İSTANBUL (AA) - "Romatoid Artrit İçin Endüstri Ürünleri Tasarımı Öğrenci Projesi" kapsamında hazırladıkları ürünlerle dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süha Erda, Türkiye Romatoloji Derneği ve Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneğinin katkıları, global biyofarma şirketi AbbVie'nin desteğiyle hayata geçirilen projenin ödül töreninde, çalışmanın 12 Ekim Dünya Artrit Günü kapsamında yapıldığını söyledi. MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü olarak toplumun farklı ihtiyaçlarına yönelik projeler geliştirmenin daima öncelikleri olduğunu ve bugüne kadar farklı konularda tasarımlar gerçekleştirdiklerini belirten Erda, proje sayesinde romatoid artrit hastalığı ile tanışma fırsatı bulduklarını ifade etti. Erda, her alandaki üretimlerinde insan faydası gözettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu: "İnsanların elle tutabildikleri diğer ürünlere kıyasla gündelik hayatlarında işlerine yarayabilecek olan ürünlerle ilgiliyiz. İnsanların bu ürünleri doğru kullanabilmesi için gerekli olan altyapıyı hazırlıyoruz. Doğru kullanmalarına yönelik olarak her türlü sürecin planlamasını yapıyoruz. Tıp alanındaki ürünler ayrı bir ilgi ister. Çünkü tıbbi bilgilerin diğer uzmanlık alanlarıyla birlikte çalışılarak yapılması mümkündür. Bunların hastane süreçleri içerisinde denenmesi zorunlu olduğu için diğer ürünlere kıyasla çok daha farklı bir sürece sahiptir. Bu süreçte bütün bunları yaşayamadık çünkü süre kısıtlıydı. Ama bu bir farkındalık projesiydi. Bunun arka planında projenin hak ettiği bir çalışma süreci var." Öğrencilerin de bu projede önemli deneyimler elde ettiğini aktaran Erda, medikal ürün sürecinin öğrenciler için öğretici olduğunu aktardı. Erda, öğrencilerin çalışma sayesinde hastaların problemlerini daha iyi anladığını, öğrencilerle çok güzel bir yarıyıl yaşadıklarını belirtti. -Erken teşhis önemli
Türkiye Romatoloji Derneğinden Prof. Dr. Süleyman Özbek ise romatoid artritin önceleri tedavisi bulunmayan bir hastalık olarak bilindiğini anımsattı. Özbek, hastalığın insan yaşamını negatif anlamda etkilediğine vurgu yaparak, "Hastalar uyanıyor ama güne başlamıyor. Ellerini kullanamıyor ve yataktan kalkamıyorlar. İnsanların özgürlüğünü kısıtlayan bir hastalık. Sadece eklem hastalığı değil, iyi tedavi edilmezse, erken teşhis edilmezse iç organlarda da belirtileri oluyor. Toplumumuzda 200 binin üzerine kişi bu hastalığı yaşıyor." dedi. Bu tür projelerle farkındalığı artırmaya gayret ettiklerini dile getiren Özbek, son 10 yılda hastalığın tedavisinde çok önemli aşamalar katedildiğini belirtti. Özbek, hastaların mutluluğunun kendi mutlulukları olduğunu aktararak, hastalığın her geçen süre tedavi edilebilir hale geldiğini söyledi. Hastalıkta erken tanı ve tedavinin önemine işaret eden Özbek, şu bilgileri verdi: "Hastalık karakteri gereği çok sinsi. Hem klinik hem de laboratuvar süreci olarak belirtilerin ortaya çıkması belli bir zaman alıyor. Sağlık sistemi ne kadar mükemmele ulaşmaya çalışsa da hastalar geç biliniyor. Eski yıllara göre romatoloji hekimi artıyor. Aile hekimliği bizim için büyük avantaj. Erken tespitte hastalığın normal sürecindeki komplikasyonlar engelleniyor. Hemen her insan romatoide yakalanabilir." AbbVie Türkiye Genel Müdürü Dr. Mete Hüsemoğlu ise projede gençlerle çalışmaktan son derece mutlu olduklarını anlatarak, "Firma olarak özellikle kronik hastalıklarla yaşamak zorunda olan hastaların hayatlarını ve yaşam kalitelerine katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Umarım hastaların hayatlarına dokunacak bir şeyler çıkarabilmişizdir. Umarım bundan sonra da projelerde beraber çalışırız." dedi. -"Eklemi harap ediyor"
Türkiye Romatoloji Derneği adına söz alan Prof. Dr. İhsan Ertenli de romatoid hakkında bilgiler vererek, "Romatoidin asıl hedefi eklem zarıdır. Orada iltihap oluşturuyorlar. Bu iltihap orada uzun süre devam edince oradaki eklemi harap ediyor." diye konuştu. Prof. Dr. Sedat Kiraz da AbbVie'ye katkılarından dolayı teşekkür ederek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Hastaları erken tanıyıp erken tedavi etsek belki de bu tarz endüstriyel tasarımlara gerek kalmayacak. Ne yazık ki ne yaparsak yapalım hastalarımızın bir bölümü el fonksiyonlarını kaybediyor. Bıçak ve kaşık kullanmak gibi basit fonksiyonları bile yapamıyorlar. Yıllar önce romatoid hastalarının eline benzer bir eldiven denemiştim. Bu projenin bir amacı da bu insanların günlük hayatlarına destek olmaktı." Romatizma Hastaları Bilgilendirme ve Destekleme Derneği Başkanı Yardımcısı Mihriban Naillioğlu Aldırmaz ise kendisinini de romatoid hastası olduğunu söyledi. Teşhis sürecinden sonra sıkıntılar yaşadığını anlatan Aldırmaz, "Ağrılarım oldu. İlaçlar kullandım. Hareket kısıtlılığım oldu. Normal bir insanın yapabileceği birçok şeyi yapamıyordum. Hayatım tamamen sıkıntılıydı. Sonrasında erken teşhis ve doğru ilaçlarla kaliteli bir hayat sürüyorum." ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından ürünleri dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. -"Romatoid Artrit İçin Endüstri Ürünleri Tasarımı Öğrenci Projesi"
Romatoid artrit hastalarının günlük yaşamlarını kolaylaştıracak ürünlerin tasarlandığı proje kapsamında, MSGSÜ Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü öğrencileri tarafından hayata geçirilen 80 farklı çalışma jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Rahim Gafur, şişe ve konserve kapağı açacağı ile birinci, Hakan Kızmaz tırnak makası ile ikinci, Büşra Ulu duş başlığı ünitesi ile üçüncü ve Emre Tunca da diş macunu sıkacağı ile dördüncü seçildi. Ayrıca 8 farklı tasarım mansiyon ödülü almaya hak kazandı. Proje kapsamında ödüle layık görülen tasarımlardan 1. tasarım 2 bin 500 TL, 2. tasarım 2 bin TL, 3. tasarım bin 500 TL, 4. tasarım ise bin TL ödül almaya hak kazandı. Proje kapsamında ödül alan ilk dört çalışmanın görsel prototipleri 29 Ekim'de Ulusal Romatoloji Kongresi'nde sergilenecek.