?>

Metrelerce yüksekte çalışan kule vinç operatörleri inşaatlara hız kazandırıyor

Siirt'te hastane inşaatında görevli kule vinç operatörleri, yüksekten yapılan kritik taşımacılık ve koordinasyonla projeye katkı sağlıyor.

Çevre-Hayat - 1 ay önce

Siirt

Kentte, bina oturma alanı 20 bin 619 metrekare, toplam 89 bin 749 metrekare kapalı alanda "akıllı hastane" modeli ve yatay mimari anlayışıyla projelendirilen 400 yataklı Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ek binasının inşaatı sürüyor.

İnşaatın yapımında görevli kule vinç operatörleri, her gün 50 metre yükseklikte, zor koşullarda çalışıyor.

Günde iki kez kuleye tırmanan ve gerekli kontrolleri yaptıktan sonra yaklaşık 8 saat mesai yapan operatörler, diğer çalışanlarla koordineli şekilde ağır yüklerin taşınmasını, malzeme ve ekipmanların yer değiştirilmesini sağlıyor.

"Vinç operatörüne su götürürken bu meslekle tanıştım"

Operatörlerden Ahmet Aslan (31), AA muhabirine, yaklaşık 12 yıldır bu görevi yaptığını söyledi.

İnşaat sahasına getirilen kule vinç parçalarının 180 tonluk mobil vinç desteğiyle kurulduğunu ifade eden Aslan, her kule vincinde 60-70 personelle koordineli çalıştığını ve 60 metre genişliğiyle 14 bin metrekarelik alana hizmet verdiğini anlattı.

İstanbul'da inşaat işçisi olduğu sırada kule vinçlerle tanıştığını anlatan Aslan, "Vinç operatörüne su götürürken bu meslekle tanıştım. Operatöre su taşırken makine sallandığı için korkuyordum. Bu korkumla yüzleştim. Operatöre ve onun çalışma şartlarına özendim. Yükseklik korkumu da yendiğim için 11 ayda bu mesleği öğrendim." dedi.

Mesaiye sabah saat 07.30 gibi hazırlandıklarını, saat 08.00'de makineye çıktığını dile getiren Aslan, gerekli kontrollerin ardından işbaşı yaptıklarını kaydetti.

"Merdivenleri tek tek çıkıyoruz. Öğlene kadar tepede kalıyoruz ve öğle yemeği için aşağıya inip öğleden sonra yeniden tırmanıyoruz." diyen Aslan, mesleklerinin kolay olmadığını belirtti.

Aslan, "Önce iş güvenliği, işçilerin güvenliği diyerek çalışıyoruz. Çünkü nerdeyse bütün işler elinizin altından geçiyor. Bir su taşıması bile vinçle yapılıyor. Bu işi layıkıyla yapan kişilere öneririm. Bu işi yaparken de layıkıyla yapıp emeğinin hakkını vermek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Bazen bulutların içerisinde hissediyoruz"

Operatör Mehmet Kadri Yağmahan (48) da 5 çocuk babası olduğunu, Adana'da su arıtma tesisi inşaatında çalışırken bu meslekle tanıştığını belirtti.

İnşaat işçisi olduğu dönemde vinç halatının koptuğu bir durum yaşadıklarını aktaran Yağmahan, şöyle devam etti:

"Halat koptuğu için operatör aşağıya indi. Yüksek olduğu için kimse çıkmadı ama ben ona yardım ettim. Oradaki yetkililer ve iş arkadaşlarımız cesaretli olduğumu ve yükseklik korkum olmadığını belirtip bu işi yapabileceğimi belirttiler. Halat kopunca da 70-80 kişi boşta kaldı, çalışmalar durdu. Teklif gelmesi üzerine ben de operatör olmaya karar verdim. Gerekli izinleri aldıktan sonra her gün 1-2 saat operatörün yanına çıkıp bu işi öğrendim. Yaklaşık 20 yıldır bu işi yapıyorum."

Bu meslekte bütün inşaat sahasına hakim olmak gerektiğine dikkati çeken Yağmahan, farklı birimlerde görevli işçilerle koordineli halde çalışmanın önemini vurguladı.

Mesleklerini icra ederken iş güvenliğini ön planda tuttuklarını ifade eden Yağmahan, "Çok yüksekte olduğumuz için bazen bulutların içerisinde hissediyoruz. Kule vince çıkarken çok yoruluyoruz ama inerken sıkıntı yaşamıyoruz. İş sırasında bazı kör noktalar olabiliyor. O nedenle diğer çalışanlarla koordineli şekilde ve devamlı iletişim halinde olmak önemlidir. Olumsuz hava koşulları olduğunda ise çalışmalarımız durabiliyor." dedi.

"Kule vinçler kaba inşaatın bel kemiği"

Yüklenici firma proje müdürü Mithat Demircan, 386 deprem izolatörünün kullanıldığı projede fiziki gerçekleşmenin yüzde 57'ye ulaştığını söyledi.

İnşaat alanında bulunan 3 kule vincin çalışmaların hızlı şekilde sürdürülmesinde önem taşıdığına dikkati çeken Demircan, "Kule vinçler kaba inşaatın bel kemiği çünkü bizim buradaki demir, kalıp gibi birçok çalışma kule vinçler üzerinde yürüyor. Dolayısıyla buradaki kule vinçlerin önemi çok büyük. Hem süre hem ekiplerin çalışma düzeninde kule vinçler önemli yer alıyor. Kule vinçler çalışmalarımızın olmazsa olmazlarından biri." dedi.

Kule vinçler sayesinde inşaatların yapım süresinin önemli ölçüde kısaldığına dikkati çeken Demircan, bu tür projelerin kule vinçler olmadan yürümesinin çok zor olduğunu anlattı.

"Kule vinç operatörlerinin işi bilmeleri, tecrübeleri hayati önem taşıyor. Geniş bir mesafede ağır yük taşıyorlar. İş güvenliği burada her şeyden önce geliyor. Operatörlerimiz de buna göre çalışmalarını sürdürüyor." ifadelerini kullanan Demircan, metrelerce yükseklerde fedakarca çalışan operatörler ve diğer inşaat işçilerine emeklerinden dolayı teşekkür etti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Voleybolda 2024 böyle geçti

2024-12-31 11:32 - Spor

Dakika dakika Güney Kore'de 179 kişinin öldüğü uçak kazası anları

2024-12-30 22:42 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Yıldız Dağı'nda yeni yılın ilk gününde yoğunluk yaşandı

2025-01-01 16:38 - Çevre-Hayat

'Kalkan-37' operasyonlarında 42 göçmen kaçakçılığı şüphelisi yakalandı

2025-01-02 09:18 - Asayiş

Süper Lig'in 18. haftasında oynanacak maçları yönetecek hakemler açıklandı

2025-01-01 17:08 - Spor

Düşürülen Azerbaycan uçağında ölen mürettebat törenle defnedildi

2024-12-29 16:17 - Dünya

MKE Ankaragücü İKON Menkul-Çağdaş Bodrumspor basketbol maçının ardından gergin anlar

2024-12-31 02:17 - Spor

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: Gazze'de bebekler soğuktan donarak ölüyor

2024-12-29 00:02 - Dünya

İsrail ordusu ateş açarak Lübnanlı balıkçıların araçlarını almasını engelledi

2024-12-28 19:28 - Dünya

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde seyir halindeki otomobilde çıkan yangın söndürüldü

2024-12-29 01:22 - Asayiş

İlgili Haberler

İklim değişikliği Grönland Buz Tabakası üzerindeki çatlakları hızlandırıyor

21:20 - Çevre-Hayat

Adana'da mandalina hasadı devam ediyor

18:22 - Çevre-Hayat

KADEM Mütevelli Heyeti Başkanı Bayraktar, depremzede kadını yeni evinde ziyaret etti

17:43 - Çevre-Hayat

Ayrık omurga hastalığıyla mücadele eden Yusuf Efe, milli takıma seçildi

17:37 - Çevre-Hayat

KADEM'in Kadın Destek Merkezlerinden hizmet alanların sayısı 10 bini aştı

15:53 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

BM, bir haftada 545 binden fazla kişinin Gazze'nin kuzeyine geçtiğini tahmin ettiklerini bildir

03:17 - Dünya

ABD'de USAID önünde toplanan Demokratlar Musk'ı protesto etti

02:33 - Dünya

AB: ABD tarafından hedef alınırsak sert şekilde yanıt vereceğiz

02:27 - Dünya

Göç İdaresi Başkanlığı 560 sözleşmeli personel alacak

02:23 - Gündem

AFAD, Mersin Valiliği, Göç İdaresi Başkanlığı ve büyükelçi atamaları Resmi Gazete'de

01:52 - Gündem