?>

Mısır Dışişleri Bakanı: Mısır artık Türkiye ile iyi bir ilişki sergiliyor

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, ülkesinin Türkiye ile olumlu bir ilişki sergilediğini, iki ülkenin ortak tarih temelinde stratejik ilişkilere sahip olduğunu ve özellikle Filistin meselesiyle ilgili Türkiye ile fikir birliği sağlandığını söyledi.

Dünya - 2 yıl önce

İstanbul

Şukri, Ankara'ya gerçekleştirdiği ziyaretten dönerken bindiği uçakta Mısırlı gazeteci Neşet ed-Deyhi'ye yaptığı açıklamada, ülkesinin Suudi Arabistan'ın diplomatik ilişkileri yeniden kurmasının ardından İran ile ilişkileri geliştirme hususunu gözden geçireceğini vurguladı.

Türkiye ile son bir buçuk aydaki temasların hızının ve iki cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Abdülfettah el-Sisi'nin Doha'da görüşmesinin, ilişkileri geliştirmeye yönelik gerçek bir siyasi iradenin kanıtı olduğunu belirten Şukri, "Türk tarafıyla yapılan çok sayıda görüşme olumlu bir atmosferde gerçekleşti." ifadesini kullandı.

Türkiye ile Mısır'ın, iki büyük ülke olduğunu ve bunun çok boyutlu ilişkilere uygun bir ortam sağladığını aktaran Şukri, enerji alanında işbirliği olasılığına da değindi.

Farklı konularda anlaşmalar

Şukri, Libya meselesinin Mısır ulusal güvenliği üzerindeki etkisinin önemini Türk Bakan'ın anladığını, bunun güzel bir yaklaşım olduğunu, istikrarlı ve egemen bir Libya görmek konusunda mutabık olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin Libya'da çıkarları olduğunu ve Mısır'ın ulusal güvenliğini etkilemediği sürece hiçbir ilişkiye müdahale etmediklerini kaydeden Şukri, seçimlerin yapılması ve Libya halkını temsil eden bir hükümetin kurulması için birlikte çalışmak amacıyla çerçeveler belirleme konusunda anlaştıklarını iletti.

Şukri, Filistin meselesiyle ilgili olarak da "Mısır ve Türkiye arasında Filistin halkının meşru haklarının desteklenmesi konusunda büyük bir mutabakat var." dedi.

Mısır'ın Türkiye ile Yunanistan'ı yakınlaştırma olasılığına ilişkin bir soruya Şükri, "Mısır artık Türkiye ile normal, olumlu ve iyi bir ilişki sergiliyor ve Türkiye ile güçlü temeller ve ortak bir tarih temelli stratejik ilişkilere sahip." yanıtını verdi.

Mısır'ın geçmişte Türkiye ile yakın ilişkileri sayesinde bölgede istikrarı sağlamayı başardığını ifade eden Şükri, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğin azalması için çaba sarf ettiğini ve bunun, işbirliği ve koordinasyon alanları açma açısından ülkenin çıkarına olduğunu dile getirdi.

U"Tarafları müzakere masasına davet ediyoruz"

Şükri, Nil nehrinin su kullanımıyla ilgili Mısır ve Etiyopya arasında 10 yılı aşan Hedasi barajı krizinin çözümünde Türkiye’nin yer almasına ilişkin, "(Türk tarafıyla) Yaptığımız istişarelerde duyduğumuz, tarafları bağlayıcı bir yasal anlaşma yapmasına teşvik etmek için katkı sağlama isteğinin mevcut olduğu anlaşılıyor." yorumunu yaptı.

Ukrayna savaşına değinen Şukri, "Mısır bu krizden ekonomik olarak büyük bir şekilde zarar gördü. Tarafları müzakere masasına davet ediyoruz ve bunu yapmaya da devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Şukri, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyeleri, Irak ve Ürdün dışişleri bakanlarının da katılacağı Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde düzenlenecek Suriye konulu toplantı için KİK Başkanı ve Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan’dan bir davet aldığını belirtti.

Mısır, İran ile ilişkileri geliştirmeyi gözden geçirecek

Toplantının olayların seyrini değerlendirmek için önemli olduğuna dikkati çeken Şukri, "Bu toplantı, katılımcılara Türkiye ile Arap ülkelerinin arasındaki ilişkilerin mevcut gidişatı, bunların nasıl desteklenip yükseltileceği konusunda bilgi verme fırsatı ve (gelecek ay Riyad’ta düzenlenecek) Arap Birliği Zirvesine hazırlık imkanı veriyor." diye konuştu.

Şukri, Mısır-İran ilişkilerinin geliştirilmesine ilişkin bir soruya şu şekilde cevap verdi:

"Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gelişmeler önemli ve değerlendirilmesi gerekiyor. Cidde toplantısı bu gelişmelerin avantajlarını görmek için fırsat niteliğinde. Mısır bu gelişmeleri değerlendirecek ve bu kapsamda yapılan çalışmalar üzerine yapıcı adımlar atılacaktır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Çin, Tayvan liderinin ABD ziyaretlerinin ardından Ada çevresinde askeri tatbikata başladı

2023-04-08 19:14 - Dünya

Milli Savunma Bakanı Akar: TCG Anadolu şanlı ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacak

2023-04-10 15:22 - Gündem

Türk sporunun futbol ve basketboldaki tek milli oyuncusu: Can Bartu

2023-04-11 17:29 - Spor

ABD'de bankaya saldıran zanlının silahını yasal yoldan satın aldığı açıklandı

2023-04-12 09:38 - Dünya

Time dergisinin 'en etkili 100 kişi' listesinde 6 sporcu yer aldı

2023-04-13 21:23 - Medya

İlkbaharda Erzincan'da yağan kar eğlenceye dönüştü

2023-04-09 15:09 - Magazin

Türk Kızılay, depremzede çocukları ikram paketiyle sevindirdi

2023-04-10 12:07 - Çevre-Hayat

Dünya Uzay Haftası'nı Türkiye'de GUHEM koordine edecek

2023-04-08 12:33 - Teknoloji

Çin'in gemi yapım şirketi CSSC, Fransa'dan 3,2 milyar dolarlık rekor sipariş aldı

2023-04-08 21:38 - Ekonomi

Tayvan: Ada çevresinde Çin'e ait 26 hava aracı ve 7 gemi tespit edildi

2023-04-13 09:14 - Dünya

İlgili Haberler

ABD Başkanının oğlu Donald Trump Jr, İtalya'da yasa dışı ava katılmakla suçlanıyor

16:48 - Dünya

Münbiç'teki terör saldırıları sonrası halktan "sessiz" protesto

16:38 - Dünya

Çin, ihraç ürünlerine ek gümrük vergisi getiren ABD'yi DTÖ'ye şikayet etti

16:33 - Dünya

Sırbistan, ABD'den petrol sektörünü hedef alan yaptırımların ertelenmesini istedi

16:13 - Dünya

Almanya Başbakanı Scholz, Katar Emiri Al Sani ile Orta Doğu’daki durumu görüştü

16:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Avrupa'nın 5 büyük liginde kış transfer dönemi tamamlandı

16:53 - Spor

ABD Başkanının oğlu Donald Trump Jr, İtalya'da yasa dışı ava katılmakla suçlanıyor

16:48 - Dünya

Ege Denizi'nde art arda depremler

16:43 - Gündem

Münbiç'teki terör saldırıları sonrası halktan "sessiz" protesto

16:38 - Dünya

Çin, ihraç ürünlerine ek gümrük vergisi getiren ABD'yi DTÖ'ye şikayet etti

16:33 - Dünya