?>

'Moody's'in kararı uluslararası doğrudan yatırımı etkilemez'

YASED Başkanı Erdem, "Moody's'in not ayarlaması, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım yapılabilirliğine etki edecek bir değerlendirme değildir." dedi. -

Ekonomi - 8 yıl önce

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Ahmet Erdem, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu "yatırım yapılabilir" seviyenin altına çekmesine ilişkin, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının açıkladığı kredi notlarının, stratejik doğrudan yatırımlardan ziyade para piyasalarına yönelik kısa vadeli portföy yatırımlarını etkilediğini ifade etti.

"Uluslararası doğrudan yatırımlar, uzun vadeli bir perspektifle stratejik olarak bir ülkeye gelen sermaye yatırımlarıdır." diyen Erdem, şunları söyledi:

"Bu yatırımlar, ülkelerin altyapı, pazar ve büyüme potansiyeline ve geleceğine olan güveni gösterir. Girdikleri ülkelerde üretim, ihracat ve kalifiye istihdam yaratma gibi çok önemli katma değer sağlayan, teknoloji, inovasyon ve know-how getiren ve geliştiren kalıcı yatırımlardır. Bu nedenle uluslararası doğrudan yatırımcılar, kısa vadeli para piyasaları hareketleri veya buna sebebiyet veren faktörlerden ziyade, öncelikli olarak pazar potansiyeli, nitelikli ve genç insan gücü, devam eden ve planlanan altyapı yatırımları, sürdürülebilirlik, öngörülebilirlik, uluslararası standartlarda yasal, yönetsel düzenlemeler ve politik istikrar gibi makro kriterlere göre yatırım kararlarını alırlar. Bu açıdan Moody's'in not ayarlaması, Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım yapılabilirliğine etki edecek bir değerlendirme değildir."

Yüksek kredi notlarının kısa vadeli likidite akışı açısından iyi olduğunu, ancak uluslararası doğrudan stratejik yatırımcıların kararlarını etkilemediğini belirten Erdem, Türkiye'nin, şu ana kadar gelen uluslararası doğrudan yatırımların büyük bölümünü "yatırım yapılabilir" ülke notuna sahip olduğu 2013 yılından önce aldığını söyledi.

Ahmet Erdem, 21 Eylül'de Moody's'den üst düzey bir yetkili tarafından yapılan iyimser açıklamanın üzerinden sadece 2 gün gibi kısa bir süre geçmişken, aşağı doğru bir not ayarlaması yapılmasının iş dünyasının beklentileri dahilinde bir gelişme olmadığını vurguladı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Saldırı hazırlığındaki 12 PKK’lı öldürüldü

2016-09-26 16:32 - Asayiş

ABD ile Venezuela arasında üst düzey temas

2016-09-27 11:32 - Dünya

İngiltere Hazine Bakanı O'Neill istifa etti

2016-09-23 19:20 - Dünya

Antalya, Burdur ve Isparta’da planlı elektrik kesintisi

2016-09-27 20:52 - Gündem

Köprü ve otoyol gelirleri belli oldu

2016-09-26 19:02 - Gündem

'Abdülhamit’in portresi asıldığı haberleri gerçek dışı'

2016-09-22 20:22 - Gündem

Babanın cesedini Ankara'dan gelen özel jandarma ekibi buldu

2016-09-25 15:52 - Asayiş

90 bin çocuğa aile desteği

2016-09-23 14:37 - Gündem

Meksika'da kaybolan öğrenciler için gösteri düzenledi

2016-09-27 14:08 - Dünya

Kıyıya vuran Akdeniz foku yavrusu öldü

2016-09-26 19:47 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Türk zırhlı araçları Estonya'ya güç kattı

22:28 - Ekonomi

New York borsası düşüşle açıldı

17:43 - Ekonomi

Kovid-19 salgınının üzerinden geçen 5 yılda ekonomik ve toplumsal etkiler hala sürüyor

17:02 - Ekonomi

Kruvaziyer yolcu sayısında tüm zamanların şubat ayı rekoru kırıldı

16:58 - Ekonomi

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin açık deniz hidroteknik yapılarında sona gelindi

16:42 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Devler Ligi'nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

02:28 - Spor