?>

Medicana'dan “Aort anevrizması ihmale gelmez“ uyarısı

"Anevrizmalar genellikle herhangi bir belirti vermezler. Bu nedenle rutin kalp ve damar sağlığı kontrolleri ihmal edilmemelidir"

Genel - 4 yıl önce

Medicana Çamlıca Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökçe Şirin, "Damar duvarının sağlamlığını kaybetmesi, genişlemesi olarak tanımlanan ve patlamaya hazır bir bomba gibi hayatı tehdit eden anevrizmalara tansiyon, sigara, genetik faktörler gibi nedenler yol açmaktadır." ifadelerini kullandı.

Medicana Çamlıca Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Şirin, anevrizma ya da halk diliyle balonlaşmanın, damar duvarının sağlamlığını kaybetmesi ve genişlemesi olduğunu belirtti.

Şirin, anevrizmaya karşı tedbirli olunması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Anevrizmalar genellikle herhangi bir belirti vermezler. Bu nedenle rutin kalp ve damar sağlığı kontrolleri ihmal edilmemelidir. Bir genişlemeden ya da bir anevrizmadan söz edebilmek için normal damar çapının en az bir buçuk ya da iki katı kadar genişlemesi gerekir.

Kişinin yaşına, cinsiyetine, boyuna, vücut ağırlığına ve bulunduğu bölgeye göre damar çapları farklılık göstermektedir.

Yüksek tansiyon, sigara kullanımı, genetik faktörler ve bazı enfeksiyonlar anevrizmaya yol açan nedenler arasındadır. Bazen de travma sonrası damarlarda anevrizma oluşumu görülmektedir. Anevrizma aortunun bölümlerinden herhangi bir yerinde görülebilir.

Anevrizmalar en çok böbrek atardamarlarını verdikten sonraki bölümde gelişir. Bazen tek bir anevrizma, bazen birden fazla anevrizma oluşabilir."

- Anevrizmanın belirtileri

Anevrizmaların genellikle herhangi bir belirti vermediğini, çoğu anevrizmanın rastlantısal olarak başka bir nedenle yapılan muayenenin bulgusu olarak saptandığını belirten Şirin, "Yakınmalar, anevrizmanın bulunduğu yere göre farklılık göstermektedir.

Karın içerisinde yerleşen anevrizmalar karın ağrısı veya sıklıkla bele doğru yayılan ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Büyük anevrizmalarda hasta elini karnına koyduğunda eline bir top vuruyormuş gibi hissedebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Göğüs boşluğundaki anevrizmaların ise göğüs ağrısı, sırta vuran ağrı veya ses kısıklığına neden olabildiğini aktaran Şirin, "Bazen de ilk bulgu aort damarının yırtılması şeklinde olmaktadır. Günümüzde anevrizma tanısı koymak oldukça kolaydır.

En sık başvurulan teşhis yöntemi ultrasonografidir. Genellikle ultrasonografi sonrası anevrizma saptanan hastalarda ileri tetkik gerekmektedir.

Hastanın takibinde ve tedavinin planlanmasında ileri tetkik olarak en sık Bilgisayarlı Tomografi kullanılmaktadır." ifadelerini kullandı.

- Tedavi yöntemleri

Şirin aort anevrizması tedavi yöntemlerine ilişkin ise, "Anevrizmanın bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemleri değişmektedir. Çıkan aorttaki anevrizma çapı 5.5 cm ve üzerinde ise başka bir bağ dokusu hastalığı yoksa tedavi edilmelidir.

Karın içindeki anevrizmalarda ise müdahale sınırı anevrizma çapının 5.5 cm çapa ulaşması ve daha büyük olmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Büyüme hızı fazla olan 5.5 cm’den küçük anevrizmaların da tedavi edilmesi gerektiğini bildiren Şirin, "Küçük anevrizmalar tıbbi tedavi ile izlenebilir. Müdahale sınırında olan anevrizmalar için iki farklı yöntem uygulanmaktadır.

Açık cerrahi ve kapalı (Endovasküler) yöntem. Açık cerrahi yöntemde balonlaşmış bölge çıkarılıp yerine yapay bir damar yerleştirilmektedir. Kapalı yöntemde ise damar içerisine yerleştirilen stent-greftler ile anevrizmalar devre dışı bırakmaktadır.

Anatomik olarak uygun olan hastalarda Endovasküler yöntem birinci tercihtir ve düşük risklerle uygulanmaktadır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Buz tutan Çıldır Gölü'nde Eskimo usulü avcılık başladı

2021-01-05 15:11 - Gündem

Donan göl ve menderesler görsel şölen sunuyor

2021-01-02 14:33 - Çevre-Hayat

TKYD, çevrim içi eğitimlere 2021'de de devam edecek

2021-01-04 14:26 - Eğitim

Judoda 2021'in ilk buluşması Katar'da

2021-01-07 17:21 - Spor

'MİT tırlarının ihbarcısı' Mustafa İlhan'ın eylemleri gerekçeli kararda

2021-01-05 23:50 - Gündem

Urla'da 2 bin 500 yıl öncesine ait Afrodit Tapınağı kalıntıları bulundu

2021-01-02 15:06 - Kültür Sanat

Filistinli sanatçı Diriliş Ertuğrul dizi müziğini Kudüs için hazırladığı ezgiye uyarladı

2021-01-03 15:21 - Magazin

Kahramanmaraş'ta görev yapan 7 hassas burunlu köpek jandarmanın en büyük yardımcısı

2021-01-03 15:41 - Gündem

Türkiye'nin Kovid-19'la mücadelesine 2020'deki sağlık yatırımları büyük katkı sağladı

2021-01-03 16:06 - Gündem

'Kötü bir tecrübeydi'

2021-01-05 16:21 - Sağlık

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Suriye'nin Humus ilinde, İran destekli grupların kullandığı askeri havalimanı hedef alındı

02:33 - Dünya

ABD başkanlık yarışında liderler, Helene Kasırgası'nın etkilediği eyaletlere yöneldi

01:07 - Dünya

İsrail, Gazze ve Batı Şeria'da eylül ayında gazetecilere dönük 185 ihlal gerçekleştirdi

01:02 - Dünya

Dışişleri Bakanlığı atama kararları Resmi Gazete'de

00:48 - Gündem

Filistin, Lübnan, Suriye ve Sudan'da öldürülen çocuklar Hırvatistan'da anıldı

00:03 - Dünya