?>

Mersin'deki salgın hastaneleri Kovid-19'a 'duvar' oldu

Fiziki altyapı ve teknolojik donanımlarıyla eksiksiz hizmet veren 5 salgın hastanesi, kentin vaka sayısı en düşük iller arasında yer almasında önemli rol üstlendi.

Gündem - 5 yıl önce

MERSİN

Mersin'deki 5 salgın hastanesi, sağlık çalışanlarının özverili mücadelesi, fiziki altyapısı ve teknolojik donanımlarıyla yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede önemli rol oynadı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 11 Mart'ta, Türkiye'de bir kişiye Kovid-19 teşhisi konulduğunu duyurmasının ardından Mersin Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi ile Toros, Tarsus ve Silifke Devlet Hastanelerinde harekete geçildi.

Salgınla mücadelede görev alacağı ilan edilen bu 5 hastanede, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerileri doğrultusunda "Kovid-19 polikliniği" oluşturuldu.

Bu süreçte poliklinik giriş ve çıkışlarında sıkı tedbirler alınırken, triyaj çadırlarında bulguları şüpheli olan vatandaşlar, sağlık personelleri eşliğinde gözetim alına alındı.

Tedavi sürecinde hem sağlık çalışanlarının fedakarca mücadelesi hem de hastanelerin fiziki altyapı ve teknolojik donanımları, salgınının yayılımının önüne geçti.

Mersin, 5 salgın hastanesi ve tedbirlere büyük oranda uyulmasıyla Kovid-19 vakalarının en az görüldüğü iller arasında yer aldı.

"Aldığımız tedbirler yerinde ve zamanında oldu"

İl Sağlık Müdürü Sinan Bahçacı, yaptığı açıklamada, "yeni normal" dönemle vatandaşların poliklinik hizmetlerine ulaşması için hastanelerin kapılarını açtığını söyledi.

Randevu sistemiyle hizmet veren hastanelerin Kovid-19'a karşı da tam donanımlı hizmet sunmaya devam ettiğinin altını çizen Bahçacı, Koronavirüs Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri doğrultusunda, Mersin Valiliği koordinasyonunda oluşturulan Pandemi Kurulu ve Hıfzıssıhha kararlarıyla hem sosyal hayatı hem de insan sağlığını koordine ettiklerini anlattı.

Bahçacı, Mersin'deki vaka sayısının birçok kente oranla düşük olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kovid-19'u en başından itibaren çok yönlü olarak ele aldık. Hastanelerde uygulanan tedavi tek elden yürütüldü. Koronavirüs Bilim Kurulu'muz karar aldı, hastanelerimiz de uyguladı. Hastaları olabildiğince yoğun bakımlardan uzak tutmaya, yoğun bakıma alındıysa da en geç dönemde entübe etmeye çalıştık. Aldığımız tedbirler yerinde ve zamanında oldu. Halkımızın aldığımızın tedbirlere uyumunda zorluk yaşamadık."

Türkiye'nin, Kovid-19'la mücadelesinde, diğer ülkelere göre farklı bir strateji ve tedavi politikası uyguladığına dikkati çeken Bahçacı, salgın hastanelerinin burada aktif rol aldığını vurguladı.

"Yerinde ve zamanında çok iyi bir filyasyon sağladık"

Kentte pandemi hastanesi ilan edilen sağlık tesislerinin Koronavirüs Bilim Kurulu'nun önerilerini dikkate alarak hizmet verdiğini aktaran Bahçacı, şunları kaydetti:

"İlk vakamız çok önemliydi. İlk vakadan itibaren çok iyi izolasyon ve filyasyon sağladık. Filyasyondaki başarı bu hastalıktaki başarıyı öne çıkaran unsurlardan biridir. Bu ne kadar iyi olursa o kadar başarı olursunuz. Mersin halkı bize bu konuda destek oldu. Doğru bilgiyi zamanında aldık. Akşam aldığımız bilgiyi sabaha bırakmadık. Yerinde ve zamanında çok iyi bir filyasyon sağladık ve bunların sonuçlarını çok hızlı aldık."

Bahçacı, Mersin genelindeki vakaların yüzde 80'inin, belirti göstermeyen hastalar olduğunu belirterek "Biz bu hastalarımızı hastanede tedavi edip ısrarcı davranarak hedefe ulaştık. Bu da hastanelerimizdeki yatak kapasitesinin yerinde ve yeterli olduğunu gösterdi. Hastanelerdeki her odamız yoğun bakım niteliği taşıyordu. Bu durum bir avantaj oluşturdu." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA . dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, Kamçatka Yarımadası’nın eşsiz doğal manzaralarını anlattı

2020-06-09 05:01 - Özel Haber

Ömrünü Kızılırmak'ın temizliğine adadı

2020-06-07 17:07 - Genel

Eski Ekvador Devlet Başkanı Bucaram gözaltına alındı

2020-06-04 04:02 - Dünya

Ruslar, Matruşka'nın neyi sembolize ettiğini anlattı

2020-06-06 03:52 - Özel Haber

Süleymani'nin güzergah bilgilerini paylaştığı iddia edilen kişiye idam cezası

2020-06-09 14:22 - Dünya

Bakan Kurum: Sahada fiilen 116 bin konutun dönüşümünü gerçekleştiriyoruz

2020-06-07 22:14 - Genel

Tarım ve Orman Bakanlığından İYİ Partili Türkkan'ın 'tohumla ilgili' iddialarına yanıt

2020-06-08 18:27 - Ekonomi

En iyi 10 bankanın mevduat maksimum oranı yüzde 5,04 ile rekor gerileme seviyesine düştü

2020-06-06 03:33 - Özel Haber

Kılıçdaroğlu'ndan milletvekillerine tarım görevlendirmesi

2020-06-05 15:08 - Politika

Mersin'deki salgın hastaneleri Kovid-19'a 'duvar' oldu

2020-06-09 17:27 - Gündem

İlgili Haberler

Emine Erdoğan: Dualarımız Filistin ile kalplerimiz her daim kardeşlerimizle

22:47 - Gündem

Dışişleri Bakanı Fidan, Hollandalı mevkidaşı Veldkamp ile görüştü

19:52 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK Genel Sekreteri Okay Memiş'i kabul etti

19:02 - Gündem

Antalya Havalimanı şubatta 908 bin 822 yolcuya hizmet verdi

18:48 - Gündem

Atık suyun deşarj edildiği İzmir Körfezi'nde suyun rengi değişti

17:23 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Eğitim Bakanlığı, 1300 çalışanının işine son vermeyi planlıyor

03:17 - Dünya

ABD'de, uzayda mahsur kalan astronotlarla ilgili Biden'a yönelik eleştiriler sürüyor

02:43 - Dünya

Trump, Elon Musk'a desteğini göstermek için bir Tesla satın aldı

02:37 - Dünya

Ukrayna Dışişleri Bakanı Sybiha, ateşkes önerisinin savaşı sona erdirme yolunu açacağını belirtti

02:32 - Dünya

Devler Ligi'nde ilk çeyrek finalistler belli oldu

02:28 - Spor