?>

Merkel’in teklifleri beklentinin altında

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Merkel’in Türkiye ziyareti üzerinden BM’nin tutumu, AB ile Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Suriye politikasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Erhan, Merkel’in tekliflerinin beklentinin altında olduğunu s

Gündem - 9 yıl önce

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Merkel’in Türkiye ziyareti üzerinden BM’nin tutumu, AB ile Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Suriye politikasına dair önemli açıklamalarda bulundu. Erhan, Merkel’in tekliflerinin beklentinin altında olduğunu söyledi. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap 26 Ekim 2015 08:52

5 yılı aşkın süredir devam eden Suriye iç savaşıyla beraber dünya kamuoyunun gündeminden düşmeyen göç sorunu, gelinen noktada Avrupa’nın merkezine kadar sıçradı. Çoğunlukla Türkiye ve Ürdün’e göç eden Suriyeli sığınmacıların rotayı Avrupa’ya çevirmesi, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in yolunun aniden Türkiye’ye düşmesine neden oldu. Merkel’in ziyareti üzerinden Birleşmiş Milletler’in (BM) tutumu, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye ilişkileri ve Türkiye’nin Suriye politikasına dair önemli açıklamalarda bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çağrı Erhan, Merkel’in tekliflerinin Türkiye’nin beklentilerini karşılayacak düzeyde olmadığını söyledi. Merkel’in Türkiye ziyaretini Avrupa Birliği’ni temsilen gerçekleştirdiğini belirten Çağrı Erhan, uluslararası toplumun Suriyeli mülteciler konusunda son 2 aylık gelişmelere kadar herhangi bir farkındalığa sahip olmadıklarını ifade etti.

“BM VE AB’NİN KATKISI YOK DENECEK KADAR AZ”Büyük güçlerin birbiriyle çıkar çatışması yaşadığı konularda Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin etkisiz kaldığına dikkat çeken Erhan, “BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, göçmenlerin durumlarını iyileştirmek ve göç etmelerine sebep olan şartları ortadan kaldırmak için çalışıyor. Fakat komiserlik, büyük güçlerin birbiriyle çıkar çatışması yaşadığı konularda etkisiz kalıyor ve sadece mültecilerin kamplardaki hayat şartlarının iyileştirilmesi için katkı sağlayabiliyorlar. Ancak gelinen noktada BM, Suriye kökenli mültecilerin yoğunluklu olarak bulunduğu Ürdün ve Türkiye’deki kamplardaki hayat şartlarını düzeltmek için de gerekli yardımı yapmıyor. Türkiye’nin bugüne kadar kabul ettiği mülteci sayısı resmi rakamlara göre 2 milyon, öz kaynaklarından yaptığı yardım ise 7 milyar dolar. BM ve AB’nin katkısı yok denecek kadar az” dedi.

SURİYELİLER AVRUPA’YA GİDİNCE…Uluslararası toplumun Suriyeli mülteciler konusunda son 2 aylık gelişmelere kadar bir farkındalığa sahip olmadığını söyleyen Çağrı Erhan, “Suriyeli mülteciler, son 2 aydır Türkiye üzerinden çeşitli Avrupa ülkelerine gitmeye başladıktan sonra Avrupalı liderler bu konuda acil toplantılar yapmaya başladı. Bu doğrultuda Angela Merkel de Türkiye’yi ziyaret etti. Merkel, Almanya Başbakanı sıfatıyla değil, Avrupa Birliği’ni temsilen geldi ve Türkiye’ye birtakım teklifler getirdi. Ancak bu teklifler, kesinlikle Türkiye’nin beklentilerini karşılayacak düzeyde değil” diye konuştu.

GARP KURNAZLIĞI!“Vize muafiyetini getireceklerini, müzakerelerde 6 yeni faslı açacaklarını ve 3 milyar avro yardım yapacaklarını söylediler” diyen Çağrı Erhan, Merkel’in Türkiye’ye sunduğu teklifleri ‘Garp Kurnazlığı’ olarak nitelendirdi. Prof. Dr. Erhan, “‘Avrupa’daki mültecilerin bir bölümünü geri alırsanız vize muafiyetini getiririz’ diyorlar fakat bu ikisinin birbiriyle hiç ilgisi yok. Bu tamamen Garp Kurnazlığı’dır. Açmayı teklif ettikleri fasılların, zaten bugüne kadar çoktan açılması gerekiyordu. Son olarak teklif ettikleri 3 milyar avroluk rakamın iki katından fazlasını Türkiye bugüne kadar zaten harcadı. Bundan sonra harcanacak rakam da katlanarak artacak. Bir tarafta Türkiye tek başına 7 milyar dolar para harcarken diğer tarafta 28 ülke bir araya gelip 3 milyar avro para öneriyorlar. Burada bir insafsızlık sözkonusu” dedi.

“SADECE MÜLTECİ MESELESİ KONUŞULMALI”Türkiye ile Avrupa Birliği arasında müzakere sürecine hiç girmeden sadece mülteci meselesinin konuşulması gerektiğini söyleyen Çağrı Erhan, “Suriye’deki kriz çözülürse ve barış ortamı sağlanırsa mülteci sorunu da kısa sürede çözülür. Ama kanayan yara devam ettiği müddetçe bu sorun da artarak devam edecek” dedi.

SURİYE POLİTİKASINI İNCE AYARTürkiye’nin Suriye politikasına ince bir ayar vermesi gerektiğini belirten Çağrı Erhan, “Türkiye, 6 aylık bir süre için Esad’ın iktidarda kalmasına ‘evet’ demeye başladı. Türkiye hali hazırda çıkan durumu fırsata çevirme imkanına sahip. 5 yıl önce Türkiye’nin takındığı tavırda var olan şartlar şu an mevcut değil. Türkiye, Suriye politikasını belirlerken Rusya diye bir aktör yoktu ancak şu an Suriye denklemine Rusya aktörü eklendi. Bu durumda Türkiye, ‘Yeni koşullar çerçevesinde Suriye politikama ince bir ayar veriyorum. Bugüne kadar ki pozisyonumu ilkesel bazda korumakla birlikte kendi sınırlarımı korumaya yönelik, mülteci sayımızı azaltmaya ve koşullarını düzeltmeye dönük bir politika takip edeceğim. Suriye’de bu kadar aktif bir siyaset izlemeyeceğim’ diyebilir. Çünkü bu Türkiye’nin Rusya ile karşı karşıya kalmasına da sebep oluyor” dedi.

BANU EZBER-HÜSEYİN ÇAKMAK

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İşte şampiyonun son hali

2015-10-19 20:22 - Spor

İstanbul’da sağanak yağış etkili oldu

2015-10-24 02:34 - Genel

Katliam gibi kaza: Tam 42 ölü

2015-10-23 15:50 - Asayiş

İstanbul Valiliği’nden şiddetli yağış uyarısı !

2015-10-21 23:23 - Genel

İntihar etmek isteyen havada yakalandı

2015-10-22 13:40 - Asayiş

Beyaz Toros’un değeri arttı

2015-10-23 18:51 - Genel

10 PKK’lı tutuklandı

2015-10-23 18:40 - Asayiş

Ankaralı Namık'a veda!

2015-10-20 14:05 - Magazin

Fenerbahçe'den Ajax'a büyük acı!

2015-10-24 10:31 - Spor

Diyanet İşleri Başkanı Görmez'den Muharrem Ayı ve Kerbela mesajı

2015-10-22 20:35 - Gündem

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Çaykur Rizespor'dan "Galatasaray maçı için prim" açıklaması

23:22 - Spor