Milli kripto 'Göktürk-1' ile uzayda

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ergin, "Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü mühendisleri, kriptoloji alanındaki uzmanlıklarını ilk kez Göktürk-1 uydu projesiyle uzaya taşıdı." dedi. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

ANKARA - MEHTAP YILMAZ

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergi̇n, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) mühendislerinin kriptoloji alanındaki uzmanlıklarını ilk kez Göktürk-1 uydu projesiyle uzaya taşıdıklarını belirterek, "Uydudaki yerli ürünlerin bir tanesi de bizim milli kriptomuz. TÜBİTAK bünyesinde barındırdığı tecrübeli iş gücü kaynağıyla, uzayda verilecek yeni görevleri başarıyla tamamlamak için hazır." dedi.

Ergin, AA muhabirine, TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve UEKAE'nin çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TÜBİTAK BİLGEM, Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsünün, son yıllardaki çalışmalarında önemli bir mesafe katettiğini anlatan Ergin, enstitünün Türkiye sınırlarını aşarak, NATO'nun da dahil olduğu ülke ve organizasyonlara teknoloji sağlar duruma geldiğini söyledi.

Ergin, bu kapsamda milli savunma sanayisi için kritik projelerde yer alan UEKAE'ye, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) tarafından, Göktürk-1 uydusunun kripto sistemlerini geliştirme görevinin verildiğini hatırlattı.

Göktürk-1 uydusunun önemine işaret eden Ergin, projede sabit ve mobil yer istasyonları ile uydu arasındaki veri güvenliğini sağlayacak kripto cihazları ve anahtar üretim altyapısının, TÜBİTAK mühendislerince milli olarak geliştirildiğini, üretildiğini ve testler sonucunda yörüngeye fırlatıldığını ve uzaydaki görevine başladığını dile getirdi.

"Türkiye, uzaydaki gücünü arttırdı"

Ergin, uydu kripto sistemlerinin, aktarılacak fotoğraf ve görüntüler itibarıyla ülkeler için hayati önem taşıdığını belirtti. Uydu sinyallerinin şifrelenmeden gönderilmesi halinde, sinyallerin istenmeyen kaynaklar tarafından yeniden üretilebildiğine ve uyduya sahip ülkenin kontrolü kaybedebildiğine değinen Ergin, bu durumun önüne geçmek için uydu sinyallerinin kriptolanması gerektiğini vurguladı. Göktürk-1'in takibe aldığı görüntülerin başka ülke ve kuruluşlarca izlenmemesi gerektiğinin altını çizen Ergin, uyduların kripto sistemlerinin milli olanaklarla geliştirilmesinin çok önemli olduğunu kaydetti.

UEKAE mühendislerinin, kriptoloji alanındaki uzmanlıklarını ilk kez Göktürk-1 uydusu projesiyle uzaya taşıdıklarına dikkati çeken Ergin, şöyle konuştu:

"Uydudaki yerli ürünlerin bir tanesi de bizim milli kriptomuz. Görüntü çözünürlüğü, veri indirme hızı, manevra kabiliyeti ve gelişmiş yer sistem özelliklerine sahip Göktürk-1 uydusu ile Türkiye uzaydaki gücünü arttırdı. TÜBİTAK BİLGEM, bünyesinde barındırdığı tecrübeli iş gücü kaynağıyla, uzayda verilecek yeni görevleri de başarıyla tamamlamak için hazır. Bugüne kadar birçok alanda sağlanan tecrübeye ilave olarak, Göktürk-1 uydusundan elde edilen teknolojik kazanımları, yeni projelerde ülkemizin hizmetine sunacağız."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İsrail 2 Filistinli balıkçıyı gözaltına aldı

2016-12-04 18:37 - Dünya

Seyyar satıcıların yer kavgası: 1 ölü, 1 yaralı

2016-12-06 15:32 - Asayiş

Borsa İstanbul ve TMSF'den TL kararı

2016-12-02 22:02 - Ekonomi

Adana’da ele geçirilen bombalı araç böyle imha edildi

2016-12-06 13:17 - Asayiş

Gebelik döneminde obeziteye dikkat

2016-12-03 12:37 - Sağlık

AB'nin 'enerjisi' düşüyor

2016-12-02 14:37 - Ekonomi

Şampiyonlar Ligi'nde haftanın golü Cenk Tosun'dan

2016-12-05 19:22 - Spor

Down sendromlular "aşk"ın filmini çekti

2016-12-03 14:37 - Çevre-Hayat

Avusturya'da cumhurbaşkanı seçimi

2016-12-04 16:08 - Dünya

Cevdet Yılmaz: 'Doları yastık altına koymak ABD’ye sıfır faizle kredi açmaktır'

2016-12-04 21:02 - Gündem

İlgili Haberler

AB, Almanya'nın çip üretim tesisine 5 milyar avroluk desteğini onayladı

13:17 - Teknoloji

KVKK'den çocukların kişisel veri güvenliğinin sağlanması için öneriler

11:43 - Teknoloji

Uzay alanında yetişmiş insan kaynağını artıracak 'Mesleki Eğitim Programı' başladı

21:12 - Teknoloji

TENMAK, desteklediği AR-GE projeleriyle Türkiye'nin teknoloji merkezi olma yolunda ilerliyor

12:38 - Teknoloji

Öğrencilerin dijital oyun bağımlılığında "yalnızlık ve sıkıntı" nedeni öne çıkıyor

11:22 - Teknoloji

Günün Manşetleri

AB'ye mayısta 2 bin 500'den fazla refakatsiz çocuk sığınma başvurusu yaptı

13:32 - Dünya

Osmaniye'de yapımı tamamlanan 90 konut depremzedelere teslim edildi

13:28 - Gündem

ABD'li milyarder Musk'tan seçimlerin ardından "kabinede göreve hazırım" mesajı

13:22 - Dünya

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan, Prof. Dr. Gürdoğan için başsağlığı mesajı

13:18 - Siyaset

Konuşan yerli yük taşıma aracı gözünü Avrupa pazarına çevirdi

13:12 - Ekonomi