennet çamuru' tescil yolunda

2017-11-25 16:01 - Ekonomi

Survivor Adem Kılıççı kimdir? | Survivor 2018 kadrosu

2017-11-24 20:32 - Magazin

Kuveytli ünlü oyuncu tatile geldi şifayı buldu

2017-11-23 09:02 - Sağlık

Lüleburgaz'da yarım tonluk köpek balığı görenleri şaşırttı

2017-11-25 14:10 - Genel

'Türkiye 15 yılda muazzam bir başarı gösterdi'

2017-11-28 18:32 - Ekonomi

Anavarza Antik Kenti'nde 'Hygieia ve Eros' heykeli bulundu

2017-11-25 16:51 - Genel

Tekirdağ’da FETÖ operasyonu: 4 gözaltı

2017-11-24 22:03 - Asayiş

Londra'da metro istasyonunda hareketlilik

2017-11-25 01:00 - Genel

Büyükada'daki toplantıya ilişkin davada ara karar

2017-11-23 07:32 - Gündem

APA Başkanlığı Kamboçya'dan Türkiye'ye geçti

2017-11-22 20:52 - Genel

İlgili Haberler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'Yarısı Bizden' kampanyasıyla ilgili soruları cevapladı

20:30 - Genel

Günün Manşetleri

ABD Başkan Yardımcısı Vance: Göçmen sorununda yeni yasalara değil yeni başkana ihtiyaç varmış

01:47 - Dünya

Trump, Hamas'ın Gazze'den tümüyle çıkması gerektiğini savundu

01:33 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu ilk maçları tamamlandı

01:28 - Spor

ABD, düzensiz göçe yardım etmekle suçlanan yabancı yetkililere vize kısıtlamaları getirdi

00:02 - Dünya

FIFA, Kulüpler Dünya Kupası'na katılan takımlara 1 milyar dolar para ödülü dağıtacak

23:57 - Spor