?>

'Medya terörün amacına hizmet edecek yayına katkıda bulunmamalıdır'

RTÜK Başkanı Yerlikaya, terörün bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, "Medyanın terör olayları konusunda çok hassas olunmalı, terörün amacına hizmet edecek hiçbir yayına katkıda bulunmamalıdır." dedi.

Medya - 7 yıl önce

ANKARA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı İlhan Yerlikaya, terörün bir insanlık suçu olduğunu vurgulayarak, "Medyada sorumluluk taşıyanların doğruları söylemesinin, tarafsız olmasının ve medyanın silah olarak kullanılmamasının önemi ortaya çıkmaktadır. Terör olayları konusunda çok hassas olunmalı, terörün amacına hizmet edecek hiçbir yayına katkıda bulunmamalıdır." dedi.

RTÜK'ten yapılan açıklamaya göre, RTÜK Başkanı Yerlikaya, Fransa'nın Marsilya şehrinde 26 ülkeden temsilcinin katılımıyla düzenlenen Akdeniz Düzenleyici Ağı Toplantısı'nda, "15 Temmuz FETÖ Terör Örgütü'nün Başarısız Darbe Girişimi ve Suriye'den Gelen Göçmenler" konusunda konuştu.

Katılımcılara, 15 Temmuz darbe girişimi örneğinden hareketle kriz zamanlarında ve özellikle terörle iltisaklı yayınlarla mücadelede medyanın rolü ve önemi ile göç ve mülteci konularında Üst Kurul'un yaklaşımı hakkında bilgi veren Yerlikaya, küresel düzeydeki terör saldırıları ile savaş ve göç olgusunun ülkeler açısından önemli bir sorun haline geldiğine işaret etti.

"Kriz zamanlarında olayların topluma aktarılmasında medyanın rolü ve sorumlulukları düzenleyici otoritelerin gündemini sıklıkla meşgul etmektedir." değerlendirmesini yapan Yerlikaya, Türkiye'nin, PKK/PYD ve DEAŞ gibi terör örgütleri ile uzun yıllardır mücadele ettiğine dikkati çekti.

"Habercilik adına göstermiş oldukları refleks takdire şayandır"

RTÜK Başkanı Yerlikaya konuşmasında, FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Bunun, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yeltenen, organize suç örgütü FETÖ tarafından düzenlenen hain bir darbe girişimi olduğunu vurgulayan Yerlikaya, şunları kaydetti:

"FETÖ'nün hain darbe girişimi karşısında, halkımız ve demokratik seçimlerle iş başına gelmiş başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, hükümet ve millet meclisi, kahramanca bir direniş ortaya koymuştur. Türk medyasının da 15 Temmuz darbe girişimi gecesi TV kanallarının ve radyoların darbeci askerlerin fiili müdahalesine maruz kalmasına rağmen, ekranlarını karartmayarak verdiği mücadele ve habercilik adına göstermiş oldukları refleks takdire şayandır."

"Terör olayları konusunda çok hassas olunmalı"

Yerlikaya, "Şüphesiz ki terör bir insanlık suçudur ve dini, dili ve ırkı yoktur. Hangi kültürden ve bölgeden kaynaklanırsa kaynaklansın tamamı lanetlenmelidir. Bu noktada, medyada sorumluluk taşıyanların doğruları söylemesinin, tarafsız olmasının ve medyanın silah olarak kullanılmamasının önemi ortaya çıkmaktadır. Terör olayları konusunda çok hassas olunmalı, terörün amacına hizmet edecek hiçbir yayına katkıda bulunmamalıdır." değerlendirmesinde bulundu.

RTÜK Başkanı, Üst Kurul'un şiddet ve nefret dilinin önlenmesi, terör örgütlerinin ifade ve haber alma özgürlüğünü istismar ederek propaganda yapmak için kullandığı görsel-işitsel medya ortamlarındaki yayınların engellenmesi amacıyla hem ulusal hem de uluslararası platformlarda faaliyet yürütmekte olduğunu aktardı.

Göçmenler

Kkonuşmasında göç olgusuna da değinen Yerlikaya, Suriye'de başlayan iç savaşın ardından 6 milyon Suriye vatandaşının ülke dışına göç etmek zorunda kaldığına dikkati çekti.

Dünyanın bugün 2. Dünya Savaşı'ndan sonra en büyük insanlık dramına şahitlik ettiğini belirten Yerlikaya, Türkiye'nin, 3 milyonun üzerinde mülteciye ev sahipliği yaptığını ve mültecilerin mağdur olmaması, Türkiye'ye sağlıklı bir şekilde entegrasyonlarının sağlanabilmesi için şimdiye kadar yaklaşık 25 milyar dolar harcandığını aktardı.

Binlerce sığınmacının Avrupa'ya geçebilmek için Akdeniz ve Ege Denizi üzerinden göze aldığı tehlikeli yolculukların ve maruz kaldığı zorlu şartların sadece Türkiye'nin iç ve dış politika gündeminde değil, uluslararası toplumun gündeminde de geniş bir yer tuttuğunu kaydeden Yerlikaya, "Görsel-işitsel medyanın Akdeniz göçmen ve mülteci krizi konusunda bilgi verme yaklaşımı üzerine Barselona Deklarasyonu'nun kriz dönemlerinde medya hususunda MNRA'ya (Akdeniz Düzenleyici Kurullar Ağı) üye ülkeler arasında uluslararası düzeyde yakın bir işbirliğinin geliştirilmesine büyük bir katkı sunacağına inanıyorum." dedi.

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Sinemada en çok komedi filmleri tercih edildi

2017-11-16 13:32 - Kültür Sanat

Şifrelerin alınması rutin bir uygulamaymış

2017-11-11 01:33 - Gündem

Lübnan Dışişleri Bakanı Bassil Türkiye'ye gelecek

2017-11-16 07:32 - Gündem

ABD medyası 'DEAŞ-PKK/PYD anlaşmasına' sessiz

2017-11-16 14:32 - Dünya

Katar 2022 FIFA Dünya Kupası'na hazırlanıyor

2017-11-16 02:30 - Spor

Eski Gazeteciler, 1950 sonrası Babıali'yi anlattı

2017-11-12 00:03 - Medya

'Türkiye'de 3 bin İngiliz firması var'

2017-11-12 01:22 - Ekonomi

'Hala eş-dost tavsiyesiyle ilaç kullanıyoruz'

2017-11-16 18:02 - Sağlık

Fransa'dan 'Hariri' açıklaması

2017-11-15 21:02 - Dünya

Doktorundan Deniz Baykal'ın sağlık durumuna ilişkin flaş açıklama

2017-11-10 21:57 - Gündem

İlgili Haberler

İsrail'in, Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürdüğü gazeteci sayısı 184'e çıktı

20:42 - Medya

RTÜK'ten çok sayıda televizyon kanalına üst sınırdan idari para cezası

14:42 - Medya

Avustralya, sosyal medya kullanımına 16 yaş sınırı getirmeye hazırlanıyor

10:13 - Medya

Gazze'nin kuzeyinde görev yapan Al Jazeera muhabirinin Instagram hesabı askıya alındı

22:37 - Medya

ABD'de Trump'ın zaferi Avrupa basınında geniş yer buldu

16:12 - Medya

Günün Manşetleri

Dış mekan süs bitkilerine kalite standardı geliyor

14:13 - Ekonomi

Şişli'de mezarlıkta öldürülmüş halde bulunan kız çocuğunun katil zanlısıyla karşılaşması kamera

13:58 - Gündem

Kadıköy'de İETT otobüsü bariyere saplandı

13:52 - Gündem

Mersin'de otomobilin yol kenarında lastik değiştirenlere çarptığı kazada ölü sayısı 4'e çıktı

13:27 - Asayiş

Dart için geliştirdiği kaydırmaz tabanlı ayakkabıyla ihracata başladı

13:23 - Ekonomi