?>

Mesleki yeterlilik belgeli işçi çalıştıran işverenlere teşvik, istihdama olumlu yansıdı

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkanı Mustafa Necmi İlhan, mesleki yeterlilik belgesine sahip işçi çalıştıran işverenlere verilen teşvik sayesinde, son 5 yılda 2 milyonun üzerinde kişinin istihdam edildiğini bildirdi.

Ekonomi - 1 ay önce

Ankara

İlhan, AA muhabirine, İşsizlik Sigortası Kanunu'nun geçici 10. maddesi kapsamında, işverenlere, MYK belgesi sahibi kişileri istihdam etmeleri durumunda, 54 aya kadar sigorta prim teşviki verildiğini anımsattı.

Teşvik kapsamında, işverenlerin, prime esas kazanç üst sınırına kadar olan sosyal güvenlik primi işveren paylarının İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılandığını belirten İlhan, işverenlere verilen bu desteğin yaklaşık 4 bin lira ila 31 bin lira arasında değiştiğini ifade etti.

İlhan, teşvikten yararlanmak için "İstihdam edilecek kişinin son 6 aydır işsiz olması", "Kişinin istihdam edildiği tarihten önceki son 6 ayın ortalama sigortalı çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmesi" ve "İşverenin özel sektör işvereni olması" şartlarını taşımak gerektiğini bildirdi.

"Kişinin, İŞKUR'a kayıtlı olması durumunda destek süresine 6 ay ekliyoruz"

18 yaş ve üzeri kadınlar ile 18-29 yaş arasında erkekleri istihdam eden işverenlere 24-54 ay arasında, 29 yaş ve üzeri erkekleri istihdam eden işverenlere ise 6-30 ay arasında teşvik verildiğini aktaran İlhan, "Çalışmaktayken 1 Mart 2011'den sonra mesleki yeterlilik belgesi alanları, mesleki ve teknik eğitimini tamamlayanları veya iş gücü yetiştirme kurslarını bitirenleri istihdam eden işverenlere de 12 ay süreyle destek sağlanıyor. Üstelik burada kişinin, İŞKUR'a kayıtlı olması da söz konusuysa bu destek süresine 6 ay daha ekliyoruz." dedi.

İlhan, teşvikten yararlanmak isteyen işverenlerin, Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) e-Bildirge uygulamasından başvuru yapabildiğini belirterek, uygulamanın, cinsiyet, yaş, mesleki yeterlilik belgesi kriterlerine bağlı olarak yararlanma süresini otomatik belirlediğini anlattı.

Teşvikten yararlanan işveren ve çalışan sayılarına ilişkin bilgi veren İlhan, "Sosyal Güvenlik Kurumundan aldığımız son 15 yıllık verileri inceleyip analiz yaptığımızda, yılda ortalama 139 binden fazla işveren ve 307 bine yakın çalışanın bu teşvikten faydalandığını söylemek mümkün. Faydalananların yüzde 55'i kadın, yüzde 45'i ise erkek. Ayrıca bu kapsamda, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yıllık ortalama 52 milyar lira tutarında teşvik sağlanmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Bu sene 500 binli rakamları göreceğimizi düşünüyorum"

İlhan, MYK'nin görevleri arasında belgeli ve nitelikli iş gücünü artırmanın yer aldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kuşkusuz belgeli ve nitelikli iş gücünü artırmak, iş yerinde verimliliği, iş sağlığı ve güvenliği ile çevre koşullarına uyumu sağlayacak ve yeşil dönüşüme katkıda bulunacaktır. Bunların ötesinde, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler'in hedefleri olan sürdürülebilir iş kavramını da yakalamamızı sağlayacaktır. Son 5 yılın verilerine baktığımızda bu teşvikle, 2020'de 243 bin 724, 2021'de 302 bin 350, 2022'de 360 bin 572, 2023'te 617 bin 200, 2024'te ise 496 bin 342 kişinin istihdama katılması sağlanmış. Yaklaşık 500 bin kişi kadar istihdama katkı sağlanmasının çok önemli olduğuna inanıyorum. Bu artış trendine baktığımızda bu sene 500 binli rakamları göreceğimizi düşünüyorum."

Mesleki yeterlilik belgesini almak için izlenecek adımların MYK'nin internet sitesinden (www.myk.gov.tr) öğrenilebileceğini ifade eden İlhan, belgenin, Kurum tarafından yetkilendirilen 272 kuruluş aracılığıyla temin edildiğini bildirdi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Buz tutan "Ağlayan Kayalar" fotoğraf tutkunlarını ve doğaseverleri ağırlıyor

2025-03-02 12:08 - Çevre-Hayat

Kangrenden bacağını kaybeden genç, sporla hayata tutundu

2025-03-08 12:52 - Spor

Bilecik'te tırın yolcu otobüsüne arkadan çarptığı kazada çok sayıda kişi yaralandı

2025-03-02 14:02 - Asayiş

Rusya'ya patates ithalatı neredeyse iki katına çıkacak

2025-03-07 07:07 - Özel Haber

Türkiye'nin fındık ihracatının yüzde 34'ü Trabzon'dan yapıldı

2025-03-05 17:48 - Ekonomi

Malatya'da 4 noktada 4 bin kişiye iftar veriliyor

2025-03-04 21:42 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Ticaret Bakanlığı, stokçulara ve fahiş fiyat uygulayanlara geçen yıl da göz açtırmadı

2025-03-05 13:17 - Ekonomi

Gazze'de gıda maddelerinin bulunduğu depolarda yangın çıktı

2025-03-08 22:03 - Dünya

Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Witkoff, bölge ziyaretini erteledi

2025-03-03 19:43 - Dünya

Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Kılıç, canlı yayında soruları cevapladı

2025-03-07 02:02 - Siyaset

İlgili Haberler

Bakan Yumaklı, zirai dondan etkilenen 16 meyve türü için destek verileceğini bildirdi

14:42 - Ekonomi

Trafikteki elektrikli otomobil sayısı bir yılda 2 katına çıktı

14:03 - Ekonomi

Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımlarına ilişkin düzenleme

13:47 - Ekonomi

Türkiye Avrupa'ya "yeşil hidrojen" ihraç edebilir konuma yakın

13:32 - Ekonomi

Batı Akdeniz'in ilk çeyrekteki ihracat şampiyonu "biber" oldu

12:58 - Ekonomi

Günün Manşetleri

CANLI - Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu yıl 100 Sağlıklı Hayat Merkezi'ni daha devreye alacağız

17:12 - Gündem

Eyüpspor, yarın Çaykur Rizespor'a konuk olacak

17:08 - Spor

Emine Erdoğan, KADEM'in yeni yönetimini tebrik etti

16:47 - Gündem

Guggenheim Müzesi sahte çıkan bomba ihbarı nedeniyle 2,5 saat boşaltıldı

16:37 - Dünya

Mardin'de dili boğazına kaçan öğrenciyi müdür yardımcısı kurtardı

16:12 - Gündem