'Mezhep farklılıklarını kaşımak isteyenlere 'dur' diyeceğiz'

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Dünyanın Anadolu İslam'ına çok ihtiyacı var. Hep beraber, bizi bir kez daha zor dönemlere sokmak için aramızdaki mezhep farklılıklarını, etnik kökenleri bir şekilde kaşımak isteyenlere 'dur' diyeceğiz." dedi.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

NEVŞEHİR

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "Şimdi dünyanın size çok ihtiyacı var. Bu Anadolu irfanına, Anadolu İslam'ına çok ihtiyacı var. Hep beraber, bizi bir kez daha zor dönemlere sokmak için aramızdaki mezhep ve meşrep farklılıklarını, etnik kökenleri bir şekilde kaşımak isteyenlere 'dur' diyeceğiz. Onların sözlerine asla ve asla kulak asmayacağız." dedi.

Kurtulmuş, Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki Çilehane mevkisindeki Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen 54'üncü Ulusal, 28'inci Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Ektinlikleri'nde yaptığı konuşmada, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.

"İslam coğrafyasında çalkantılar yaşandı"

Etkinliğin Türkiye'nin çok hassas bir dönemden geçtiği günlerde yapıldığını ifade eden Kurtulmuş, İslam coğrafyasının ve yakın coğrafyanın neredeyse tamamında birtakım çalkantılar, kavgalar, gürültüler, cinayetler yaşandığına dikkati çekti.

"Tabiri caizse, bir asır önce konulan emperyal proje, bir asır sonra bütün teferruatıyla uygulanmaya çalışılıyor." diyen Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Bu coğrafyanın insanları bir taraftan etnik kökenlerindeki farklılıklar, diğer taraftan mezhep ve meşrep farklılıkları dolayısıyla birbirlerine düşman edilmeye çalışılıyor. İşte sevgili canlar, bu güzel ülkenin, bu büyük medeniyetin çocukları olarak hepimize tarihi bir sorumluluk düşüyor. Horasan erenlerinin, Anadolu erenlerinin, Anadolu irfan mektebi olarak asırlardır yaşattığı, Hacı Bektaş Velilerin, Hacı Bayram Velilerin, Yunus Emrelerin, Mevlanaların, Taptuk Emrelerin her birisinin toplumun genlerine bir gergef gibi işlediği bu irfan medeniyetini, bu güzel yolu yeniden diriltmek mecburiyetindeyiz. Temelinde sevgi, barış olan, insanları Yaradan'ın emaneti olarak gören bir büyük anlayışı yeniden inşa ve ihya etmek mecburiyetindeyiz."

"Bütün canların bir olduğunu dünyaya haykıracağız"

Bakan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi dünyanın size çok ihtiyacı var. Bu Anadolu irfanına, Anadolu İslam'ına çok ihtiyacı var. Hep beraber, bizi bir kez daha zor dönemlere sokmak için aramızdaki mezhep ve meşrep farklılıklarını, etnik kökenleri bir şekilde kaşımak isteyenlere 'dur' diyeceğiz. Onların sözlerine asla ve asla kulak asmayacağız. Bu topraklarda hepimizin, bütün canların bir olduğunu, beraber olduğunu bütün dünyaya haykıracağız. Bizim yolumuz, irfan mektebinin yoludur. Bizim mektebimiz, Hacı Bektaşların mektebidir. Bizim yolumuz, insanı yaşat ki devlet yaşasın diyen anlayışın yoludur. Bizim yolumuz, toplumun en güçsüzü olsa da hakkının alınıp teslim edildiği adalet yoludur. Bu yoldan ayrılmayacağız ve yeniden inşa edeceğiz. İslam'ı ve insanlığı kirleten birtakım sözlerin üstünü örtecek, onlara asil duruşumuzla, birliğimizle, beraberliğimizle, irfan mektebinin o engin gönül zenginliğiyle cevap verecek, bir olacak, iri olacak, diri olacak ve inşallah hep beraber güçlü bir şekilde yolumuza devam edeceğiz."

Etkinliklerin Orta Asya ve Balkanlara yaygınlaştırılması

Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri'nin daha fazla uluslararası hala getirilebileceğine işaret eden Kurtulmuş, bu konuyu CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu ile görüştüğünü söyledi.

Numan Kurtulmuş, "Sayın Genel Başkan ve Belediye Başkanı ile de konuştuk. İnşallah, bir daha ki sene etkinlikleri biraz daha uluslararası hale getirmemiz lazım. Orta Asya'dan Balkanlara kadar Alevi, Bektaşi dedelerinin hepsini çağıralım. Hacıbektaş'ta onları ağırlayarak çok güzel bir Alevi, Bektaşi etkinliği olarak uluslararası hale getirelim. Bakanlık olarak biz de üzerimize düşen sorumluluğu yaparız." dedi.

Hacıbektaş Kaymakamı Yiğit Yaşar Demirer de Hacı Bektaş Veli'nin sevgi, barış, hoşgörüye dayanan felsefesiyle Anadolu'da yaşayan insanların gönlünde taht kurduğunu belirterek, etkinliklerin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Gazeteci Burak Orhan, Diyanet'in yeni Basın Müşaviri oldu

2017-10-12 21:15 - Medya

İngiliz acente temsilcileri Muğla'dan memnun ayrıldı

2017-10-11 01:02 - Kültür Sanat

Antalya'da falezlerde erkek cesedi bulundu !

2017-10-14 03:47 - Asayiş

İzmir Kuş Cenneti'ne can suyu

2017-10-09 14:57 - Gündem

'Medeniyetimizi yeniden ihya etmek için ilim ipine sarılmalıyız'

2017-10-12 18:47 - Gündem

Kudüs'te şiirli türkülü Türkçe heyecanı

2017-10-10 01:42 - Gündem

Hatay'ın Suriye sınırında çatışma

2017-10-14 01:52 - Asayiş

Kadın Milli Hentbol Takımı gençleşti

2017-10-08 15:17 - Spor

Cephe hattında kardeş buluşması

2017-10-09 01:37 - Dünya

Nate kasırgası petrol ve doğalgaz üretimini sekteye uğratacak

2017-10-08 03:22 - Dünya

İlgili Haberler

Lübnan'daki Türkoloji bölümü öğrencileri hem Türkçeyi hem Türk kültürünü öğreniyor

12:02 - Kültür Sanat

Samsun'dan Elbistan'a depremzedelerle kurulan 'Gönül Köprüsü' mektupları kitaplaştı

14:18 - Kültür Sanat

Tarlalardaki halılar kadın işçilerin emekleriyle pastelleşiyor

12:58 - Kültür Sanat

Müzisyen kalaycı, ailesiyle köy köy gezerek ata mesleğini yaşatıyor

14:12 - Kültür Sanat

Telkari ustası 38 yıldır altın, gümüş ve bakıra ateşle şekil veriyor

14:08 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

SWM Motor, Türkiye'de üretim için başvuru yaptı

09:28 - Ekonomi

Küçükçekmece'de 4 aracın karıştığı zincirleme kazada 13 kişi yaralandı

09:03 - Asayiş

Babası Türk annesi Kürt, Mahabadlı Mesud Pezeşkiyan! -Ömür Çelikdönmez yazdı-

08:55 - En Son Yazılar

TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan Ordu ve Muş'ta selde vefat edenler için başsağlığı mesajı

08:52 - Gündem

İsrail, Gazze kentinin farklı bölgelerine hava saldırıları gerçekleştirdi

08:47 - Dünya