Genetik bir hastalık nedeniyle günde 10-12 saat ‘mavi ışık’ tedavisi gören 11 aylık Poyraz Ergün sağlığına kavuştu. Babasının karaciğerinden alınan parça naklinden sonra 35 gün boyunca hastanede tedavi gören Poyraz bebek, taburcu olmayı bekliyor.
Oğluna kendi yaptırdığı cihazla mavi ışık vererek tedavi etmeye çalışırken kamuoyunda gündeme gelen ve daha sonra Memorial Hastanesi’nde kendi karaciğerinden oğluna parça vererek Poyraz bebeğin sağlığına kavuşmasını sağlayan baba Servet Ergün, mutluluktan gözyaşlarını tutamadı.
Servet Ergün, “Poyraz doğduktan üç gün sonra, normal sarılık hastalığından dolayı hastaneye gittik. Hastaneye gittikten sonra, karaciğer rahatsızlığından dolayı üniversite hastanesine kaldırıldı. Orada bir müddet yoğun bakımda kaldı. Çocuğun tanısının konulması için bir kan tahlili gönderdik. Tahlilinin sonucunda maalesef dünyada 200 kişide görülen hastalıkla karşı karşıya kaldık. O yüzden bunun tek çaresi, yaşama şansı mavi ışıktı.
Bu mavi ışıkta tutmaya bir müddet gayret gösterdik. Bir takım bazı sıkıntılarımız oldu. Bununla ilgili örneğin cihaz 10 bin liraydı. Bunu alma gücüm yoktu. Onunla ilgili, sanayide çalışan bir arkadaşım vardı. O hastane de bu cihazın özelliklerini fotoğrafladım. Onu boyunca cihazın altında kaldı. En son araştırdım. Acaba bu işi daha iyi nasıl yapabileceğimizi düşündük. Akşamları devamlı internetten araştırma yapıyordum. Daha sonrasın da Koray Acarlı yazdım. Maşallahları var gerçekten. Küçük bebeklere nakil yaptıklarını gördüm.
Hepsi çok iyi. Hatta taburcu ettikleri de oldu. Hocalarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Poyraz’ı bize bembeyaz verdiler. Ve bayramın en güzel hediyesi Poyraz oldu. Koray hocamın ellerinden öpüyorum. Dünyanın en güzel şeyi o poyrazı bembeyaz görebilmekti. Allah hocalarımızdan razı olsun” diye açıklama yaptı.
'NADİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK”
Poyraz bebeğin sağlığına kavuşmasını sağlayan Organ Nakli Cerrahı Prof. Dr. Koray Acarlı, çok nadir görülen hastalık ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:“Bu hastalık 600 ile bir milyon sağlıklı doğumdan birinde görünen bir hastalık bu aileye tabiî ki nadir diyebiliriz.
Bunların tanınması ve kayda geçmesi de bazen mümkün olmadığı için arada kayıplar da oluyor. Çünkü babanın çok iyi izah ettiği gibi, doğumdan sonra eğer belli önlemler ardı ardına alınmazsa kandaki sarılık yapıcı maddenin birikimiydi. Bu ameliyat verici için ölüm riski olan ciddi bir ameliyattan bahsediyorum. Öyle dışarıdan herkes geldi gönüllü organ verdi lafları bir yere kadar gelir. Tetkiklerle olayın aslı anlaşıldıkça yavaş yavaş o gelenler eksilmeye başlar.
Çünkü kolay değildir. Bir başkası için insanın severek isteyerek kendini tehlikeye atması yanlış anlaşılmasın yani bu ameliyata giren için kastediyorum. İstediğiniz kadar küçük bir parçasını alın. Ölüm riski olan bir işte sakatlık riski de vardır.”
“ARTIK ÜZERİNİ ÖRTEBİLİYORUM”
Çocuğunun sağlığına kavuşmasının mutluluğunu yaşayan anne Zeliha Ergün ise, “Şu an üzerini örtüp sarılabiliyorum” dedi. Ergün, “Artık geldi, yanımda yatıyor. Daha önce sürekli ışıktaydı. Eşim ile gece gündüz nöbetleşe bakıyorduk. Çok mutluyuz. Önce Allah, sonra hocalarımızın sayesinde mutluyuz. Allah hepsinden razı olsun. Şu anda yanımda, üzerini örtebiliyorum” şeklinde konuştu.11 aylık Poyraz bebek, genetik bir hastalık nedeniyle günde 10-12 saat ‘mavi ışık’ tedavisi görüyordu. Babasının karaciğerinden alınan parça naklinden sonra sağlığına kavuşan minik Poyraz, artık giyinebiliyor.
dikGAZETE