Meme ağrısına dikkat

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, meme ağrısının dikkate alınması gerektiğini belirterek, "Ağrı şiddetli ve döngüsel değilse mutlaka doktora başvurulmalıdır" dedi.

Sağlık - 8 yıl önce

Meme ağrısının altta yatan sebeplerinin iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, "Meme ağrısının temel değerlendirilmesinde bu ağrının hormonal dalgalanmaya bağlı fizyolojik bir ağrı mı, yoksa altta yatan bir hastalığa mı bağlı olduğunun saptanması gerekir. Çoğu kadında ağrı hafiftir. Ancak ağrı, bu durumdaki kadınların yüzde 10'unu hekime müracaat etmek zorunda bırakır" dedi.

Meme ağrısı kanser ilişkisi Meme ağrısı ile meme kanseri arasında bir bağlantı olmadığını ifade eden Prof. Dr. Saydam, "Ancak meme ağrısı olan bir kadında kanser yok demek de yanlıştır. Hekimin muayenesi ve eğer gerekli tetkikleri istemesinin ardından patoloji saptanamaz ise bunun ağrı dışında önemli olmadığı ancak söylenebilir. Ağrı tabii ki giderilmesi gereken bir durumdur. Giderilmez ise yaşam kalitesi düşer. Özetlemek gerekirse meme ağrısı çok görülen bir semptom olmasına karşın, meme kanserinin bir belirtisi değildir" diye konuştu.

2 tip ağrı var Meme ağrısının iki tip olarak ortaya çıktığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, "Belli bir düzene (döngü) göre azalıp çoğalan meme ağrısı veya bir düzeni (döngü) olmayan meme ağrısı olarak iki tipte meme ağrısı vardır. Düzenli olan meme ağrısı, yumurtlama döneminden sonra, meme dokusundaki çoğalma veya süt kanallarından sıvı salgılanması sonucu ortaya çıkar. Bunlardan sorumlu hormonlar östrojen, progesteron ve prolaktindir. Düzenli bir döngüye sahip olmayan meme ağrısı memeden veya meme dışı nedenlerden ortaya çıkabilir. Büyük sarkık meme, menapoz sonrası hormon takviyesi yapılan, süt kanalları genişlemesi, meme absesi, iltihabi meme kanseri olan hastalarda meme nedenli meme ağrısı ortaya çıkabilir" dedi.

Meme dışı organlardan kaynaklanabilir Meme dışı organlardaki hastalıkların da meme ağrısı olarak kendini gösterebileceğini anlatan Prof. Dr. Saydam, "Boyun fıtığı, safra kesesi taşları ve yemek borusu hastalıklarında bu tip ağrı ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenden meme ağrısında bu organlardaki rahatsızlıklar nedeniyle de meme ağrısı yaşanabileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.

Meme ağrısı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Saydam, "Meme ağrısı adet gören kadınlarda daha sık görülür. Menapoz döneminde azalır. Düzenli döngüye mi yoksa düzensiz döngülü mü ayrımı yapılmalıdır. Ağrı ile kanserin birlikteliği raslantısaldır. İyi bir klinik değerlendirme şarttır. Ağrı belli bir bölgede ise tetkik yapılmalıdır. Tetkik sonrası hastada malinite saptanamaması ve hastanın ağrı hakkında bilgilendirilmesi çoğu hastada aynı zamanda tedavidir. Ağrı kesici ve uygun giysiler ağrının yatışmasında etkilidir. Gerekirse psikiyatrik destek alınmalıdır" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Başbakan Yardımcısı Şimşek AA Editör Masası'na konuk olacak

2016-09-28 18:52 - Gündem

Dünyanın en hızlı uçan kuşu hangisidir?

2016-09-29 16:17 - Çevre-Hayat

Dünya'ya en yakın yıldız hangisidir? İşte dünya'ya en yakın yıldızın ismi..

2016-09-30 13:07 - İnsan&Hayat

Merak edenler için 'Gökyüzü neden mavidir?' sorusuna cevap... Gök neden mavi?

2016-09-28 14:17 - Kültür Sanat

Bimeks’ten ‘bi kurulum’ paketi

2016-09-26 19:27 - Teknoloji

11 kişilik katiplik kadrosuna 220 aday

2016-10-01 14:22 - Gündem

Sağlıkta ölüm belgesi ve adli nöbetlerde düzenleme yapıldı

2016-09-28 10:37 - Sağlık

Kadıköy'de 'duygusal' randevu

2016-09-28 20:22 - Spor

'Fenerbahçe her zaman kalbimde yaşayacak'

2016-09-29 19:38 - Spor

Üniversite yurdunda asansör kazası: 11 yaralı

2016-10-02 12:47 - Gündem

İlgili Haberler

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap oldu

18:47 - Sağlık

Gaziantep, yaklaşık 500 yıldır böbrek hastalarına şifa oluyor

12:52 - Sağlık

Biyonik bacaktaki sinirsel kontrol sayesinde ampute bireyler doğal yürüme hızlarına kavuşabiliyor

14:57 - Sağlık

Binde 1 görülen sendrom 17 yılda 150 kez kalbini durdurdu

11:43 - Sağlık

Ani işitme kaybı yaşayan emekli öğretmen hiperbarik oksijen tedavisiyle iyileşti

11:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

MKE Ankaragücü'nde teknik direktörlüğe Cihat Arslan getirildi

19:13 - Spor

Pakistan'da eriyen buzulların yol açtığı selde yüzlerce kişi evlerinden tahliye edildi

19:02 - Dünya

İzmir'de otomobilde çıkıp makilik alana sıçrayan yangın kontrol altında

18:57 - Gündem

Ankara'da kontrolden çıkan otomobil, Kızılay'daki metro istasyonu girişine düştü

18:53 - Gündem

Ordu'da sel sularına kapılan kadın hayatını kaybetti

18:48 - Gündem