?>

Mitolojik varlık 'Satyros' kabartması restore ediliyor

İzmir Smyrna Antik Kenti kazıları sırasında bulunduktan sonra koruma altına alınan "mitolojik bir varlık Satyros kabartması" için restorasyon çalışması başlatıldı.

Kültür Sanat - 5 yıl önce

İzmir

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle İzmir Katip Çelebi Üniversitesince Smyrna Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda binlerce yıl öncesine ait eserler gün yüzüne çıkartılıyor.

Kazı ekibi tarafından Smyrna Tiyatrosu'nda bulunan 1 metre 70 santimetre boyunda ve mermerden yapılmış 1800 yıllık Satyros kabartması da uzmanlar tarafından restore ediliyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Türk İslam Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, tiyatro bölgesinin, milattan önce 3. yüzyıl ile milattan sonra 3. yüzyıl arasında kullanıldığını söyledi.

Tiyatroların koruyucu tanrısı Satyros

Tiyatro kapsamında alt kademede 11 oturma sırası ortaya çıkardıklarını ve sahne arkasındaki kazıları sürdürdüklerini belirten Ersoy, "Buradan heykel parçaları çıkarıyoruz.

Bazıları iyi korunmuş durumda. Ortaya çıkardığımız Satyros, belki son yıllarda bu anlamda elde edilen en önemli buluntu." dedi.

Satyros'un, tiyatroların koruyucu tanrısı olarak bilinen Dionysos'a ilişkin etkinliklerde arkeologların karşısına çıktığını ifade eden Ersoy, şu bilgileri verdi:

"Dionysos'a yönelik ritüellerde tasvir edilen Satyros bazen tek ayaklı olarak karşımıza çıkar. O dönemde yaşayan insanların inancına göre doğada dolaşırlar. Üst kısmı insan şeklindedir. Boynuzları vardır. Bazen tümüyle insan olarak da görebiliyoruz.

Onları, Dionysos etkinliklerinde karşımıza çıkan mitolojik varlıklar olarak değerlendirebiliriz. Maenadlar da aynı ritüellerde kadınları temsil ediyorlar. Satyros ve Maenadların Dionysos'a ait parçalar olduğunu söylüyoruz."

"Üzerinin toprakla örtülmesi yapı malzemesi olarak kullanılmasını engellemiş"

Antik tiyatroların erken Hristiyanlık döneminde kullanım dışı kaldığına işaret eden Akın Ersoy, pagan yapılar ile tanrı heykellerinin de tahrip edildiğini belirtti.

Romalıların Hristiyanlığı resmi din olarak kabul etmesinin ardından tanrı heykellerinin alınlarına haç çizildiğini ya da kireç ocağında eritildiğini dile getiren Ersoy, şöyle konuştu:

"Tiyatrolar kullanım dışı kaldıktan sonra çevredeki heykel ve kabartmalar sökülmüş, kireç veya yapı malzemesi olarak kullanılmış. Satyros kabartması yerde yatar vaziyette, atıldığı için kırılmış ve 4 parça halinde elimize geçti.

Atıldıktan sonra bir anlık boşlukta üzerinin toprakla örtülmesi yapı malzemesi olarak kullanılmasını engellemiş. Bu da bizim için büyük şans oldu"

Kabartma üzerinde jeologların inceleme yaptığını hatırlatan Ersoy, mermerin Afrodisyas ya da Tassos'tan getirilmiş olabileceğini aktardı.

Envanter çalışmalarının ardından kabartmanın müzede sergileneceğine değinen Akın Ersoy, bölgede ayrıca sikke ve seramiklerin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yavuz: Özel tiyatrolara maddi desteklerimiz sürüyor

2020-08-26 20:36 - Kültür Sanat

IMF'den Türk ekonomiste üst düzey görev

2020-08-26 00:36 - Ekonomi

BBC araştırması, Libya'daki askeri akademi katliamından BAE'nin sorumlu olduğunu ortaya koydu

2020-08-28 17:29 - Dünya

Sadağı Kanyonu 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi

2020-08-27 14:01 - Çevre-Hayat

Putin, Mihriban Aliyeva'yı doğum günü vesilesiyle kutladı

2020-08-28 07:25 - Özel Haber

Hakkari'de şehit olan asker Mersin'de son yolculuğuna uğurlandı

2020-08-26 17:31 - Gündem

Formula 1 dokuz yıl sonra İstanbul'a dönüyor

2020-08-25 19:56 - Spor

İspanya basketbolunun şampiyonluk kupası, D'S Damat Madrid mağazasında

2020-09-01 16:35 - Genel

Kaporta ustası tasarladığı konteynerle arılarını 'gezdiriyor'

2020-09-01 15:51 - Çevre-Hayat

UEFA Avrupa Ligi 2. eleme turuna çıkan 43 takım belli oldu

2020-08-28 04:11 - Spor

İlgili Haberler

Dünyanın prestijli yayıncılık etkinliklerinden 'Londra Kitap Fuarı' 54'üncü kez kapılarını açtı

23:33 - Kültür Sanat

Kitap kurdu emekli öğretmen 71 yıldır okuma tutkusunu sürdürüyor

13:17 - Kültür Sanat

Çorum şehir merkezinin çehresi 'Tarihi Kent Meydanı Projesi' ile değişiyor

14:58 - Kültür Sanat

İtalya'da Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 'Renk Renk Anadolu' defilesi düzenlendi

09:28 - Kültür Sanat

Gaziantep'in geleneksel kutnu kumaşı Rusya'da tanıtıldı

08:16 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Devler Ligi'nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

02:28 - Spor