?>

Meclis dünya anayasalarını araştırdı

Meclis ABD, Rusya, Fransa, Almanya, İspanya ve Güney Afrika'nın da arasında bulunduğu 23 ülkenin anayasasını farklı konu başlıklarında karşılaştırdı.

Siyaset - 3 yıl önce

TBMM

TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığının "Konularına Göre Karşılaştırmalı Dünya Anayasaları" adlı kitabında, devlet yapısı ve yönetim sistemleri bakımından farklılaşan ve dünyada anayasal gelişmelere örnek olan 23 ülkenin anayasası, konu odaklı incelendi.

Kitapta ABD, Almanya, Avusturya, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Macaristan, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya ve Yunanistan anayasaları çeşitli yönlerden ayrıntılı bir şekilde çalışıldı.

Üniter yapılı devletlerle birlikte federal şekilde örgütlenen, başkanlık sistemine sahip, yarı başkanlık ve parlamenter hükümet sistemlerine sahip devletlerin anayasalarının da incelendiği çalışmada, ülkelerin anayasal geçmiş deneyimleri, anayasa yapım süreçleri ve yürürlükteki anayasalarında yapılan önemli değişiklikler ele alındı.

Kitapta, birçok konu başlığının yanı sıra anayasayı değiştirme yöntemleri, temel hak ve hürriyetlerin sınırlandırılması ve olağanüstü yönetim usulleri, seçimler ve siyasi partiler, yasama sorumsuzluğu ve dokunulmazlığı, din ve inanca ilişkin hükümler, hak arama hürriyeti ve adil yargılanma hakkı ile suç ve cezalara ilişkin esaslar da irdelendi.

Çalışmada 23 ülkenin 15'inde seçmen yaşının 18, Avusturya ve Brezilya'da ise 16 olduğuna yer verilirken, 20 ülke anayasasında seçimlerde "gizli oy", Avusturya ve İtalya'da "oyun şahsiliği" ilkesinin benimsendiği belirtiliyor.

Belçika, Brezilya, İtalya ve Yunanistan'da oy kullanmak, Portekiz'de ise seçmen kaydı yaptırmak zorunlu. Seçim barajı ise hiçbir ülkenin anayasasında belirtilmiyor.

ABD, Avusturya, Finlandiya'nın aralarında bulunduğu 13 ülkede devlet başkanını halk seçiyor. Almanya, Estonya, Güney Afrika'da ise devlet başkanlığı seçimi için parlamentoda seçim yapılıyor.

"Tarafsız bilgi desteği sağlayacak"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, kaleme aldığı kitabın takdim yazısında, bir hukuk devletinde toplumsal ihtiyaçların karşılanmasına ve kamusal düzenin teminine hizmet eden yasal düzenlemelerin ancak anayasaya uyumlu olarak çıkarılabilmesinin, bu temel uzlaşı metinlerinin önemini ortaya koyduğunu belirtti.

Anayasaların, bu ayrıcalıklı konumları nedeniyle herhangi bir konunun bir ülke anayasasında düzenlenmiş olması, konunun o ülke için taşıdığı önemi ve söz konusu ülkede konu hakkında belirli ölçüde bir toplumsal mutabakatın var olduğunu gösterdiğine işaret eden Şentop, "Zaman içinde toplumsal yaşantıda meydana gelen değişimler ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar insanların önem verdiği konuların çeşitlenmesini netice veriyor, bu da dönemin ihtiyaçlarının ve hassasiyetlerinin bu en temel mutabakat metinlerine dahil edilmesi suretiyle anayasaların yenilenmesini gerektiriyor." ifadesini kullandı.

Şentop, Türkiye'de de Cumhuriyet tarihi boyunca çeşitli dönemlerde anayasa değişikliklerinin yapıldığını, yeni bir anayasa veya anayasada değişiklik yapılması ihtiyacı konusunda tartışmalar yaşandığını hatırlattı.

Yakın geçmişte Meclis'te anayasa yazım çalışmalarının yapıldığını gerek siyasi partilerden gerekse sivil toplum kesimlerinden farklı anayasa önerilerinin gündeme getirildiğini anlatan Şentop, şunları kaydetti:

"Araştırma Hizmetleri Başkanlığımız, son zamanlarda yeniden hız kazanan yeni anayasa tartışmalarına ve çalışmalarına tarafsız bilgi desteği sağlamak amacıyla daha önce yaptığı benzer çalışmaların devamı niteliğinde bir başka çalışmayı, 'Konularına Göre Karşılaştırmalı Dünya Anayasaları' isimli bu eseri ortaya koydu. Türkiye ve dünya literatüründe anayasaları ele alan ülke odaklı çok sayıda karşılaştırmalı çalışma bulunmasına rağmen konu odaklı incelemelere nadiren rastlanıyor. Bu bakımdan konu başlıkları halinde anayasaları inceleyen ve ele aldığı 23 ülke örneği ile geniş ölçekli bir kıyaslamaya imkan veren bu eser, özgün bir nitelik taşıyor."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Batı Trakya Türk azınlığından Yunanistan'ın yeni müftülük yasasına tepki

2022-08-03 14:16 - Dünya

Beyaz Saray: Tayvan'a karşı askeri hareketliliğin arttığına yönelik kanıt görmüyoruz

2022-07-29 20:21 - Dünya

Fenerbahçe ve Sivasspor'un UEFA Avrupa Ligi'ndeki muhtemel rakipleri belirlendi

2022-08-02 14:40 - Spor

Brent petrolün varil fiyatı 100,19 dolar

2022-08-03 10:21 - Ekonomi

Tunceli'de teröristlerce kullanılan 3 sığınak imha edildi

2022-08-04 14:28 - Asayiş

Bakan Çavuşoğlu'ndan Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov'a geçmiş olsun telefonu

2022-08-05 01:21 - Siyaset

Süper Lig'in gol raporu

2022-08-02 15:59 - Spor

Kuveyt'te parlamento feshedildi

2022-08-02 19:45 - Dünya

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Crow'u kabul etti

2022-08-02 17:16 - Gündem

Prens Charles'ın hayır kuruluşunun, Usame bin Ladin ailesinden bağış aldığı iddia edildi

2022-07-31 16:29 - Dünya

İlgili Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye ile dayanışma içinde, terörün olmadığı, huzur iklimini ortak coğrafyamızda hakim kılacağız

20:56 - Siyaset

Türk askerinin Aden Körfezi'ndeki görev süresi bir yıl daha uzatıldı

21:38 - Siyaset

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Oktay, AGİT PA Başkanı Kauma ile görüştü

20:32 - Siyaset

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş: Şiddet uygulayanların risk profillerini tespit edeceğiz

20:02 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır Dışişleri Bakanı Abdulati'yi kabul etti

18:38 - Siyaset

Günün Manşetleri

Filistin destekçileri, Beyaz Saray önünde Netanyahu ile Trump'ı protesto etti

04:38 - Dünya

İsrail Başbakanı Netanyahu ABD'de "Gazze'deki işi bitirmeleri" gerektiğini savun

04:33 - Dünya

Sahil Güvenlik Komutanlığına uzman erbaş alınacak

01:53 - Gündem

ABD'nin kripto çarı Sacks "Bitcoin rezervi" fikrinin değerlendirileceğini söyledi

01:47 - Dünya

Trump "İran'a maksimum baskı" politikasını yeniden hayata geçiriyor

01:43 - Dünya