?>

MS hastalığında erken tedavi engelli olma riskini yüzde 90 ortadan kaldırıyor

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Terzi, tedavi edilmeyen Multiple Sklerozun (MS) yürüme güçlüğü ve dengesizliğini artırabildiğini, yatalak duruma getirebildiğini vurguladı.

Sağlık - 1 yıl önce

Antalya

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Terzi, "60. Ulusal Nöroloji Kongresi" için geldiği Antalya'da, AA muhabirine, MS hastalığının nörolojik hastalıklar içerisinde en önemli özürlülük nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

MS'in toplumda farkındalığı çok yüksek olmayan hastalık olduğuna dikkati çeken Terzi, "Vücudun bağışıklık sistemiyle ilişkili özellikle görme kaybı, kol, bacak güçsüzlüğü, dengesizlik gibi şikayetlere neden olabiliyor. Hastalarımızın nöroloji kliniklerine başvurmaları, tanı ve tedavi yönetimi sürecinde ilgili MS polikliniklerinde ya da ilgili nöroloji uzmanlarının takibinde olmalarını çok önemsiyoruz." dedi.

Terzi, hastalığın ilerleyişini durdurucu, engelleyici veya tedavi edici uygulamaların olduğuna işaret ederek, ilaç tedavisinin yanında beslenmeden fiziksel aktiviteye kadar tavsiyelerde bulunduklarını dile getirdi.

Her yürüme güçlüğü, dengesizlik ve görme kaybının MS anlamına gelmediğini vurgulayan Terzi, hastayı iyi dinlemek, muayenesini yapmak, beyin MR, kan veya belsuyu (beyin omurilik sıvısı) incelemelerinden sonra tanıyı koymak gerektiğini kaydetti.

"Tuzsuz ve yağsız beslenme önemli"

Her 10 aileden birinde MS hastası olduğunu anlatan Terzi, şöyle konuştu:

"Genetik yatkınlık olabilir ama bazı çevresel faktörler bunu tetiklemiş de olabilir. Herkeste görülebilen ama özellikle 20 ile 40 yaş arası kadınlarda biraz daha fazla gözüken bir hastalık. Her üç kadında görülüyorsa, bir erkekte gözüküyor. Tedavi edilmediği takdirde, MS doğal seyrine bırakıldığında hastalarımızın engelliliği, yürüme güçlüğü ve dengesizliği artabiliyor, tekerlekli sandalyeye bağımlı hatta yatalak duruma gelebiliyor. O nedenle erken dönemde tanısının konulup, erken dönemde tedavi planlanmasıyla beraber hiçbir engel olmadan devam eden hastalarımız var. MS'te her hastada sanki engelli olacakmış gibi bir yanlış düşünce var. MS hastalarımızın yüzde 90'dan fazlası hayatlarına hiçbir engeli olmadan devam edebiliyorlar. Yeter ki erken dönemde gelsinler, tanıları konulsun, tedavi süreçleri planlansın."

MS hastalarının sağlıklı beslenmesini öneren Terzi, "Özellikle tuzsuz ve yağsız beslenmeli. Çok ağır egzersiz yapmamaları, günlük hayatlarında yorulduklarında dinlenmeleri gerekiyor. MS hastalarının eğer gebelik düşünceleri varsa veya farklı bir planları varsa bununla ilgili nöroloji klinikleriyle görüşmeleri lazım." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İstanbul’da Düğün Çiçeği İçin Özgün Fikirler

2024-11-27 17:21 - İnsan&Hayat

Doğaseverlerin uğrak noktası Kocadağ Yaylası beyaza büründü

2024-11-29 12:28 - Çevre-Hayat

Uçakta doğup kabin memuru olan kişinin hikayesi THY filminde anlatıldı

2024-12-01 10:27 - Medya

Edirne'de üretilen seramik tabaklar yurt dışında masaları süslüyor

2024-11-30 13:07 - Kültür Sanat

Türkiye ve AB Karma Parlamento Komisyonu 81. kez toplandı

2024-11-27 20:27 - Siyaset

Düzce'de donmak üzereyken bulunan köpek yavrularına "sıcak yuva" aranıyor

2024-11-28 12:02 - Çevre-Hayat

İsrail, Gazze'nin farklı yerlerine düzenlediği saldırılarda 12 Filistinliyi öldürdü

2024-11-26 08:17 - Dünya

Kosova’da kritik altyapıya yönelik saldırının ardından güvenlik tedbirleri arttırıldı

2024-11-30 15:02 - Dünya

'Siberağ-10' operasyonlarında gözaltına alınan 48 şüpheliden 23'ü tutuklandı

2024-11-28 08:32 - Asayiş

Fizik mühendisi kadın, kurduğu çiftlikte günlük 1,5 ton süt üretiyor

2024-11-25 12:43 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Adana'da karaciğer hastası kadavradan nakille hayata tutundu

11:48 - Sağlık

Ağır yanıkların iz bırakmaması için kök hücre üzerine çalışma yapılıyor

11:43 - Sağlık

Tarihi Süleymaniye Darüşşifası modern psikoterapi hizmetleriyle yeniden hayat buluyor

14:17 - Sağlık

Yerli mobil röntgen cihazı Ankara'da hizmete sunuldu

15:17 - Sağlık

Obezite görme bozukluklarına da neden olabiliyor

12:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD ordusu: Suriye'de DEAŞ militanının saldırısında 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı öldü

21:02 - Dünya

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı: İsrail Harem-i İbrahim Camisi'ni sık sık kapatıyor

20:52 - İslam-Hayat - CemâziyelAhir 1447

TFF Tahkim Kurulu, Serdal Adalı ve Beşiktaş'ın cezalarını kaldırdı

20:37 - Spor

İbn Haldun Üniversitesi "Darüşşifa Psikoterapi Merkezi" törenle açıldı

20:03 - Gündem

Kayserispor ile Alanyaspor berabere kaldı

19:32 - Spor