?>

Milli sporcu Erken, buz altı dalış antrenmanında dünya rekoruna ulaştı

Serbest dalış rekortmeni milli sporcu Birgül Erken, Sivas'ın Zara ilçesindeki Tödürge Gölü'nde yaptığı buz altı tüpsüz serbest yatay dalış antrenmanında dünya rekoru ulaştı.

Spor - 3 yıl önce

Sivas

Tödürge Gölü'nde yaklaşık 2 hafta önce Kayseri Türkuaz Doğa Sporları Su Altı ve Akarsu Arama Kurtarma ekibinin gönüllü katılımı ile buz altı dalışlarına başlayan milli sporcu Birgül Erken, dünya rekorunu kırmak için antrenmanlarını sürdürüyor.

Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu (CMAS) kurallarına uygun olarak buzla kaplı göl yüzeyindeki parkurda 20'şer metre ara ile kaçış delikleri açıldı, her delikte güvenlik dalgıcı sporcuya eşlik etti. Erken, 122 metre uzunluğundaki parkuru, buz altı yatay dalışta 2 dakika 16 saniyede tek nefesle katederek antrenmanda dünya rekoruna ulaştı.

Erken, yaptığı yazılı açıklamada, buz altı dalışıyla bir ilke imza atmak istediğini belirtti.

Tödürge Gölü'ndeki lokasyonun dünyanın en iyi 10 buz altı dalış noktasından biri olmasından hareketle 3 yıldır rekor denemeleri yaptığını aktaran Erken, "Türkuaz Doğa Sporları Su Altı ve Akarsu Arama Kurtarma Merkezi'nin desteği ile bu hayal gerçek oluyor. Yıllardır ülkemizde buz altında dünya rekoru kırmak için çaba sarf ediyorum. Bu hayalimi, 3 yıllık bir çalışma sonucunda Tödürge Gölü'nde önümüzdeki günlerde resmi olarak gerçekleştireceğim." ifadelerini kullandı.

Erken, iklim kriziyle mücadeleye dikkati çekmek ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ithafen rekoru kırmayı hedeflediğini dile getirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a verdiği söz üzerine dünya rekoru için Tödürge Gölü'nde antrenmanlara başladığını anlatan Erken, şunları kaydetti:

"Bakanımıza söz verdiğim gibi rekoru ülkemizde kıracağım. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Başkanı Oğuz Aydın'ın destekleri ile ilk rekor denemesini de buz altı dünya rekorumuzla yapmış olacağız. Bu anlamda çok mutluyum. Sivas Valimiz Salih Ayhan ve Zara Kaymakamı Meriç Dinçer'in ilgi ve destekleriyle de bu rekoru ülkemize getireceğiz, kendilerine teşekkür ediyorum."

Birgül Erken, bu hafta sonu Tödürge Gölü'nde uluslararası hakemler önünde yapacağı dalışla dünya rekorunun resmi sahibi olmaya çalışacak.

Buz altı Guinness Dünya Rekoru, 8 Nisan 2015'te Grönland'da yaptığı 112 metre dalışla Fransız Aurore Asso'ya ait.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mimar Sinan'ın Ege'deki tek eseri: Muradiye Camisi

2022-02-25 14:36 - Kültür Sanat

Andrey Rublev Dubai Açık'ta şampiyon oldu

2022-02-26 21:13 - Spor

Çıldır-Aktaş ve Türkgözü sınır kapıları 1 Mart'ta yolcu trafiğine açılıyor

2022-02-24 18:08 - Gündem

Maç sonrası hakeme saldıran Alman tenisçi Zverev, turnuvadan ihraç edildi

2022-02-23 12:45 - Spor

Ukrayna'dan Türkiye'ye ulaşanlar güzergahtaki yardımları için Türk Dışişlerine minnettar

2022-02-27 05:20 - Gündem

İstanbul'da polislerden taksi denetimi

2022-02-21 18:36 - Asayiş

Bileği bükülemeyen Kilisli kızlar, yeni şampiyonluklar peşinde

2022-02-24 12:36 - Çevre-Hayat

Avustralya'nın Melbourne kenti Ukrayna’ya destek için sarı-mavi renklerle ışıklandırıldı

2022-02-24 17:14 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: NATO daha kararlı bir adım atmalıydı

2022-02-25 15:25 - Siyaset

Deniz kıyısında yanan ormanlık alan yeniden yeşeriyor

2022-02-25 12:09 - Gündem

İlgili Haberler

Çaykur Rizespor, genç kaleci Efe Doğan'ı kadrosuna kattı

16:02 - Spor

Trabzonspor, Gaziantep FK'dan Mustafa Eskihellaç ile anlaştı

15:57 - Spor

TFF Tahkim Kurulu, Dursun Özbek'in cezasında indirime gitti

14:43 - Spor

Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Başkanlığı'na Abdülhadi Turus seçildi

14:07 - Spor

Gençlik ve Spor Bakanlığının projesi öğrencileri "kış sporlarıyla" tanıştırdı

14:02 - Spor

Günün Manşetleri

AFAD'da Santorini Adası Sismik Aktivite ve Olası Risk Değerlendirme Toplantısı düzenlendi

16:42 - Gündem

Sarıyer'de balıkçı teknesinde çıkan yangın söndürüldü

16:38 - Gündem

Macron, Türkiye ile ikili ilişkilerde olumlu gündem oluşturmak istediğini belirtti

16:33 - Dünya

Gazze'den serbest bırakılan 3 İsrailli esir, Kassam Tugaylarına teşekkür etti

16:27 - Dünya

Sarıyer'de balıkçı teknesinde çıkan yangına müdahale ediliyor

16:22 - Gündem