?>

Merkez bankaları, piyasaların odağındaki yerini koruyor

Küresel piyasalarda geçen haftanın son işlem gününde pozitif bir seyir izlenmesinin ardından bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ile Türkiye ve Japonya merkez bankalarının toplantıları takip edilecek.

Ekonomi - 4 yıl önce

İstanbul

Geçen hafta küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) toplantı tutanaklarıyla artan belirsizlikler ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında delta varyantına yönelik tedirginlikler öne çıksa da ABD borsalarının rekorlarına devam etmesi dikkati çekti.

Bu hafta Çin'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceği piyasalarda, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Senato'da yapacağı sunum ile Japonya ve Türkiye'de merkez bankalarının faiz kararları da yatırımcıların odağına yerleşti.

Fed'in geçen hafta yayımlanan toplantı tutanakları, varlık alımlarının azaltılması konusundaki belirsizliklerin uzun bir süre daha gündemi meşgul edeceğini ortaya koydu. Bu anlamda Powell'ın yapacağı sözle yönlendirmelerinin önemi artarken, açıklanacak makroekonomik verilerin de yatırımcı kararları üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Cuma günü New York borsasında rekorlar kırılırken, dolar endeksi ise yüzde 0,3 değer kaybıyla 92,1'e geriledi. Dow Jones endeksi yüzde 1,30, S&P 500 endeksi yüzde 1,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,98 artarak tüm zamanların en yüksek kapanışlarını gerçekleştirdi.

Avrupa tarafında beklentilerin altında kalan makroekomoik veriler ve delta varyantına ilişkin gelişmeler geçen haftanın en önemli konuları oldu.

Almanya'da sanayi üretimi, fabrika siparişleri ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi verilerinin beklentilerin altında kalması, pay piyasalarında hafta genelinde karışık bir görünüme neden olsa da cuma günü alımların güçlendiği görüldü.

İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,30, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,73, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,07 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,67 yükseliş kaydetti.

Avro/dolar paritesi ise geçen hafta 1,1781 ile 5 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından perşembe ve cuma toparlayarak 1,1870 seviyesine yükseldi.

Cuma günü ABD ve Avrupa borsalarındaki pozitif seyir, Asya pay piyasaları ile yeni haftaya da taşındı. Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) attığı zorunlu karşılık adımı da piyasaları likidite anlamında destekledi. PBoC, 15 Temmuz'da itibaren geçerli olacak şekilde zorunlu karşılık oranlarını 0,5 puan düşürdü. Yapılan değişiklikle piyasaya 1 trilyon yuanlık likidite sağlanacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan bugün açıklanan verilere göre Japonya'da çekirdek makine siparişleri mayısta, bir önceki aya göre yüzde 7,8 artarak beklentileri aştı.

Bu gelişmelerle kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,1, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9 değer kazandı.

Artan risk iştahı ile gerileyen altının ons fiyatı ise şu dakikalarda yüzde 0,4 azalışla 1.800 dolardan işlem görüyor.

Yurt içinde, geçen haftanın son işlem gününde sınırlı da olsa alıcılı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,39 artarak günü 1.378,28 puandan tamamladı. Endeks haftalık bazda ise 1.370-1400 bandında dalgalı bir seyir izledi ve bir önceki haftaya göre yüzde 0,12 değer kazandı. Cuma günü yüzde 0,4 düşüşle 8,6631'den kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,6620 seviyesinde işlem görüyor.

Analistler, bu hafta yurt içinde, çarşamba Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ile salı sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini bildirdi.

Yurt dışında, çarşamba Fed Başkanı Powell'ın Temsilciler Meclisi'nde yapacağı sunum ve cuma Japonya Merkez Bankası'nın faiz kararının yanı sıra, salı ABD'de enflasyon ve perşembe Çin'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündeminin yatırımcıların odağında bulunduğunu kaydeden analistler, Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmelerin de izleneceğini söyledi.

Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.400 ve 1.440 seviyelerinin direnç, 1.350 puanın destek konumunda olduğunu ifade etti.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) yüzde 19'da sabit bırakılacağını tahmin ediyor. Ekonomistler takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise mayısta bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 38,2 artmasını bekliyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, haziran ayı konut satış istatistikleri

10.00 Türkiye, mayıs ayı işgücü istatistikleri

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin finalinde İsmail Koç ile Ali Gürbüz karşılaşacak

2021-07-11 19:56 - Spor

660. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlık birinci tur müsabakaları yapıldı

2021-07-10 18:17 - Spor

Mastercard, Azerbaycan Merkez Bankası ile 5 yıllık Dijital Ülke Ortaklığı anlaşmasını imzaladı

2021-07-07 14:37 - Yerel haber-Şirket Haber

Kırgızistan, Türk vatandaşlarına pasaport verilmesi ile ilgili soruşturma başlattı

2021-07-11 09:47 - Özel Haber

Fibabanka'dan faizsiz ve masrafsız alışveriş kredisi için iş ortaklığı

2021-07-09 17:33 - Yerel haber-Şirket Haber

Aksa Doğalgaz, izinsiz kazı çalışmalarının can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini bildirdi

2021-07-07 15:47 - Yerel haber-Şirket Haber

Geçen yıl 2 milyondan fazla kişi kamu kurumlarına bilgi edinme başvurusunda bulundu

2021-07-11 17:02 - Gündem

Miami'de bir kısmı çöken 13 katlı binada ölenlerin sayısı 28'e çıktı

2021-07-06 13:02 - Dünya

EURO 2020'de yarı final heyecanı başlıyor

2021-07-05 17:32 - Gündem

AB ülkelerinde aşılama sayılarında büyük fark

2021-07-06 12:21 - Dünya

İlgili Haberler

TCMB, Şubat ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı

21:08 - Ekonomi

Çin'den, Trump'ın tarife artışlarına karşı "çok taraflı ticaret sistemini koruma"

19:57 - Ekonomi

Xiaomi tarafından üretilen SU 7 Ultra modeli ilk kez MWC'de görücüye çıktı

19:37 - Ekonomi

Starbucks, Rusya'daki bazı ticari markalarını tescil ettirdi

18:13 - Ekonomi

Edirne geçen yıl en çok çeltik üretilen kent oldu

18:08 - Ekonomi

Günün Manşetleri

ABD Dışişleri Bakanı Rubio, İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüştü

01:58 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 heyecanı 4 maçla başladı

01:18 - Spor

Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

01:02 - Siyaset

Sisi, Trump ile Filistin için adil bir çözüm planı üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyledi

00:43 - Dünya

ABD'li Senatör, Musk'ın hava trafik güvenliği yorumlarıyla ilgili Senato'da ifade ver

00:38 - Dünya