?>

Merkez Bankası faiz indirdi

Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekti.

Ekonomi - 6 yıl önce

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek yüzde 24'ten yüzde 19,75'e çekti.

TCMB tarafından faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal başkanlığında toplanan PPK'nın, politika faizinin yüzde 24'ten yüzde 19,75’e indirilmesine karar verdiği bildirildi.

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin, iktisadi faaliyetin ılımlı bir toparlanma eğilimi sergilediğini gösterdiği belirtildi.

Küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen rekabet gücündeki gelişmelerin etkisiyle mal ve hizmet ihracatı artış eğiliminin sürdüğü, özellikle turizmdeki güçlü seyrin doğrudan ve bağlantılı sektörler kanalıyla iktisadi faaliyeti desteklediği ifade edilen duyuruda, şunlar kaydedildi:

"Önümüzdeki dönemde net ihracatın büyümeye katkısını sürdüreceği, enflasyondaki düşüş eğilimi ve finansal koşullardaki kısmi iyileşmeyle birlikte ekonomideki kademeli toparlanmanın devam edeceği öngörülmektedir. Büyüme kompozisyonu dış dengeyi olumlu etkilemektedir. Cari işlemler dengesindeki iyileşme eğiliminin sürmesi beklenmektedir.

Yakın dönemde küresel iktisadi faaliyetin zayıflaması ve enflasyona dair aşağı yönlü risklerin belirginleşmesiyle gelişmiş ülke merkez bankalarının genişleyici para politikası adımları atma olasılığı güçlenmiştir.

Bu durum, gelişmekte olan ülke finansal varlıklarına yönelik talebi ve risk iştahını desteklemekle birlikte korumacılık önlemlerinin ve küresel ekonomi politikalarına dair diğer belirsizliklerin gerek sermaye akımları gerekse dış ticaret kanalıyla oluşturabileceği etkiler yakından takip edilmektedir."

"Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir"

Duyuruda, enflasyon görünümündeki iyileşmenin devam ettiği belirtilerek, yılın ikinci çeyreğinde enflasyonun işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarındaki yavaşlamanın da katkısıyla belirgin bir düşüş sergilediği aktarıldı.

İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkilerinin enflasyondaki düşüşü desteklediği kaydedilen duyuruda, şu değerlendirmelere yer verildi:

"Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yıl sonu itibarıyla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu'nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir.

Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 425 baz puan indirilmesine karar vermiştir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası, fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Duyuruda, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin 5 iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Uşak'ta 1 milyon dolarlık banknot ele geçirildi

2019-07-21 02:02 - Asayiş

D’S Damat'ın sponsorluğu Güney Afrika’da tartışma konusu

2019-07-24 20:05 - Genel

'Medyamız global dünyada dışa açılan penceremizdir'

2019-07-23 16:52 - Medya

'Cezaevinde ben de dahil kadınlar tecavüze uğruyordu'

2019-07-23 14:47 - Gündem

Fındık kabuğundan kömür üretilecek

2019-07-19 00:08 - Ekonomi

Türkiye'nin lojistik kapısı İzmit

2019-07-24 17:06 - Genel

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dağ'dan 'S-400' ve 'Doğu Akdeniz' açıklama

2019-07-24 20:17 - Siyaset

Kaan Ayhan ve Kenan Karaman transferde doğru kulübü bekliyor

2019-07-23 14:52 - Spor

ABD'deki FETÖ Şebekesi: İzzet Akyar

2019-07-20 15:37 - Gündem

Belediyenin işten çıkardığı kadından HDP önünde protesto

2019-07-23 16:32 - Gündem

İlgili Haberler

TCMB’den döviz kredilerinde sıkılaşma adımı

00:47 - Ekonomi

IMF ve Ukrayna, 400 milyon dolarlık finansman için anlaştı

23:50 - Ekonomi

Bu hafta yatırım araçlarının performansı

22:28 - Ekonomi

ECB'nin ödeme sistemindeki teknik sorunlar Avrupa'da bankacılık işlemlerini zorlaştırdı

19:17 - Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat bakiyesi 28,9 milyar dolara geriledi

16:47 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Zelenskiy, "Trump'tan özür dilemesini gerektirecek" yanlış bir şey yapmadığı görüşünd

05:28 - Dünya

ABD'den İsrail'e yaklaşık 3 milyar dolarlık yeni silah satışına onay

05:23 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin, Belarus ile güvenlik garantilerine ilişkin anlaşmayı onayladı

05:18 - Dünya

ABD, Ukrayna enerji şebekesinin restorasyonuna verdiği desteği sonlandırdı

05:13 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Bessent: Barış anlaşması istemeyen bir liderle ekonomik anlaşma yapmak çok zor

05:08 - Dünya