?>

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 10 ayda 6,5 milyar doları aştı

Ocak-ekim döneminde en yüksek ihracat 922 milyon dolarla Irak'a yapılırken, onu 364 milyon dolarla Birleşik Krallık, 323 milyon dolarla ABD izledi.

Ekonomi - 4 ay önce

İstanbul

Türkiye'nin mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı yılın 10 ayında 6 milyar 517 milyon dolar oldu.

İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, ocak-ekim döneminde sektörün ihracatı yıllık bazda yüzde 1,6 azalışla 6 milyar 517 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Önceki aylarda kısmen yaşanan düşüş ekimde artıya geçti. Ekimde mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı yaklaşık yüzde 2 artarak 691 milyon dolara yükseldi.

Yılın 10 ayında en yüksek ihracat 922 milyon dolarla Irak'a yapılırken, onu 364 milyon dolarla Birleşik Krallık, 323 milyon dolarlıkla ABD izledi. Almanya, Libya, İran, Fas, Fransa, Romanya ve Gürcistan ilk 10'da yer aldı. İhracat payının en çok arttığı ülke ise yüzde 25 ile ABD oldu.

"İstikrarı korumak önem taşıyor"

Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, dünya ticaretinin oldukça çetin olduğunu ve mücadeleyi hiç bırakmadan istikrarı korumanın önem arz ettiğini bildirdi.

Küresel ticaretteki zorluklara işaret eden Özkan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu nedenle yaşanacak krizleri, ham madde erişim zorluklarını, ekonomik dalgalanmaları göz önünde bulundurmalısınız. Bir de bunu dünya çapında yapıyorsanız daha da dikkat etmelisiniz. Ancak yerli üreticilerimiz tüm zorlukların her zaman farkında ve bu mücadelelere hazır. Bu nedenle ihracatta istikrarlı bir grafik çiziyoruz. Bizim bir an önce hedeflere ulaşmak gibi bir gayemiz yok, işleye işleye yavaş yavaş ulaşmak ve o hedefleri düzenli olarak artırıp yolumuza devam etmek istiyoruz. 10 ayı oldukça güzel geçirdik. Üreticilerimiz global pazarda rekabet avantajını artırmak adına çok çalıştı. Yıl boyunca gerek fuarlar gerek tanıtım organizasyonları olmak üzere pek çok ticaret etkinliğine katıldık. Yılın kalan 2 ayını da yüksek verimde geçirerek gelecek yıla motive bir şekilde başlamak istiyoruz."

Ekimde mobilya ihracatında artış yüzde 5,3 oldu

Modoko Başkanı Koray Çalışkan da her yıl 3,5 milyar dolar dış ticaret fazlası veren mobilya sektöründe, ekimde geçen yılın aynı ayına göre ihracatın yüzde 5,3 artışla 416 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Ağustos ve eylülde negatif görünümlü olan ihracatın pozitife döndüğünü kaydeden Çalışkan, "Ekim, mayıstan sonra en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ikinci ay oldu. İlk 10 ayda 3 milyar 736 milyon lira mobilya ihracatı gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,27 gerideyiz. İhracattaki pozitif değişimle 4,6 milyar dolar ihracatla yılı kapatabiliriz." ifadelerini kullandı.

Çalışkan, kilogram başına ihracat değerinin ortalama 6 dolar olduğu ABD'ye mobilya ihracatının devam ettiğini kaydederek, "ABD'ye mobilya ihracatımız son 10 yılda yaklaşık 4 kat artarak 85 milyon dolardan 336 milyon dolara yükselirken, bu artış ekimde de sürdü. ABD'ye ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 arttı." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin yurt dışındaki dizi gücünden yararlanması gerektiğini vurgulayan Çalışkan, "Afrika ve Arap coğrafyasında çocuklar Türk dizileri sayesinde Türkçe konuşuyor. Bir diziyi 700 milyon kişi izliyor. Türk dizilerinde mobilya gibi diğer sektörlerimizin de tanıtımını yaparak markalaşmayı sağlayıp katma değerli ihracata önemli bir katkı sunabiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Milli tenisçi Zeynep Sönmez, kariyerinin ilk WTA şampiyonluğunu elde etti

2024-11-04 09:37 - Spor

Adana'da 13. Kostümlü Yamaç Paraşütü Festivali başladı

2024-11-02 12:57 - Magazin

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ekim ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

2024-11-04 13:32 - Ekonomi

Organ bağışıyla hayata döndü, 67 yaşında organ bağışçısı oldu

2024-11-07 11:48 - Çevre-Hayat

Şırnak Gabar Dağı petrol sahasında 125 personel ile tatbikat yapıldı

2024-11-06 19:03 - Gündem

İztuzu Sahili'nde bu yıl yaklaşık 44 bin caretta caretta mavi sularla buluştu

2024-11-03 12:18 - Çevre-Hayat

46. İstanbul Maratonu'nda kurumsal koşu yapıldı

2024-11-03 14:43 - Spor

Antalya'da misafir edilen Ukraynalı çocuklar ülkelerine uğurlanıyor

2024-11-05 15:58 - Gündem

KOBİ'lerin gelecek yıl 95 milyar dolarla rekor ihracat yapması hedefleniyor

2024-10-31 16:15 - Ekonomi

Moldova'da halk cumhurbaşkanını seçmek için ikinci kez sandık başına gidiyor

2024-11-02 12:53 - Dünya

İlgili Haberler

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Kastamonu'da sarımsak ekimine katıldı

17:08 - Ekonomi

'TİM WINGS' projesiyle kadın girişimcilere 94,5 milyon liralık finansman sağlandı

14:22 - Ekonomi

Kadın girişimciler kadın istihdamı için daha fazla destek istiyor

13:42 - Ekonomi

Dijital platformlar üzerinden sunulan kurye hizmetleri posta sektörüne dahil edildi

13:27 - Ekonomi

Teknoloji sektöründe kadın istihdamı giderek artıyor

13:23 - Ekonomi

Günün Manşetleri

İsveç'te farklı inanç gruplarının temsilcileri iftarda buluştu

01:58 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

İsrail, Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının müzakereleri için Doha'ya heyet gönderecek

01:38 - Dünya

Dünya Kadınlar Günü'nde Batı Şeria'daki Filistinli kadınlar zorla yerlerinden edilmenin acısını yaşıyor

01:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden 'Suriye' çağrısı

00:42 - Dünya

İsrail, Lübnan'ın güneyine 20'den fazla hava saldırısı düzenledi

00:41 - Dünya