Meloni, G7 Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'ya desteklerini güçlendirdiklerini söyledi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, ev sahipliği yaptıkları G7 Liderler Zirvesi'nde Ukrayna'ya olan desteklerini daha da güçlendirdiklerini bildirdi.

Dünya - 5 gün önce

Borgo Egnazia

Almanya, ABD, İngiltere, Japonya, Fransa, Kanada ve Avrupa Birliği (AB) liderlerini dönem başkanı İtalya'nın Borgo Egnazia beldesinde bir araya getiren 50. G7 Liderleri Zirvesi'nin ardından ev sahibi Başbakan Meloni, basın toplantısı düzenledi.

Meloni, ev sahipliği yaptıkları bu G7 Liderler Zirvesi’nin kendileri açısından başarılı geçtiğini belirterek, sonuç bildirisinde somut taahhütler ortaya koyduklarını ifade etti.

Rusya-Ukrayna savaşında, Kiev'e desteklerini sürdürme niyetinde olduklarını dile getiren Meloni, "G7, Rusya'nın saldırgan savaşı nedeniyle tehlikeye atılan hukuka dayalı uluslararası kurallar sistemini savunma konusundaki birleşik kararlılığını yineliyor. Aksini düşünenler olsa da Ukrayna’yı desteklemeye devam etmek istiyoruz ve 360 derece taahhütle eylem planlarımızı güçlendirmeyi seçtik." dedi.

Meloni, Ukrayna'ya sağlanacak 50 milyar dolarlık yeni kredinin Avrupa tarafından finanse edilmediğini, ABD, Kanada, İngiltere ve Japonya’nın katılmasının söz konusu olduğunu aktardı. Başbakan, halihazırda dondurulan Rus varlıklarının Avrupa’da olduğuna dikkati çekerek, Avrupa’nın buna garanti mekanizmasını belirleyerek destek verdiğini kaydetti.

Meloni, "Bazılarının umduğunun veya öngördüğünün aksine G7, Batı'da dondurulan Rus varlıklarından elde edilen karları Kiev lehine kullanmaya yönelik anlaşmayla Ukrayna’ya olan desteğini güçlendirdi." diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna ile ateşkes şartlarına ilişkin önerisinin sorulması üzerine Meloni, "Bana gerçek bir adımdan ziyade bir propaganda hamlesi gibi geliyor." yanıtını verdi.

Meloni, Orta Doğu'da yaşanan son gelişmeleri, İsrail’in başlatmadığını savunarak, "Artık barış için çalışmalıyız, bu da diyalog anlamına gelir. İsrail’in güvende olma ve barış içinde yaşama hakkını ve Filistinlilerin barış içinde yaşayabilecekleri kendi devletlerine sahip olma hakkını tanıyarak barış için çalışmalıyız. Bu sorunu çözmenin tek yoludur. Bizim işimiz de diyalog kurmaktır." ifadelerini kullandı.

İtalya'nın İsrail'e silah satışını durdurup durmaması konusundaki görüşü sorulan Melon, "İsrail, Hamas'ın tuzağına düşmüş görünüyor. Hamas'ın kendisini izole etmeye yönelik bir tuzağına düşmüş ve bu işliyor gibi görünüyor. Biz, onun güvenliği için çalışıyoruz, İtalya bunu yapmakta." cevabını verdi.

Meloni, Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları süresince ateşkes olması talebinin de Fransa’dan geldiğini ve bunu oybirliğiyle kabul ettiklerini aktardı.

Hint-Pasifik'teki durumu da ele aldıklarını anlatan Meloni, "Çin'e bir mesaj vermek istedik. Diyaloğa açığız ancak şirketlerimiz eşit şartlarda rekabet edebilmelidir." diye konuştu.

Başbakan Meloni, G7 Liderler Zirvesi'nde İtalya'nın Afrika'ya yönelik kalkınma planı olarak gündeme getirdiği "Mattei Planı" ile eşit ve karşılıklı yarar sağlayan ortaklıklara dayalı yeni yöntemler geliştirilmesini öngören yaklaşımının da benimsendiğini söyledi.

Meloni'den sonuç bildirisinde "kürtaj"a atıf olmamasıyla ilgili tartışmalara yanıt

Meloni, zirve sırasında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile tartışmasına yol açan ve zirvenin sonuç bildirisi metninde “kürtaj” kelimesinin geçmemesine yönelik bir soruya da "Sonuç bildirilerinde daha önceden üzerinde karar kılınmış bilgilerin tekrar edilmemesi söz konusudur. (Geçen yılki zirve) Hiroşima'da kürtaja atıf açık ve netti. Tartışmanın yapay şekilde kurgulandığına inanıyorum. Görüşmelerimizde bu konu yoktu, çünkü tartışmak için bir neden yoktu." cevabını verdi.

Meloni, ülkesinde kürtaja yönelik düzenlemeyi içeren "194" numaralı yasayı değiştirme niyeti olmadığını, hükümet olarak kürtaj meselesinde olduğu gibi LGBT bireylerin haklarında da herhangi bir geri adım atmadıklarını kaydetti.

Bir soru üzerine, geçen hafta yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçim sonuçlarına da değinen Meloni, Avrupa’nın Avrupalı seçmenlerin verdiği mesajı anlamasını ve İtalya’nın hak ettiği rolün tanınmasını beklediğini söyledi.

Meloni, zirvede yapay zeka konusunda önceliği algoritmaların etiğine verdiklerini dile getirerek, "Yapay zeka en karmaşık ve etkili zorluklardan biridir: Amacımız bu teknolojinin her durumda insan tarafından kontrol edilmesini ve insan yararına olmasını garanti etmektir." dedi.

Başbakan Meloni, iklim değişikliğiyle mücadelenin ise önyargılı ideolojik yaklaşımlar olmadan yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Meloni ayrıca, İtalya'nın G7 Dönem Başkanlığında alınan kararların devamı için kendilerinden sonraki dönem başkanı Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve halihazırdaki G20 Dönem Başkanı Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile görüştüğünü belirtti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran'da cumhurbaşkanı seçimine adaylık başvurusu yapanları değerlendiren Konsey, 6 isme onay verdi

2024-06-09 15:08 - Dünya

Avrupa'nın "şampiyonları" Almanya ve İspanya

2024-06-13 11:34 - Spor

İsrail'in 250 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 202'ye çıktı

2024-06-12 15:53 - Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin, Dışişleri Hakan Fidan ile görüşecek

2024-06-11 14:53 - Dünya

Halkbank yurt dışı piyasadan 300 milyon dolar kaynak temin etti

2024-06-13 10:26 - Ekonomi

İDDEF'in gönüllü doktorları Gine Bissau'da sağlık taraması yaptı

2024-06-10 14:52 - İslam-Hayat - Zilhicce 1445

ÇEVREFEST'te özel sektör ve üniversiteler çevre alanındaki projelerini tanıttı

2024-06-08 20:28 - Gündem

Otomotivde "köpük" ortadan kalktı, fiyatlar düşüşe geçti

2024-06-09 13:03 - Ekonomi

Adana'da çıkan orman yangınına müdahale ediliyor

2024-06-09 14:33 - Asayiş

İsrail ordusunun Gazze Tümeni komutanı, 7 Ekim'deki başarısızlığından ötürü istifa etti

2024-06-09 21:32 - Dünya

İlgili Haberler

İsrail askerleri Batı Şeria'daki baskınlarda 20 Filistinliyi gözaltına aldı

14:58 - Dünya

İtalya'da Napoli yakınlarında çıkan orman yangını kontrol altına alındı

14:08 - Dünya

İsrail'in 258 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 37 bin 431'e çıktı

13:52 - Dünya

Dünyada mülteci sorunu büyürken AB gibi müreffeh aktörlerin kayıtsızlığı dikkati çekiyor

13:47 - Dünya

Filistin İstatistik Kurumu: Filistinli mültecilerin sayısı 6 milyonu geçti

13:22 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail askerleri Batı Şeria'daki baskınlarda 20 Filistinliyi gözaltına aldı

14:58 - Dünya

Türkiye Diyanet Vakfı, 35 milyona yakın ihtiyaç sahibine kurban eti ulaştırdı

14:52 - Gündem

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan Ilısu Barajı paylaşımı

14:47 - Gündem

Rusya Merkez Bankasından faizi "önemli ölçüde artırabiliriz" mesajı

14:42 - Ekonomi

TCG Kınalıada korveti Japonya'da geçiş eğitimine katıldı

14:13 - Gündem