?>

Muğla'da nesli tehlike altındaki karakulak aracın çarpması sonucu öldü

Muğla'nın Fethiye ilçesinde nesli tükenme tehlikesi altında olan karakulak, kara yolunda aracın çarpması sonucu öldü.

Çevre-Hayat - 1 ay önce

Muğla

Muğla-Fethiye kara yolu İnlice mevkisinde yabani kedi ölüsü olduğunun bildirilmesi üzerine bölgeye Fethiye Doğa Koruma Milli Parklar (DKMP) Şefliği ekipleri sevk edildi.

Hayvanın, yolda aracın çarpması sonucu öldüğü belirlendi.

Haber verilmesi üzerine bölgeye gelen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, incelemelerde bulundu.

DKMP tarafından yürütülen "Karakulak Tür Koruma Eylem Planı" kapsamında karakulaktan doku ve DNA örnekleri alındı.

"Gelen aracı göremeyerek maalesef ezilerek hayatını kaybetmiş"

İlemin, yaptığı açıklamada, Muğla'da karakulakların ölüm sebeplerinin başında araç çarpmalarının geldiğini söyledi.

Ölen karakulağın 8-9 yaşlarında erişkin bir erkek olduğunu tespit ettiklerini belirten İlemin, "Duble yollarda yol kenarları ve bölünmüş yol ortalarındaki beton bariyerler, yaban hayvanlarının geçiş yaptıkları noktalarda yavaşlamalarına ve bu sebeple ezilmelerine neden olabiliyor. Nitekim bu erkek karakulağımızın çarpıldığı bölünmüş yolda hem yol ortasında hem de kenarlarda beton bariyerler mevcut. Ortadaki bariyerden atlayarak karşı şeride indiğinde gelen aracı göremeyerek maalesef ezilerek hayatını kaybetmiş." diye konuştu.

Karakulakların ülkedeki sayısının her geçen gün azaldığına dikkati çeken İlemin, Türkiye karakulak popülasyonun en fazla bulunduğu ilin Muğla olduğunu dile getirdi.

Seydikemer Yaylası'ndan geçen kara yolunda iki farklı noktaya, Köyceğiz Döğüşbelen mevkisinde bir noktaya ve Göcek ile Fethiye arasında da bu son olayın yaşandığı yerde ekosistem geçiş alanlarının planlanması gerektiğini savunan İlemin, bununla ilgili Muğla DKMP Müdürlüğü, Karayolları ve üniversite olarak çalışma yürüttüklerini ifade etti.

İlemin, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce hayata geçirilen "Karakulak Tür Koruma Eylem Planı" kapsamında ekosistem geçiş noktalarının belirlendiğini, bu noktaların yapılmasıyla karakulakları korumak için önemli bir adım atılmış olacağını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul'da toplu ulaşım istasyonlarında yoğunluk yaşanıyor

2025-02-19 19:48 - Çevre & Seyahat

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan görevden uzaklaştırıldı

2025-02-15 08:12 - Gündem

A Milli Kadın Futbol Takımı, UEFA Uluslar B Ligi'nde yarın İrlanda Cumhuriyeti'ne konuk ol

2025-02-20 10:27 - Spor

Samsun'da kauçuk fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

2025-02-17 10:02 - Asayiş

Türkiye uluslararası alanda denizciliğe yön vermeyi sürdürüyor

2025-02-20 13:42 - Ekonomi

Garanti BBVA Genel Müdürü Akten, ekonomi gündemini değerlendirdi

2025-02-18 20:07 - Ekonomi

İlkokul öğretmeni öğrendiği vitray sanatını köydeki öğrencilerine tanıttı

2025-02-20 12:52 - Kültür Sanat

WPW sendromundan 3 boyutlu haritalama yöntemiyle kurtuldu

2025-02-19 12:02 - Sağlık

THY'den beklenen olumsuz hava şartları sebebiyle sefer iptalleri

2025-02-18 22:13 - Çevre & Seyahat

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde play-off rövanş maçları yarın başlayacak

2025-02-17 16:38 - Spor

İlgili Haberler

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ramazan denetimlerinde 366,5 milyon lira ceza uyguladı

09:32 - Çevre-Hayat

Sıcaklığın artmasıyla buzla kaplı Kura Nehri çözüldü

16:57 - Çevre-Hayat

Şahin Bey, şehit edilişinin 105. yıl dönümünde anıldı

16:53 - Çevre-Hayat

Trabzon ilkbaharın gelmesiyle renklendi

15:52 - Çevre-Hayat

Erzurum'da üniversite öğrencileri 7 yıldır çocukları bayramlıklarla sevindiriyor

13:18 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, tarifeler konusunda anlaşmaya açık olduğuna işaret etti

09:33 - Dünya

Viyana Yunus Emre Enstitüsü'nde 'Ramazan Sevinci' başlıklı iftar programı düzenlendi

09:33 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Elektrik santrallerine 1,21 milyar liralık kapasite mekanizması desteği

09:33 - Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Ramazan denetimlerinde 366,5 milyon lira ceza uyguladı

09:32 - Çevre-Hayat

Türkiye, kentsel arama kurtarma alanındaki tecrübelerini Moldova'ya aktarmaya devam ediyor

09:29 - Gündem